En Sıcak Konular

Başbakan'ı 'işgalci' olarak nitelendirdi

29 Mayıs 2008 12:20 tsi
Diyarbakır'da 8. Kültür Sanat Festivali kapsamında düzenlenen konserde konuşan DTP Genel Başkanı Emine Ayna, Başbakan Erdoğan'ın 'GAP Eylem Planı'nı açıkladığı ziyareti 'işgal' olarak tanımladı.

"Savaşta şahin, barışta güvercin" ifadeleriyle sahneye çağırılan Ayna, 'sayın' ifadesini kullandığı teröristbaşı Öcalan'ın dile getirdiği fikirlerin dikkate alınmasını istedi. Teröristlere 'şehit' ve 'gerilla' diyen Ayna'nın konuşması sırasında kalabalık sık sık teröristbaşı ve terör örgütü lehine slogan attı. Ayna, Kürt sorununun çözümünün ekonomik değil siyasi olduğunu savundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 8. Kültür ve Sanat Festivali Urfakapı'da yapılan yürüyüşle başladı.

Terör örgütünün propagandasına dönüşen yürüyüş boyunca teröristbaşı Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile DTP Genel Başkanı Emine Ayna ve milletvekillerinin de katıldığı yürüyüş sırasında polis, sık sık atılan yasadışı sloganlar konusunda uyarıda bulundu. Ancak örgüt yandaşı grup uyarıları dikkate almamasına karşın polisin sağduyulu tavrı olayların çıkmasını önledi.

DTP Genel Başkanı Emine Ayna, DTP'li milletvekilleri, belediye başkanları ve il yöneticilerinin restorasyonu yapılan Gazi Caddesi'nin açılışının ardından Dağkapı Meydanı'nda düzenlenen konsere geçildi.

Konserde yerel sanatçılar, Kürtçe şarkılar seslendirdi. Teröristbaşı ile PKK lehine atılan sloganlar konserde de devam etti. Zaman zaman yüzünü kapatan gençler tarafından örgütün sözde bayrağı açıldı.

Konser sonrası konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmasında yaptıkları hizmeti anlattı.

Daha sonra DTP Genel Başkanı Ayna, "Savaşta şahin, barışta güvercin" ifadesiyle sahneye alındı. Ayna, konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 27 Mayıs günü Diyarbakır'da açıkladığı 'GAP Eylem Planı' toplantısındaki açıklamalarını değerlendirdi.

Emine Ayna, "Diyarbakır'da işgal edilmiş bir kent görünümü vardı" ifadesiyle Başbakan Erdoğan'ı işgalci ve ziyareti 'işgal' olarak tanımlayarak, "Bütün kent resmen abluka altındaydı. Başbakan Diyarbakır halkından korktu" iddiasında bulundu.

GAP Eylem Planı'nı açıklamak için iyi bir organizasyon hazırlandığını belirten Ayna, "Ancak tiyatroyu izlemesini istedikleri halk yoktu. Kendileri yazdılar, hem oynadılar hem de seyrettiler. Çünkü bu tiyatro daha önce izlenmişti" şeklinde konuştu.

'EGELİLER NİYE DAĞA ÇIKMIYOR?'

Yerel seçimleri çeyrek kala Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'ı paketlerle fethetmek istediğini dile getiren Ayna şöyle konuştu: "Bugüne kadar 30 tane ekonomik kalkınma paketi açıklanmıştır. Buyurun siz de 31'incisi 'sorun ekonomiktir' diyerek açıklayın. Bu ekonomik sorunu sadece Kürtler mi yaşıyor. Sorun sadece ekonomik ise aynı ekonomik sorunu yaşayan Egeliler neden dağa çıkmıyor?. Dilini yasakladığınız, yok saydığınız, Kürt kızları, oğulları dağda olan bu halk vaat ettiğiniz kuru ekmeğe kanarlar mı sanıyorsunuz?. Başbakan'ın planı basit; yerel seçimler öncesi oy karşılığı sınırlı kaynakları dağıtarak halkın ağzına bir parmak bal çalmak. Ve Diyarbakır'ı fethetmek. Sayın Başbakan yanlış hesap Diyarbakır'dan döner sözünü sizde diğerleri gibi çok sık hatırlayacaksınız."

Beş buçuk yıl iktidarda olan AK Parti'nin GAP Eylem Planı'nın neden şimdi açıkladığını soran Ayna, "Maden gücünüz vardı bugüne kadar 4 milyon işsizi neden istihdam etmediniz? Ne günahı vardı bu insanların. Yoksa siz de Bitlis'e atadığınız Milli Eğitim Müfettişi gibi halka kestiğiniz cezalarla egonuzu mu tatmin ettiniz?" diye konuştu.

