En Sıcak Konular

Rice:'Irak'ta ilerleme kaydedildi'

29 Mayıs 2008 08:33 tsi
Condoleezza Rice, ilerleme olduğunu belirterek dünya ülkelerinden yine de yardım istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ın ilerleme kaydettiğini, ancak hala dünya ülkelerinin yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek olan Irak Konferansı'na katılmak üzere bu ülkeye giden Rice, uçakta basına yaptığı açıklamada, Irak'taki şu anki güvenlik görünümünün ilerleme kaydettiğini ve diğer ülkelerin Irak'ın yeniden yapılandırılmasını desteklemesi gerektiğini belirtti. İlerleme kaydetmiş güvenliği, işleyen parlamentosu ve komşularıyla daha derin işbirliği içinde bulunan Irak'ın, şu an geçen yıla oranla ''tamamen farklı'' bir durumda olduğunu kaydeden Rice, ''Ancak Irak halen dünyanın yardımına ihtiyaç duyuyor'' dedi.Rice sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu iş bitmedi ve uluslararası toplum, Irak ileriye doğru yol alırken bu ülkenin yanında yer almalıdır. Ancak bu işleyen bir devlettir. Bu bir yıl öncesine göre tamamen farlı bir durum. Bu burada varlığını sürdürmek için bulunan bir devlettir''.

Stockholm'deki konferansın, ''bu yıl içinde şiddet olaylarının seviyesinde önemli düşüşlerin yaşandığı, hükümete bağlı güvenlik güçlerinin geçmişte milislerin elinde bulunan önemli güç noktalarını ele geçirdiği'' Irak'taki gelişmeyi dikkate alması gerektiğini söyleyen Rice, ''Güvenlik güçleri Irak hükümetinin, sadece mezhepler temelinde değil, tüm Irak vatandaşları için kanun hakimiyetini koruyacağını sergiliyor'' dedi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada İran konusuna da değinen Rice, bu ülkenin Irak'a müdahalesi ile ilgili sorunların halen sürdüğüne işaret ederek, ABD'nin, İran'ın, Basra kentindeki Şiiler de dahil olmak üzere milis gruplarını silahlandırdığı yönündeki suçlamalarını tekrarladı.

Rice, ''Sanırım İranlılar Basra'daki eğittikleri ve silahlandırdıkları milislerin hükümete karşı gelince kaybetmelerinden oldukça acı dersler çıkarmışlardır. Irak'ın içişlerine müdahale etme konusu İran için yanıtlanması gereken bir konudur'' diye konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,833 µs