En Sıcak Konular

Rakamlarla Çin depreminde son durum

29 Mayıs 2008 16:15 tsi
Çin'in Sichuan eyaletinde 12 Mayıs'ta meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 68 bin 516'ya çıkarken, yapılan yardımlar da 5.33 milyar dolara ulaştı.

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi bugün yerel saatle 12.00'ye kadar (TSİ 07.00) yaralı sayısının 365 bin 399, kayıp sayısının da 19 bin 350 olduğunu açıkladı. Konseyin açıklamasında deprem için yurt içinden ve dışından yapılan bağış miktarının 37.3 milyar yuani (5.33 milyar dolar) bulduğu belirtildi. 10.4 milyar yuanlik (1.48 milyar dolar) para ve malzeme yardımının da deprem bölgesine ulaştırıldığı ifade edildi.

Bu sabah 4.6 ve 4.5 büyüklüğünde iki artçının meydana geldiği deprem bölgesindeki Tangjiashan gölünün taşmasını önlemek için hükümet yaklaşık 2 milyon dolar harcama yapıyor. Depremin ardından oluşan artçıların sebep olduğu heyelanda oluşan bu gölün her an taşma riski bulunuyor. Göldeki su seviyesi 729.19 metreye ulaştı. Her an taşabilecek gölün önünü açmak için 631 kişi çalışmalarını sürdürüyor. Ancak 3 gün süreceği açıklanan sağanak yağmurdan dolayı helikopterlerle nakliye işlemine ara verilmek zorunda kalındı.

Depremden dolayı 15 milyon 150 bin kişi yerlerinden olurken, şu ana kadar depremde yaralanan 87 bin 391 kişinin hastaneye kaldırıldığı, bunlardan 56 bin 580'inin taburcu edildiği kaydedildi.

EN ÇOK ÇADIRA İHTİYAÇ VAR
Devlet Konseyi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çin Kalite Gözlemleme, İnceleme ve karantina Dairesi Başkan Yardımcısı Zhi Shuping, hükümetin önceliği çadır ve geçici evlere verdiğini söyledi.

Zhi, deprem için yapılan bazı yardım malzemelerinde standart dışı kalite sorunu bulunduğunu ve bunların geri gönderildiğini ifade etti. Bazı yerli firmaların deprem bölgesine gidecek mallarda standart dışı üretim yaptıklarını tespit ettiklerini anlatan Zhi, bu firmalara gerekli kanuni cezanın verildiğini aktardı.

Bir soru üzerine Zhi, depremde yıkılan okullarda kalitesiz malzeme kullanıldığının tespit edilmesi halinde bunun üzerine "şiddetle" gideceklerini, sorumluların ortaya çıkarılacağını belirtti. Ancak Zhi, şu ana kadar yaptıkları incelemelerde söz konusu inşaatlarda kalitesiz malzemenin tespit edilip edilmediği konusunda açıklama yapmaktan kaçındı.

cihan



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs