En Sıcak Konular

Keneden korunmanın püf noktaları

28 Mayıs 2008 22:50 tsi
Keneden korunmanın püf noktaları
Son zamanlarda yaşanan kene salgını yüzünden pek çok kişi hayatını kaybederken alınacak önlemler ise tartışılmaya devam ediyor. Kene ısırmalarına karşı uzman önerileri...

İşte sıcaktan bunalmamak için kısa ve ince elbiselerin tercih edildiği yaz döneminde kene saldırısından korunmak için uzman tavsiyeleri:

Kırsalda giydiklerinize dikkat edin!

Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu (repellent) ilaçlar sürülmelidir. Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan ve Sağlık Bakanlığı'ndan izinli spreyler kullanılmalıdır.

Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pense gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.

Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.

Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir. Keneleri vücuttan uzaklaştırması amacıyla eter, kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.

Kene ile temastan sonra kişi 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat edilmelidir. Erken teşhisin konması destek tedavisine de erken dönemde başlanmasını sağlayacak, böylelikle tedavi şansını artıracaktır.

İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemelidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvanların kene açısından ilaçlanması yapılmaktadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgenci


gazeteport



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,545 µs