mahrem uyarılar | " /> mahrem uyarılar | "/>

En Sıcak Konular

Alman parlamenterden mahrem uyarılar

29 Mayıs 2008 19:41 tsi
Alman parlamenterden mahrem uyarılar Almanya’da Der Spiegel'in duyurduğu DeutscheTelekom’un bazı şirket yöneticileri ile gazetecileri dinlediği haberi, Almanya'yı karıştırdı. Savcılık Türkiye'de olduğu gibi inceleme başlattı. Alman Yeşiller Partisi'nden Ströbele'ün değerlend

Alman Yeşiller Partisinden milletvekili Hans Christian Ströbele’in NTVMSNBC’ye yaptığı değerlendirmeler şöyle:

“Türkiye’deki Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’nı detaylı olarak bilmiyorum. Ama sizi uyarırım, çünkü Avrupa Birliği böyle bir kanuna karşıdır ve kişisel bilgilerin korunmasına önem verir. Güvenlik güçleri, polis veya istihbaratın; bir bireyin ırk, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep, dernek, vakıf, sendika üyeliği, sağlık ve özel hayatını bilmeye hiç hakkı yoktur. Bu, insan haklarına aykırıdır. Almanya ve Avrupa Birliği anayasası bu konuyla ilgili çok sert tedbirler aldı. Eğer Türkiye Avrupa Birliği’ne girmek istiyorsa bu kanun kesinlikle yürürlüğe girmemeli.

HAVUZDAKİ BİLGİLER SATILABİLİR
İnsanların güvenliği için böyle bir yasanın gerektiğini düşünen insanlar var. Almanya’da kişisel verilerin korunması konusunda ciddi sınırlamalar getirildi. Hem başkent Berlin’de, hem de her eyalette kişisel verileri koruma büroları bulunuyor. Fakat kısıtlamalarla bile bu yasanın insanların güvenliğini sağlamadığını gördük. Türkiye’deki gibi Almanya’da da güvenlik güçleri bu bilgilere ulaşmak istiyorlar ve yasayı değiştirmeye çabalıyorlar. Fakat buna izin vermiyoruz. Bu veriler bir havuzda ve elektronik ortamda toplanırsa, sadece güvenlik amaçlı kullanılmaz. Suç amaçlı da ya da ticari amaçlı da kullanılabilir. Havuzdaki bilgiler satılabilir. ABD’de gördük, sadece devlet kullanmadı, büyük firmalara da satıldı.

ALMANYA’DAKİ KULAK ORTAYA ÇIKACAK
“Almanya ve Avrupa’da birçok kez bu kanun ihlal edildi. Mesela Almanya’da şu anda yeni bir skandalla karşı karşıyayız. Avrupa’nın en büyük şirketi Deutsche Telekom çalışanlarının telefon bilgilerini kaydetmiş ve bu ortaya çıktı. O kayıtları almasının sebebi de basına gizlice bilgi sızdıranları tespit etmek... Bu korkunç! Olayın peşindeyiz, kesinlikle cezalandırılacaklar.

BAKAN’IN PARMAK İZİNİ BULDULAR
“Almanya’da son çıkan tartışma; polisin, herkesin parmak izini alması talebi. Biz Yeşiller Partisi olarak  Bakan'ın parmak izi talebine karşı olduğumuzu bildirdik. Bir de parmak izlerine sadece ülke içinden değil, ABD’den de ulaşabilme yetkisi söz konusuydu. Bence bu bilgiler ancak çok büyük suç işlemiş ve tehdit oluşturan suçlularda kullanılmalı. Geçen ay, genç IP uzmanlarının kurduğu “Chaos Computer Club”, Almanya İçişleri Bakanı’nın bir bardakta kalan parmak izini elde etti ve herkesin parmak izinin elde edilmesinin mümkün olduğunu kanıtladı. Yani üst düzey yetkililerin bile parmak izine ulaşılabileceğini ve bunun ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdiler. Parmak izine sahip olanın da, farklı amaçlar için kullanılabileceğini kanıtladılar.

GÜNLÜK TUTMANIN ANLAMI KALMIYOR
“Her bireyin kişisel verilerini bir havuza toplamak istemelerinin sebebi tüm halkı kontrol etmek istiyorlar. Bir devlet her vatandaşının nereye gittiğini, kimle konuştuğunu, özel hayatını, nereden alışveriş yaptığını bilirse, senin hakkında senden daha fazla bilgi sahibi olursa, günlük tutmanın ne anlamı var! Bunlar eski rüyalar... Güvenlik fanatikleri, güvenliğin ancak bir insan hakkında her şeyi bildiklerinde sağlanacağını düşünüyorlar. Fakat bu mümkün olamaz. Türkiye, Avrupa Birliği yasalarına uymalı. Ben karşıyım. Tuttuğun günlüğün bile bir anlamı kalmıyor. İnsanlar şeffaflaştırılıyor. Devlet, sadece bir birey tehdit oluyorsa ya da ağır suç işlemişse bu bilgileri alabilme yetkisine sahip olmalı.”

ntvmsnbc

 



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,935 µs