'HÜR VE EŞİT DEĞİLİZ'

Başbakan Erdoğan "Tek dil, tek millet, tek vatan" ifadelerine atıf yapan Ayna "Kürtçe kanal açacağını söylüyor. Tekçi zihniyetin hakim olduğu bir yerde sindiremediğin bir dilin yayınını ne zamana kadar sürdürebilirsin. Bir ay sonra seçim rüşveti olarak verdiğiniz bu hakkı geri almayacağınızın garantisi nedir? Elbette tek vatan, elbette tek bayrak ama bir ülkede Araplar, Kürtler, Türkler, Çerkezler, Rumlar, Ermeniler birlikte yaşıyorken tek millet nasıl olur? Bu halkların dile varken tek dil nasıl olur? Bu kadar gerçek dışı bir değerlendirme olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

Başbakan'ın "Hepimiz hür ve eşit vatandaşlarız" ifadesine karşın "hür değiliz, eşit değiliz, bu kocaman bir yalandır" diyen DTP'li Ayna, Kürt dili ve kültürünün baskı altında olduğunu savundu.

Kürt sorunun ekonomik değil, siyasi olduğunu ileri süren Ayna, ekonomik paketlerin yaraya pansuman bile olamayacağını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Ortada siyasi talepler vardır. Bunlardan vazgeçilmeyecektir. Bunlardan vazgeçmek çocuklarımızın özgür geleceğinden vazgeçmektir. O yüzden kimse yanlış hesap yapmasın. Yanlış hesapla Amed'e gelmesin. GAP çok eski bir masaldır. GAP Kürt sorunun çözümü değildir. GAP ile ilgili 45 araştırma raporu vardır. Buna rağmen bitirilememiştir. Buyurun siz bitirin. Zaten görevinizdir. Ancak bunu Kürt sorunun çözümü olarak değerlendirmeyin. Kürt sorunun çözümü Türkiye'de yaşayan tüm kimliklerin anayasal güvenceye alınması, anayasa değişikliği, tekçi zihniyetin terk edilip, çoğulculuğun esas alınması, Kürt soruna inkarcı ve imhacı yaklaşımlar nedeniyle çözümü dağda görenlerin, gerillaların sosyal ve siyasal hayata dahil edilmeleri ile dağın çözüm olmaktan çıkarılmasının projelendirilmesiyle mümkündür."

OPERASYON DURMADAN BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞMEYİZ

Ayna geçmişte Erdoğan'ın "Kürt sorunu vardır" dediğini belirterek, "Eğer bu sözü söylediyseniz, buradan ilerlemek zorundasınız. Bu sözleri ben söylemedim diyorsanız söylediğini inkar eden yiğit değildir, mert değildir, dürüst değildir." dedi.

Kürt sorunu çözülmeden Başbakan'ın hiçbir programına katılmayacaklarını ifade eden Ayna, "Kürtleri karşısında kendini aklamak için bizleri kullanmak istedi. Bu halk ve biz DTP'liler bu oyununuza seçimlerden önce bir kez geldik ve savaşı-şiddeti tırmandırmanız ile cevabımızı aldık. Artık Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü konusunda atacağınız ilk önemli adımı görmeden yani siz operasyonları resmen durdurmadan size asla güvenmeyiz" sözleriyle PKK terör örgütünün sürekli dile getirdiği talepleri dillendirdi.

Ayna, Diyarbakırlıların Başbakan Erdoğan'ın ziyaretine ilgi göstermediğini iddia ederek, bunun nedenini "Bu halka kendini, özgürlük mücadelesini, bu uğurda ölen şehitlerini inkarı dayatanlara, yani onursuz bir yaşamı dayatanlara gereken cevabı verdi" ifadeleriyle teröristler için 'şehit' ifadesini kullandı.

ÖCALAN'A 'SAYIN' DEDİ

Başbakan Erdoğan'a Kürt sorunu çözümü ve sivil anayasa için çağrı da yapan Ayna, bunun için de ilginç bir teklif yaptı: "Buradan AKP'nin Kürt vekillerine sesleniyorum. Sayın Abdullah Öcalan önemli bir öneride bulundu. Hakikatleri Araştırma Komisyonu. Gelin birlikte bu komisyonu mecliste oluşturalım. Ve Kürt sorununda yaşanan tüm yanlışlarla hep birlikte yüzleşelim. Bu kadar yürekli olmaya hazır mısınız?"

CİHAN



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,995 µs