'Hukuk Devletine' geçerken.. | " /> 'Hukuk Devletine' geçerken.. | "/>

En Sıcak Konular

'Hukuk Devletine' geçerken..

29 Mayıs 2008 11:39 tsi
'Hukuk Devletine' geçerken.. AB'ye uyum için yapılan değişiklikler çerçevesinde, polisin ve jandarmanın değerlendirme rapolarını savcıların hazırlaması da mevcut. Yani polis de jandarma da artık eskisi kadar rahat davranamayacak. Fakat İçişleri Bakanlığı bu durumu bir türlü hazmedem

İçişleri’yle Adalet’in jandarma kavgası

Başsavcıları Jandarma’nın sicil amiri haline getiren düzenleme İçişleri Bakanlığı’nı rahatsız etti. Jandarma ve Emniyet amirlerine başsavcılar tarafından değerlendirme raporu hazırlanmasına dayanan yeni düzenleme İçişleri ve Adalet bakanlıklarını birbirine düşürdü. İçişleri, valilere gönderdiği yazıyla söz konusu raporların engellenmesini istedi. Bu durumdan rahatsız olan Adalet Bakanlığı karşı bir yazıyla uyarıda bulundu

İçişleri Bakanlığı’nın jandarma komutanları ve emniyet müdürleri hakkında Başsavcıların sicil yerine geçecek ‘değerlendirme raporu’ hazırlamasına yönelik direnişte ısrar etmesi, Adalet Bakanlığı’nın tepkisine neden oldu. Bakanlık, komutanların soruşturmalara müdahale yetkisi varsa, sorumlulukları da olması gerektiğini bildirdi ve başsavcıların komutanlara rapor yazma uygulamasına devam resti çekti.

HUKUK DEVLETİ İÇİN • Jandarma ve polisin adli görevlerde doğrudan savcılığa bağlı çalışmaları esasına dayalı ‘Adli Kolluk’ Türkiye’de yıllardır tartışılıyor. Uygulamaya jandarma-polisin direnişi 2005’teki yasal düzenlemeye karşın sürüyor. İl ve ilçelerdeki en üst rütbeli komutan ve emniyet müdürü/amirleri hakkında adli görevleri açısından başsavcılıklarca düzenlenecek ‘değerlendirme raporu’ kaymakam ve valilere ‘ilgili sicil amirine verilmek ve dikkate alınmak’ üzere gönderildiği için önemli.

TEHDİT GİBİ, VAZGEÇİN • İçişleri Bakanlığı’nın şimdi, valiliklere yeni bir talimat gönderdiği ortaya çıktı. Yazıda bazı başsavcıların il jandarma komutanları hakkında ‘adli kolluk sorumluları hakkında değerlendirme raporu’ düzenlediğinden yakınılıyor ve “mevzuata uygun olmayan bu hususla ilgili ileride ortaya çıkabilecek hukukî sorunların önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve neticeden bilgi verilmesi” yani, uygulamadan vazgeçilmesi isteniyor.

BAŞSAVCILAR RAHATSIZ • Bunun üzerine zor durumda kalan bazı başsavcılar Adalet Bakanlığı’ndan ‘ne yapacağız’ diye görüş istedi.

JANDARMAYA YANIT • Adalet Bakanlığı da İçişleri Bakanlığı’na (Jandarma Genel Komutanlığı ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne ayrı ayrı) görev yetki ve sorumlulukla-rını anımsatan bir yazı gönderdi.

MEVZUAT BÖYLE-YETKİ BİZİM • Öncelikle 2005 tarihli CMK ve aynı tarihli ‘Adlî Kolluk Yönetmeliği’nin başsavcılara adli kolluk sorumluları hakkında rapor düzenleme yetkisi verdiğine dikkat çekilen yazıda şöyle denildi:

AKSİ HUKUKA AYKIRI • “Adlî kolluk görevlileri ve diğer sorumluların seçiminde aktif rol oynayan, onların görev yerlerini değiştirme yetkisine sahip en üst derecedeki kişilerin denetim, gözetim, etkin ve verimli çalışma prensipleri açısından yetkili olmaları, bunun yanı sıra sorumlu olarak kabul edilmemeleri, adalet hizmetlerinden beklenen sonucun alınmasına engel olacağı gibi yetki ve sorumluluğun paylaşılmasına dair genel hukuk prensiplerine de aykırılık teşkil edecektir...

KOMUTAN MÜDAHALE EDİYOR • Adlî görev ve işlemlerin tam, doğru ve zamanında yapılmasını sağlamak, denetlemek yanlış ve eksikliklerin nedenlerini inceleyerek gidermek, gerektiğinde soruşturma yapmak gibi yetkilerle donatılan il jandarma komutanlarının astları tarafından yapılan adlî işlemlere müdahalesi her zaman mümkün olabilmektedir.

O ZAMAN SORUMLUDUR • Jandarma birlik komutanları ve il jandarma alay komutanlıklarının CMK uyarınca kolluk amir ve memurları statüsünde olduğunun kabulü gerekmektedir.

UYMAYANLARA İŞLEM • Kanun tarafından kendilerine verilen veya kanun dairesinde kendilerinden istenen adlîye ile ilgili görev veya işlerde kötüye kullanma veya ihmalleri görülen en üst dereceli kolluk âmiri olan il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanları hakkında CMK 16l. maddesinin 5.fıkra son cümlesi uyarınca işlem yapılacağı...”

BAŞSAVCILARA DEVAM • Adalet Bakanlığı’nın İçişleri’ne bu sert yanıtı, Başsavcıların da bilgisine sunuldu ve hem komutanlar hem emniyet müdürleri hakkında adli görevlerle ilgili sicile esas rapor yazımına devam edilmesi istendi.

taraf



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,343 µs