'Kürt Sorununa demokratik çözüm' | " /> 'Kürt Sorununa demokratik çözüm' | "/>

En Sıcak Konular

'Kürt Sorununa demokratik çözüm'

29 Mayıs 2008 15:25 tsi
'Kürt Sorununa demokratik çözüm' Türkiye Barış Meclisi 1 Haziran'da, Kadıköy'de, "Yeter! Kürt sorununda demokratik çözüm istiyoruz" sloganıyla bir miting düzenliyor. Şimdiden pek çok sivil toplum örgütü, mitinge destek vereceklerini söylediler

Barış Meclisi Kürt Sorununa Çözüm İçin Herkesi Sokağa Çağırıyor. Türkiye Barış Meclisi, 1 Haziran'da, Kadıköy'de, tek bir taleple miting düzenliyor: "Yeter! Kürt sorununda demokratik çözüm istiyoruz." Bugünkü toplantıya hak, emek ve meslek örgütleri, sol-sosyalist parti ve gruplar katılarak desteklerini açıkladı.

Türkiye Barış Meclisi, bugün öğle saatlerinde Taksim Hill Otel'de yaptığı basın toplantısıyla Kürt sorununa demokratik, barışçıl çözüm isteyen herkesi 1 Haziran'da Kadıköy'de yapılacak mitinge çağırdı.

Tertip komitesi adına basın açıklamasını yapan Murat Çelikkan "Biz, Türkiye'nin dört bir yanında örgütlenen Barış Meclisi üyeleri ve barışa yandaş olanlar, barış konusunda siyasi kararlılık bekliyoruz" dedi.

Toplantıya katılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) eşbaşkanı, milletvekili Emine Ayna, bianet'e, "Bugün Türkiye'nin en acil ihtiyacı barış ve Kürt sorununa demokratik bir çözüm bulmak" dedi ve ekledi:

"Barış Meclisi'nde çok farklı kesimler bir araya geldi ve ortak bir irade sergiledi. Bu miting çağrısının yüz binlerce kişiye ulaşacağını tahmin ediyorum." 

Yoğun destek
1 Haziran'daki mitinge birçok emek, meslek örgütü, siyasi parti ve sol-sosyalist grup destek verirken herkes tek pankart arkasında yürüyecek: "Yeter! Kürt Sorununda Demokratik Çözüm İstiyoruz."

Yaklaşık 100 kişinin izlediği basın toplantısına katılan isimler arasında Osman Kavala, Celalettin Can, Alper Taş, Tayfun Mater, Filiz Koçali, Ufuk Uras, Tahsin Yeşildere, Metin Bakkalcı ve Hüsnü Öndül de vardı.

 Mitin çağrısına destek veren kurumlar arasında da Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Emek Partisi (EMEP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Hakevleri, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Irkçılığa Dur De!, Genç Siviller ve Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) de bulunuyor.

Toplantıya katılamayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi-Bektaşi Dernekleri Federasyonu temsilcileri de desteklerini belirten mesajlar iletti.

"Şimdi eylem zamanı"

Çelikkan'ın açıklamasından sonra kürsüye gelen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 1 Mayıs'ta emekçilere gösterilen şiddetten sorumlu olan zihniyetle Kürt sorununu yaratan otoriter zihniyetin aynı olduğunu söyledi.

"Emek ve demokrasi mücadelesinin ayrılamayacağını biliyoruz. Emekçilerin hak mücadelesinde önlerine çıkarılan ve Kürt sorunun yükselmesine yol açan milliyetçiliğe karşı durmak zorundayız."

Tombul, "Çok söz söyledik, şimdi eylem zamanı" diyerek herkesi mitinge çağırdı.

"Tarafız"

Türkiye Mimar Mühendis Odaları (TMMOB) 2. Başkanı Hüseyin Yeşil de "Çok kültürlü, çok kimlikli bir Türkiye'den yana tarafız ve bunun için tüm çabalara destek vereceğiz, veriyoruz" dedi.

İstanbul Tabip Odası'ndan (İTO) Nazmi Algan "Kürt sorunun Türkiye'deki muhataplarıyla çözülmesini istiyoruz" dedi ve tüm üyelerine mitinge katılma çağrısı yaptı.

"Şu an Anadolu'da tabip odaları seçimlerinde sağlık politikaları değil, başkanımız Gençay Gürsoy'un Kürt sorununa sahip çıkması tartışılıyor. Bedel ödedik ama çözüm için çalışmaya devam edeceğiz."

Hazırlık toplantısı
Türkiye Barış Meclisi, Ocak 2007'de "Türkiye Barışını Arıyor" Konferansı sonrasında akademisyenlerin, hak savunucularının, aydınların ve siyasetçilerin katılımıyla oluşturuldu.

Bu akşam Makine Mühendisleri Odası'nda (MMO) saat 19:00'da tertip komitesi bundan sonraki hazırlıklara ilişkin bir toplantı düzenliyor.

Çalışmalar katılmak isteyen herkes ve tüm örgüt temsilcileri toplantıya davetli. (EÜ)

bianet.org



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs