En Sıcak Konular

Çarşı kapatılmaya da karşı!

29 Mayıs 2008 11:19 tsi
Beşiktaş'ın tribün liderleri, sürekli eleştirilmeleri ve tribünün takımın önüne geçtiği iddiası üzerine Çarşı'yı feshettiklerini açıkladı. Taraftarlar ise tapkili: Dükkan mı kapatıyorsunuz!

Beşiktaş'ın yaratıcı ve politik tribünü Çarşı, adının yazılımındaki anarşı işareti ve kafiyeli 'karşı' duruşuyla hep gündemde oldu. Çarşı nükleer santrallere karşı' , Çarşı Hasankeyf'in yok olmasına karşı' gibi pek çok konuda ses çıkaran bir tribün oldu. "Çarşı herşeye karşı bir tek kan bağışına değil' sloganıyla sosyal sorumluluk projelerine de öncülük etmeye başlamıştı. Ama 'karşı' duruşunun en uç noktasındaki sloganı şüphesiz, "Çarşı kendine karşıydı." Sonunda bu slogan da gerçek oldu. Ancak tribün liderlerinin aldığı bu karara, internet sitelerindeki forumlarda tepkiler yükseldi.

Beşiktaş'ın tribün liderleri, son zamanlarda Yıldırım Demirören yönetimine menfaat temin ettikleri için karşı durmamakla eleştiriliyordu. Demirören karşıtı sloganları engellenmesi üzerine bazı taraftarlar, "Satılmış Çarşı' diye bağırmıştı.

Önceki gece Beşiktaş Kültür Merkezi'nde Çarşı üzerine hazırlanan 'Asi Ruh' belgeselinin gösteriminden önce sahneye 15 tribün lideri çıktı. Açıklamayı okuyan Alen Markaryan sürekli alkışlar ve sloganlarla kesilen konuşmasında şunları söyledi: "Bağırıyorken de, bağırmıyorken de her şekilde her dönemde para alıyorlar diye suçlanan, seviyesiz muhabbetlerin odak noktası bu haritanın ızdıraplarını hiç düşündünüz mü?.. Mahallenin hep kötü çocuğuyduk... Her şeyi Beşiktaş için yaptığımıza kalıbımızı basardık... Şerefli camiamızı rahatsız etmeye başladığımızı hissettik sanki. Biz fazlaysak, biz birilerinin adamıysak, biz Beşiktaş'sız bir hayat yaşamaya başlamışsak ve biz zarar veriyorsak hemen gidebilirdik. Herşey Beşiktaş için değil miydi? Aslında herşey geçen sene "satılmış Çarşı" diye bağırıldığında başladı. Yazık kere yazıktı... Sessizce ve kimsesizce ayrılmak geçti içimizden, hem bu limandan, hem bu can evimizden. Bu kararı verirken kaburgamızın tam ortasına saplanan bir hain hançeri sizle paylaşmak istiyorum: "Çarşı Beşiktaş'ın üstüne geçti" bu halüsülasyon ve sınırı belli olmayan dedikodulardan dolayı... İnşallah geriye bayrağı göklerde, şerefi yedi düvelde bir tribün bırakıyoruz."

Çarşı'nın feshedilmesinin açıklandığı 'duygusal' gecede sadece birkaç kişi tepki gösterdi. Ancak asıl tepki internet forumlarında ertesi gün görüldü.
Kimi Çarşılılar, bu kararın nasıl alındığını sorgularken, kimileri üzüntülerini dile getirdi:

- Optik başkanın kemikleri sızlıyordur. İşyerine geldim, haberi okudum ve hala ağlıyorum."

- Çarşı dükkan mıdır ki açılıp kapansın. Alen Markanyan hangi hakla hangi sıfatla feshediyor. Sanki Asi Ruh CD'leri satılsın diye yapılan bir reklam gibi geliyor bana

- Dünyanın en büyük taraftarı böyle bitmemeliydi. Birkaç kişinin kararıyla çarşı bitmemeli.

- Hayatımda bu kadar üzülmedim desem yeridir."

- Ben bir fenerliyim. Ama Çarşı gibi efsanenin kapatılmasına razı olamam. Tüm taraftarlar bu kapanmaya karşı.

- Kızım 12 yaşında ve bu haberi okumuş telefonda ağlıyor. Buna gerek var mıydı...

- Beşiktaşa ihanet edemezler, o kadar besteye ihanet edemezler, bize ihanet edemezler, kendilerine ihanet edemezler... Bugün yazılım vardı. Ama yazılıda benim aklım hep çarşıdaydı..

- Çarşının fesh edilmesi demek kartalın kanadının kırılması demek..

- Çarşının fesh edilemez, her son bir başlangıçtır

Beşiktaş Çarşı'da ise sessizlik hakim. Bazı taraftarlar konuşmama kararı almış, bazıları ise haberleri bile olmadan alınan bu karara kırgın.
Çarşı taraftarının toplanma yeri Kartal Kafe ve İddia bayii'nden taraftarlar şöyle söylüyor:

"Bizim yönetimle ya da diğer taraftarlarla bir sorunumuz yok. Ancak çok üstümüze geldiler. Beşiktaş stadında ya da stad dışında olan tüm olaylardan bizi sorumlu tuttular. Ama şunu bilin biz bu kararı kendimiz verdik. Ne yönetim ne bir başkası hiç kimsenin etkisi yok."

Şöhretler Köftecisi"nden Sebahattin Bey, yılların çarşı taraftarı. Kendisi konuşmak istemiyor,alınan kararı doğru buluyor, "Çarşının eski havası kalmadı" diyor.

Meşhur Beşiktaş Köftecisinin sahibi Yusuf Bey, biraz kırgın: "Çarşı kimsenin değil, bir kulüp ya da dernek değil ama keşke oturup konuşulsaydı bunlar. Eskiden burada herkes Beşiktaşlıydı, tüm esnaf. Muhtarımız Yumurtacı Ahmet, otobüs tutup bizi deplasmana götürürdü. Şimdi güya herkes Çarşılı.

Tarihi Beşiktaş Balıkçısı "Ben bunun bir şeyi değiştireceğine inanmıyorum. Yine maçlara gidiceğiz, takımı destekliyeceğiz, önemli olan bu" diyor.

Ancak Çarşı tribünün müdavimleri, tribünlerde artık Çarşı'nın pankart ve sloganlarının olamayacağını ifade ediyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir 'Çarşı'lı, "Tribün liderleri yine maçlara gelecektir. Ama Çarşı pankartına izin vermezler. Başkalarının tribünlere liderlik etmesine de izin verilmez. Yani takımı coşturacak kimse ortaya çıkmaz. Tribün gücünü yitirir. Zaten bunu göstermek istiyorlar. 'Biz olmadığımız zaman neler olacağını görülecek, değerimiz anlaşılacak' diye düşünüyorlar. Ama içlerinde artık Çarşı'nın bir sivil toplum örgütüne dönüşmesinden rahatsız olanlar da var. Tribünde maç var, dışarda insanlar kan veriyor. Böyle gitmezdi" diye konuşuyor. Bir başka tribün liderlerine yakın Çarşı'lı ise, "İş kontrolden çıktı. Kars'ta, Ağrı'da da Çarşı diye gruplar çıkıyor. Biri Çarşı eşofmanıyla kapkaç yapıyor, camiaya mal oluyor. Bir de son dönemlerde Ferdi Aslan'ın öldürülmesinden sonra bazı tribün liderleri stada alınmadı, yönetimde çok sahip çıkmayınca küslük oldu" diyor.

hurhaber



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,020 µs