En Sıcak Konular

Olay kitaba Beyaz saraydan tepki geldi

29 Mayıs 2008 10:28 tsi
Beyaz Saray'ın eski sözcüsü Scott McClellan'ın, ABD Başkanı George W. Bush yönetimini ağır dille eleştiren kitabı daha piyasaya çıkmadı ama Beyaz Saary'dan tepki geldi.

Beyaz Saray'ın eski sözcüsü Scott McClellan'ın, ABD Başkanı George W. Bush yönetimini ağır dille eleştiren yeni kitabı, daha piyasaya çıkmadan amazon.com'da bir numaraya yükselirken, Beyaz Saray da McClellan'a şiddetli tepki gösterdi.

McClellan'ın pazartesi günü piyasaya çıkması beklenen 341 sayfalık ''Ne oldu? Bush Beyaz Sarayı ve Washington'ın Yanıltma Kültürünün İçinden'' adını taşıyan kitabı, Washington'da sarsıntı yarattı. Politico adlı siyaset dergisi ve Washington Post gazetesi tarafından bir kopyası ele geçirilen kitapta McClellan, Irak Savaşı için ''gerekli değildi'' diyor ve Bush yönetimini, Amerikan kamuoyunu yanıltmakla suçluyor.

Amazon'da satışlarda bir numaraya yükselen kitapla ilgili Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino bir açıklama yaparak, ''bu bizim tanıdığımız Scott değil'' dedi ve McClellan'ın, kendi tatminsizliğinin acısını Beyaz Saray'dan çıkardığı imasında bulundu. Perino, ''kitap bizi çok şaşırttı. Şimdi biliyoruz ki, Scott Beyaz Saray'daki deneyiminden hoşnut değilmiş'' ifadesini kullandı.

McClellan, Irak Savaşı'nın başladığı 2003 yılında, Ari Fleitcher'dan boşalan Beyaz Saray Sözcülüğü görevine gelmiş ve 2006 Nisan ayına kadar da bu görevi sürdürmüştü. Beyaz Saray Genel Sekreterliği görevine getirilen yeni muhafazakarlardan (neo-con) Josh Bolton'ın, Bush'un danışmanı Karl Rove ve McClellan'ın Beyaz Saray'daki görevlerinin tamamlanmasında önemli rol oynadığı söyleniyor.

Beyaz Saray'ın eski sözcülerinden Ari Fleitcher, CNN televizyonunda katıldığı bir programda, ''McClellan, Irak Savaşı'na doğru gidilen dönemde benim yardımcımdı, yani sözcü yardımcısıydı. Ve bilgi sahibi olduğu alanlar Irak Savaşı'nda farklıydı. Dolayısıyla, bilgi sahibi olmadığı konularda eleştiride bulunuyor. Scott beni çok şaşırttı'' dedi.

McClellan'ın kitabını en ilginç kılan nokta, Irak Savaşı'nın başladığı 2003 yılıyla 2006 arasında görev yapması ve Bush yönetiminin politikalarının o dönemde savunuculuğunu üstlenmesi olarak görülüyor. Bugün ise, seçim yılına gelindiği için gücü zayıflayan ve ABD'deki siyasi tabirle ''topal ördek'' olarak görülen Bush yönetimine karşı McClellan'ın iddiaları dikkat çekiyor.

Scott McClellan'a yönelik eleştirilerin dile getirildiği programda konuşan CNN kongre muhabiri Jessica Yellin de, Bush yönetiminin gücünün azaldığı günlerde, artık görevde olmayan bir yetkilinin gerçek düşüncelerini açıklamaktan çekinmediğini belirttiği gibi, kendisi de çok dikkat çekecek bir itirafta bulundu. CNN'den önce ABC televizyonunda çalışan Yellin, McClellan'ın üzerindeki baskıyı anladığını belirterek, isim vermeden önceki çalıştığı kurumun üst düzey yöneticilerinden, Bush yönetimi hakkında ''olumlu'' haber yapması yönünde bir baskı hissettiğini söyledi.

Öte yandan, Bush'un Cumhuriyetçi Partinin rakibi Demokrat Partililer, McClellan'ın sözlerini memnuniyetle karşıladı. ABD Temsilciler Meclisinin ilk kadın başkanı Nancy Pelosi, ''McClellan'ın söylediklerine tamamen katılıyorum'' derken, Demokrat Partinin başkan adaylığını alması ihtimali yüksek görülen Barack Obama, McClellan'ın, zaten olduğu tahmin edilen bazı şeylerin doğruluğunu kanıtladığını söyledi.

Scott McClellan kitabında, gerekli olmadığı halde Irak Savaşı'nın başlatıldığını, Katrina kasırgasında Bush yönetiminin sadece kendi siyasi çıkarlarını hesaba kattığı için yardımın geç gittiğini, Bush'un hatasını kabul etmekten aciz olduğunu savunuyor. McClellan, 2000 başkanlık seçimi öncesindeki seçim kampanyasında Bush'un telefonda bir kişiye, ''basın bu meseleleri abartıyor. Geçmişte çok parti yaptığımız oldu, ama doğruyu söylemek gerekirse kokain kullanıp kullanmadığımı hatırlamıyorum'' sözlerini de kitabında aktarıyor ve Bush'un siyasi yanıltıcı tutumuna ''kendi kendisinin bile inandığı'' yönünde sözler kullanıyor. Washington Post'a göre McClellan, Bush'un sözlerini duyduktan sonra, ''bir insan kokain kullanıp kullanmadığını nasıl bilmez?'' sorusunu kendi kendine yöneltiyor.

McClellan ayrıca, CIA ajanı Valerie Plame'in kimliğinin, Irak Savaşı'na eleştirel yaklaşan Plame'in eşi emekli büyükelçi Joe Wilson'dan intikam almak amacıyla Beyaz Saray tarafından basına sızdırılması davasında, Beyaz Saray yetkililerinin kendisini yanılttığını ve bu meseleden bizzat Bush'un da haberdar olduğunu savundu. Plame'in kimliğini sızdırma suçuyla, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin sağ kolu Scooter Libby hüküm giymişti. Skandalda kaynaklarını açıklamayı reddeden bazı basın mensupları da, kaynaklarını açıklayıncaya kadar hapiste kalmıştı. McClellan, Beyaz Saray'ın eski danışmanı Karl Rove'un, bu konuyla ilgili kendisini yanlış yönlendirdiğini belirtiyor.

ABD Kongresinde Türk dostluk grubunun kurucu üyelerinden Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler ise, McClellan'ı, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi önünde, yeminli ifade vermeye çağırdı. Wexler, Valerie Plame davasında ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Cheney'nin görevden azli için ulusal bir kampanya yürütmüştü. Robert Wexler, McClellan'ın açıklamaları için ''dünyayı sarsan'' nitelemesini kullandı.

McClellan'ın kitabı, ABD başkanlık seçimi tartışmalarıyla dolu geçen Amerikan televizyonlarında haberlerin yüzünü de değiştirdi. Televizyon kanalları, McClellan'ın iddialarıyla ilgili tartışma programlarına daha çok yer veriyor.

star



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs