En Sıcak Konular

Slovakya hükümeti ''soykırım'' tasarısına karşı

28 Mayıs 2008 23:48 tsi
Slovakya Dışişleri Bakanı Jan Kubis, sözde ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısıyla ilgili olarak ''Parlamentoda alınan karar hükümetimizin çizgisini yansıtmıyor'' dedi.

Dışişleri Bakanı ve başmüzakereci Ali Babacan, Slovakya'ya yaptığı çalışma ziyareti çerçevesinde Slovak meslektaşı Jan Kubis ile ikili görüşme ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında Slovakya parlamentosuna sunulan sözde Ermeni soykırımını tanıma yasa tasarısına ilişkin sorusunu yanıtlayan Slovakya Dışişleri Bakanı Jan Kubis, "Parlamentoda 2004 yılında alınan karar hükümetimizin çizgisini yansıtmıyor. Bu konuyu Adalet Bakanı ve hükümet üyeleriyle yeniden görüşeceğim. Tarihin tarihçilere bırakılması gerektiğine inanıyorum. Türk kamuoyundaki hassasiyeti biliyoruz ve bu olayın ülkelerimiz arasındaki iyi ilişkileri gölgelemesine izin vermeyeceğiz"dedi.
 
Dışişleri Bakanı Babacan da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 1915 olaylarının araştırılması için Ermenistan'a ortak tarih komisyonu kurulması ve arşivlerin açılması önerisinde bulunduğunu ancak bugüne kadar olumlu bir yanıt alamadığını söyledi.
 
Vize rejimi kolaylaşacak
 
Ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki vize işlemlerine ilişkin soruları da yanıtlayan Slovakya Dışişleri Bakanı Jan Kubis, ülkesinin Schengen anlaşmasına geçişte hazırlıksız yakalandığını belirterek,"Türkiye ile olan çok iyi ilişkilerimizden dolayı vize konusunda daha rahat olmamız gerektiğini biliyoruz. Türk işadamlarına, bilimadamlarına, öğrencilere ve uluslararası TIR taşımacılarına vize kolaylığı sağlanması konusunda AB makamlarıyla görüşeceğim" diye konuştu.
 
Ali Babacan, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Slovakya ikili ilişkilerini "Tek kelimeyle harika" diye niteledi.
 
Slovakya'nın NATO üyeliğine Türkiye'nin tam destek verdiğini anımsatan Babacan, "Bugün Slovakya AB üyesidir ve Türkiye AB ile müzakere sürecini yürütmektedir. Biz AB müzakere sürecinde her kritik noktada Slovakya'nın desteğini gördük. Uluslararası ilişkilerde de ülkelerimizin ortak görüşleri paylaşmasını görmekten memnunluk duyuyoruz" dedi.
 
Bakan Babacan'ın Slovak meslektaşı Kubis ile yaptığı ikili görüşme ile heyetlerarası görüşmede de askeri temaslar, ekonomik ilişkiler ve enerji konularının gündeme geldiği, bakan Babacan'ın "Türkiye'nin enerji arz güvenliğine olan katkılarına dikkat çektiği" öğrenildi.
 
Bakan Babacan'ın ikili görüşmede Slovakya'nın vize rejimini rahatlatması ve işadamları, öğrenciler, bilimadamları ile uluslararası taşımacılık yapanlara vize kolaylığı getirmesi önerisinde bulunduğu, Slovak meslektaşı Kubis'in de bu konuda AB makamlarıyla görüşerek gerekli uygulamayı başlatacakları vaadinde bulunduğu belirtildi.

cnnturk



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,574 µs