En Sıcak Konular

Türkiye'nin bu dağında 10 ton altın var

29 Mayıs 2008 10:02 tsi
Kışladağ, son 10 yılda Avrupa'nın bulunan en büyük madeni...

Uşak Eşme ilçesi yakınındaki Kışladağ Altın Madeni'nin kapılarını basına açan TÜPRAG Başkan Yardımcısı Ümit Akdur, madenin faaliyetine izin veren gelişmenin kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Teknik anlamda bir eksikleri olmadığını belirten Akdur "Bizim yargı kararına karşı hareket etmemiz mümkün değil. Ama her yatırımcı gibi tüm yasal haklarımızı kullanacağız" dedi. 2006’da faaliyete geçen madenin 2 yılı rehabilitasyon olmak üzere 17 yıl boyunca işletileceğini belirten Akdur, "Kışladağ son 10 yılda Avrupa'nın bulunan en büyük madeni. Toplamda 208 tonluk madenin, çıkarılabilir rezervi 170 ton. Bugüne kadar 7.5 ton altın ürettik. Bu Türkiye'nin her yıl ithal ettiği altına eşit bir miktar. Hedefimiz yılda 10 milyon ton altın üretmek" diye konuştu. Altın Madencileri Derneği'nin başkanlığını da sürdüren Ümit Akdur, Türkiye'de altın madenciliğinde geçmiş yıllara göre çok daha olumlu bir ortam olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

 800 MİLYAR DOLAR KAZANABİLİRİZ
"Koza Altın'ın Gümüşhane'deki çalışmaları, bizim İzmir Efem Çukuru'ndaki çalışmalarımız, Cominco'nun Çanakkale'deki çalışmaları, Türkiye'deki potansiyeli ortaya koymaya başladı. Çok olumlu bir gidiş olduğunu düşünüyoruz. Böylece Türkiye'nin 6 bin 500 tonluk, 200 milyar dolarlık potansiyelini daha kısa süre içerisinde ekonomiye dahil edebiliriz. Bu potansiyel katmadeğeri ile 800 milyar dolara kadar yükselebilir.

5 YILLIK REHABiLiTASYON BÜTÇESi 3.5 MiLYON DOLAR
Kışladağ Altın Madeni’ne 174 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Akdur, altın fiyatlarının değişmesine bağlı olarak 15 yıl sonunda 2-2.5 milyar dolar değerinde altın çıkarmış olacaklarını söyledi. Akdur, alanın yeşillendirilmesi, arama çukurlarının doldurulması, siyanürlü toprağın temizlenmesi gibi konuların rehabilitasyon kapsamında olduğunu belirterek bu konuya her 5 yıl için 3.5 milyon dolar gibi bir bütçe ayrıldığını ifade etti. Madenin müdürü Mehmet Yılmaz da ton başına 350 gram civarında siyanürün toprağa karışmayacak yatılım teknikleriyle altını ayrıştırmak için kullanıldığını belirterek madende düzenli olarak siyanür ölçümleri yapıldığını da ifade etti.

BUGÜN




Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs