Dininiz yüzünden istemiyorum! | " /> Dininiz yüzünden istemiyorum! | "/>

En Sıcak Konular

Sarkozy'den şok itiraf: Dininiz yüzünden istemiyorum!

29 Mayıs 2008 11:44 tsi
Sarkozy'den şok itiraf: Dininiz yüzünden istemiyorum! Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ‘Devleti laik olsa da nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeyi Avrupalı olarak görmem’ diyerek, Türkiye’yi AB’de dini yüzünden istemediğini açıkça ilan etti

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bir Polonya gazetesine verdiği demeçte, laik olsa da Türkiye’nin nüfusunun Müslüman çoğunluklu olması yüzünden Avrupalı sayılamayacağı iddiasında bulundu.

Dün Polonya’ya bir günlük bir ziyarette bulunan Sarkozy, Reuters’ın haberine göre Dziennik gazetesinde yayımlanan demecinde, “laik bir devlet olarak kurulmuş olsa da nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeyi Avrupalı olarak görmediğini” söyledi. Sarkozy, “Benim için Avrupa’nın birliğe, iradeye ve toplumsal desteğe sahip olmayan bir varlık haline gelmemesi çok önemli” diye konuştu.

İLK AÇIK İTİRAF
Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine itirazının bir İslam ülkesi olmasından kaynaklandığını ilk kez açık ve seçik biçimde dile getirmiş oldu. Sarkozy daha önceki açıklamalarında Türkiye’ye itiraz gerekçesi olarak ülkenin “kültürel farklılığını” ve “Avrupa’nın coğrafi sınırlarının dışında olmasını” gösteriyordu. Sarkozy, bir İslam ülkesi olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkarak, AB’nin bir “Hıristiyan kulübü” olduğunu zımnen ilan etmiş oldu ve Birlik’in kimliğini ilk kez açık bir şekilde din üzerinden tanımladı.

UKRAYNA'YA KAPI AÇTI
Polonya’ya iki günlük resmi ziyaretine dün başlayan Sarkozy, Ukrayna’ya AB’ye tam üyelikle sonuçlanacak “AB ile ortaklık” süreci önereceğini açıkladı. Böylelikle şimdiye kadar AB’nin genişleme süreçlerine geleneksel olarak soğuk bakan Fransa ilk kez Ukrayna’nın üyeliği olasılığını tartışmaya açmış oldu. Fransa 1 Temmuz’da AB’nin dönem başkanlığını Slovenya’dan devralacak.
Sarkozy, dün Polonya’nın başkenti Varşova’da Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Avrupa Konseyi’nin başkanı sıfatıyla Ukrayna için ortaklık (anlaşması) önermek istiyorum. (Ortaklık) sonunda Ukrayna AB’ye katılabilecek” dedi.
Sarkozy, coğrafi olarak Rusya ile Polonya arasına sıkışmış bir ülke olan Ukrayna’nın ne kadar süre içinde AB standartlarına ulaşabileceğini düşündüğü konusunda bilgi vermedi. 2004’te AB üyesi olan Polonya, Ukrayna’nın NATO ve AB’ye girmesini şiddetle destekliyor.

Milliyet



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs