En Sıcak Konular

Faiz düzenlemesi destek görmedi

28 Mayıs 2008 23:57 tsi
Kredi kartı faizine mevduatın iki katı kadar sınır getirilmesini öngören yasa teklifi sektör temsilcilerinden destek görmedi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise düzenleme girişimiyle ilgili herhangi bir görüş belirtmedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, konuya ilişkin olarak “Piyasa mekanizması sınırlamalarının çok uygun olmadığını düşünmekteyim” değerlendirmesini yaptı. TÜSİAD’ın düzenlediği konferans sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, bugüne kadar bu konuda yorum yapmadıklarını, belli bir oranda faiz tavanı getirilmesi hususunda bir girişimin bulunduğunu bildiklerini ve bu konuda bankacıların yorumları olduğunu anlattı.

Kredi kartlarıyla ilgili, iki yıl önce bir kanun taslağı hazırladıklarını, bunun da yasallaştığını, kanunlaşırken de, çok eleştiri aldıklarını belirten Bilgin, şunları söyledi: “Piyasanın işleyişine bir müdahale, kredi kartı sorununu daha da büyütebilir veya bankacılarımızın faiz değil de, başka şeyler üzerinden kredi kartı masraflarını artırmalarına yol açabilir. Bu da bizim kayıtdışında önemli bir araç olarak gördüğümüz, kredi kartını menfi etkiler. BDDK Başkanı olarak, piyasa mekanizması sınırlamalarının çok uygun olmadığını düşünmekteyim. Tabii ki takdir yüce Meclis’in.”

ÖZEN: BİR ŞEY YAPARKEN SONUÇLARINA DİKKAT ETMELİ
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, Merkez Bankası’nın şu anda bilimsel bir formül altında tavan faizler belirlediğini ve bu formülün de adil olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Özen şunları kaydetti: “Bir şey yaparken dikkat etmek lazım. Bütün sonuçlarına dikkat etmek gerekir. Bütün ekonomiye toplu bakmak lazım. Türkiye ekonomisinin daralmaya başladığı bir ortamda bazı kararları çok daha dikkatli almamızda fayda var diye düşünüyorum. Bankacılık sektörü olarak biz karlılık açısından bunun altından kalkarız. Bizim B planlarımız her zaman hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, makro dengelere nasıl etkisi olacaktır?”

BKM: ÜLKENİN YARARINA DEĞİL
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kaplan, kredi kartlarıyla ilgili yasa çalışmalarına ilişkin olarak, “Ülkenin yararına bir çalışma olmadığını düşünüyoruz. Serbest piyasa mekanizmasının işleyişine müdahalelerin, öngörülemeyen sonuçları olabilir” dedi.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartı faizlerinin düşürülmesi ile ekonominin tüm taraflarının olumsuz etkileneceğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi: “Düşürülmeye çalışılan kart faizleri, kredi kullanımının başlıca sebeplerinden olan taksit ve puan uygulamalarının çok büyük oranda azalmasına neden olacaktır. 2007 yılında 1 milyar YTL’yi aşkın puan, kart sahipleri tarafından toplanmış ve harcanmıştır. Kart sahiplerinin yüzde 95’i aşan bir kısmı bankaların sunduğu puan, taksit, mil uygulamalarından faydalanmıştır. Tüm bu süreç tüketiciye sağlanan ödeme kolaylığı ve esnekliğin zedelenmesine neden olacaktır.”

MERKEZ BANKASI SESSİZLİĞİNİ KORUYOR
Kredi kartı faizlerine üç ayda bir üst sınır belirleme yetkilisine sahip olan Merkez Bankası ise sessizliğini koruyor. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na ekonomik gelişmeleri anlatırken, kredi kartı faizleri de gündeme geldi. CHP milletvekilleri, Merkez Bankası’nı kart faizleri konusunda hakemlik rolünü iyi oynamamakla eleştirdi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ise yasal düzenleme girişimine yönelik olumlu ya da olumsuz görüş bildirmedi. Yılmaz, diğer ülkelerden örnekler verdi. Kredi kartı faizlerinin tüketici kredilerinin faizlerinden ABD’de 1.7 kat fazla olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’yle aynı kulvarda değerlendirilen gelişmekte olan ülkelerde oranın 2.5 kat olduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye’deki oranı ise 3 kat olarak açıkladı.

Bu rakamlar, Türkiye’deki kredi kartı faizlerinin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Merkez Bankası yönetimi, düzenlemeyle ilgili değerlendirmesini, teklifin Meclis’te ele alınması ve kendilerinden görüş istenmesi halinde ortaya koyacağını belirtiyor.

Yılmaz, ekonomik gelişmeleri de değerlendirdiği sunumunda, Türkiye’nin risk priminin Mart’tan itibaren bozulduğunu vurguladı. Yılmaz, 2008 ve 2009 için reformlar ve mali disiplinin kritik önemine dikkat çekti.
 
8sutun



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs