En Sıcak Konular

TRT kanunu değişiyor

28 Mayıs 2008 21:30 tsi
TBMM Genel Kurulunda, TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 4 maddesi kabul edildi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kürtlerin, Türkler gibi eşit haklara sahip olması talebinin doğal olduğunu belirterek, Kürtçe yayınların artırılması gerektiğini söyledi.

AKP Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, TRT'ye AKP döneminden önceki son 3 yılda 590 kişinin, AKP'nin son 3 yılında ise toplam 49 kişinin işe alındığını bildirdi.

Çolak, AKP döneminde TRT'de personel sayısının bin 217 kişi azaldığını belirterek, “Kanal 7'de çalışanların TRT'ye alınması eleştiriliyor; onlar bu ülkenin vatandaşı değil mi? Kanal 7'nin birçok programı izleme rekoru kırmış. Başarılı insanların transferi kadrolaşma mı olur? Hangi kanaldan kimi transfer edeceğimizi söyleyin de genel müdür not alsın, transfer yapalım. Tuncay Özkan son dönemlerde boş kaldı. İsterseniz onun ismini verin transfer edelim” diye konuştu.

“TRT hiç kimsenin babasının malı değildir” diyen CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, yerel yayın yapan televizyon ve gazetelerle TRT'nin hizmet alımı ve satımı yapması amacıyla yasal düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

“TRT'DE 2 BİN 734 BOŞ KADRO VAR”

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TRT'de siyasi partilerin haberlerine ayrılan sürelere ilişkin soruları cevaplandırdı. Aydın, 23 Kasım 2007 ile 19 Mayıs 2008 tarihleri arasındaki haber programlarında AK Parti'ye 15 saat, CHP'ye 11 saat, MHP'ye 6 saat, DTP'ye ise 1 saat ayrıldığını söyledi.

TRT'de halen 6 bin 945 kadrolu, 486 sözleşmeli olmak üzere toplan 7 bin 431 personelin çalıştığını belirten Aydın, TRT'de 2 bin 734 boş kadro bulunduğunu ifade etti.

Her dönemde kadrolaşmadan şikayet yapıldığına dikkati çeken Aydın, her dönemde milli ve manevi değerlere yeteri ölçüde dikkat edilmediği yönünde TRT'nin eleştirildiğini dile getirdi.

TASARININ 4 MADDESİ KABUL EDİLDİ

Tasarının kabul edilen 4 maddesine göre, Türkiye sınırları içinde yayın yapan radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları ile sözleşme, anlaşma ve protokol yapılabilecek. Bu sözleşme kapsamında TRT, yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlara haber ve görüntü satabilecek, onlardan da hizmet alabilecek.

Uluslararası radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarıyla anlaşma, sözleşme ve protokollerde ise Başbakan'ın onayı alınacak.

TRT Yönetim Kurulu; Genel Müdür, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak genel müdür yardımcıları arasından 2 üye ile elektronik veya kitle iletişim araçlarından bir, hukuk alanından bir, işletme, iktisat veya maliye alanlarından bir, sanat veya kültür alanlarından bir kişi olmak üzere seçilen ve atanan 4 üyeden oluşacak.

Dışarıdan seçilen yönetim kurulu üyeleri, RTÜK tarafından her bir alandan teklif edilen 2 kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak.

Yönetim Kurulu üyeliği 4 yıl olacak. Süreleri sona eren üyeler yeniden atanabilecek. Üyeliğin normal süreden önce sona ermesi halinde, yeni üye de 4 yıllığına atanacak. Bir yıl içinde mazeretsiz 2 toplantıya katılmayanlar üyeliği kendiliğinden sona erecek. Bakanlar Kurulu tarafından atanan genel müdür yardımcısı üyeler, gerektiğinde Bakanlar Kurulu tarafından değiştirilebilecek.

Genel Müdür yardımcılarının atanmasında, 15 yıllık devlet memurluğu yapması şartı artık aranmayacak. Genel müdür yardımcısı, kamu kurum ve kuruluşlarında veya televizyon, radyo, haberleşme, bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik, kitle iletişimi, hukuk, işletme, iktisat, maliye, ekonomi, sanat veya kültür alanlarında en az 12 yıl hizmeti bulunanlardan atanabilecek.

Genel müdür yardımcılarından birinin elektronik yüksek mühendisi olması şartı aranmayacak.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, tasarının 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından, birleşimi yarın saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.

AA



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs