En Sıcak Konular

Erken zam yok ama kesinti kapıda

28 Mayıs 2008 20:24 tsi
Enerjide otomatik fiyatlandırmanın Haziran’a çekilmesi önerisi Erdoğan’dan döndü. Acil tedbir alınmazsa Temmuz ve Ağustos aylarında planlı elektrik kesintisi yapılacak.

Enerjide otomatik fiyatlandırmanın 1 Haziran’a çekilmesi Başbakan Tayyip Erdoğan’dan döndü. Başbakan, yüksek oranlı zam yapılmasına da karşı çıktı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu sonrasında biraraya gelen ekonomiden sorumlu bakanlar çözüm aradı.

Enerji Bakanlığı Haziran ayı için yüzde 10 oranında zam öneriyor. Otomatik fiyatlandırma planlandığı gibi Temmuz’da başlarsa zam ihtiyacı yüzde 20 ila 30’u bulacak. Aynı şekilde Haziran ayı için doğalgaza zam önerisinde bulunan BOTAŞ da Temmuz ayını beklemek zorunda kalacak.

ELEKTRİK ARZINDA DA SIKINTI VAR

Enerjide sıkıntı sadece zamla sınırlı değil. Barajlardaki su miktarının 3’te bir oranında azalmasıyla birlikte elektrik üretimi de ciddi oranlarda düştü ve kayıp 2.5 milyar kilovatsaati buldu. Yetkililer acil çözüm bulunmazsa arzın bundan sonra talebi karşılayamayacağının altını çiziyor. İlk 5 aydaki elektrik talep artışı ortalama yüzde 9.7 olarak gerçekleşti.

205 milyar kilovatsaatlik üretime karşılık 204.5 milyar kilovatsaatlik tüketim tahmini var. Ancak kuraklık, santrallerin revizyonu ve tüketim artışı nedeniyle üretimin tüketime yetmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

TERMİK SANTRALLER TAM KAPASİTE ÇALIŞAMIYOR

Termik santrallerin daha fazla çalıştırılabileceği beklentisi de boşa çıkmak üzere. Yıllardır revizyonu tamamlanamadığı için bu santraller de tam kapasite çalıştırılamıyor. Halen tam kapasite çalışan doğalgaz santralleri de petrol fiyatlarındaki artışla birlikte elektrik üretim maliyetini iyice artırıyor.

Yetkililer, “Talep beklentilerimizin çok üzerinde. Klima kullanımındaki artış ve turizm sezonu dikkate alındığında Temmuz ve Ağustos’ta elektrik kesintileri kaçınılmaz olacak” diyor.

ntv

 

 




Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,477 µs