Bush işgali Arap’lara sattı! | " /> Bush işgali Arap’lara sattı! | "/>

En Sıcak Konular

Eski Sözcü: Bush işgali Arap’lara sattı!

28 Mayıs 2008 18:57 tsi
Eski Sözcü:  Bush işgali Arap’lara sattı! Beyaz Saray anılarını kitaplaştıran Scott McClellan, Bush yönetimiyle ilgili çarpıcı iddialar ortaya attı. Irak'tan CIA’e köstebeğine kadar büyük kandırmacanın perde arkası.

ABD Başkanı George Bush’un sadık takipçilerinden Texas’lı eski Beyaz Saray basın sözcüsü, Bush’u Irak hakkında “açık sözlü” olmamakla ve Arap ülkelerine işgali satmak için “propaganda” yapmakla suçladı.

Bush’un 2003–2006 arasında basın sözcülüğünü yapan Scott McClellan, “Kimse, ben dahil, etkilerini tam olarak anlayabileceğimiz onlarca seneden sonra bu savaşın nasıl görüneceğini bilemez” diyor ve ekliyor: “Bildiğim tek şey ise savaş ancak gerekli olduğu zaman başlatılır. Irak savaşı kesinlikle gerekli değildi.”

McClellan kitabında, “Bush ve danışmanları, propaganda kampanyasını samimiyet ve dürüstlükle şaşırttı. Çünkü kamuoyu desteği oluşturmak ve savaş zamanında da bunu sürdürmek zorundaydılar” ifadesine yer verdi.

Sözcü,  “Bu bağlamda, en üst seviyedeki danışmanlarının özellikle de ulusal güvenlikten sorumlu olanlar tarafından yanlış yönlendirildi” dedi. McClellan yönetimin Irak savaşına “sonuçlarını yeterince değerlendirmeden ve hazırlanmadan” girdiğini de itiraf ediyor.

Asılsız çıkan kitle imha silahları elinde olduğu ve el-Kaide bağlantısı nedenlerini bahane ederek Bush Mart 2003’te Irak’ı işgal etmişti. O günden bu yana, ülke binlerce hatta on binlerce sivilin hayatına mal olan şiddet sarmalından kurtulamıyor. Birleşmiş Milletler, 4 milyon Irak’lının açlık sınırında olduğunu belirtirken ülkenin yüzde 40’ı yani 27 milyon kişinin temiz su bulamadığını tahmin ediyor.

Kandırmaca

Önceki basın sözcüsü, Bush yönetimini ayrıca 2005’teki Katrina Kasırgası’ndan dolayı da şiddetle eleştiriyor. “Ülke tarihindeki en büyük felaket, Bush yönetiminin en büyük felaketlerinden biri haline geldi” diyen McClellal, yönetim ilk haftanın büyük bölümünü “reddetme ile” geçirdiğine işaret ediyor.

Yönetim, ABD tarihinde en ölümcül ve en hasarlı felaket olan Katrina’nın yaralarının sarılması konusuna gevşek olmakla suçlandı. Kasırga, Mississipi’nin taşırarak New Orleans ve Louisiana’nın yüzde 80’inin sular altında bıraktı. Bir milyondan fazla insanı evinden eden kasırga, 1,300 kişinin de hayatına mal oldu.  

McClellan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı da, hiç iz bırakmadan sahne arkasından tüm politikayı yönlendiren ve “büyülü” diye adlandırdığı Başkan Yardımcısı “Dick Cheney”e gelen tepkileri saptırıcılıkta usta olarak niteliyor.

Eski basın sözcüsü, Cheney’i, eski amiri Lewis Scooter Libby’i ve önceki Bush danışmanı Karl Rove’yi CIA köstebek skandalında kendisini kandırmakla suçluyor. McClellan, “Rove, Libby ve büyük ihtimal Başkan Yardımcısı Cheney, bir yalanı tekrar etmeme izin verdiler hatta buna teşvik ettiler” diyor.

2003 basın açıklamaları dizisinde, McClellan, CIA ajanı Valerie Plame’in deşifresinde Rove ya da Libby’nin bir rolü olmadığına güvence vermişti. Plame’in gizli kimliği, kocası eski büyükelçi Joseph Wilson’un Irak savaşı için yönetimi eleştirmesinden sonra basına sızdırılmıştı. 2007’de Libby, FBI ajanlarına yalan söylemek ve büyük jüriyi yanıltmak suçundan 30 ay hapse mahkum edilmişti. Fakat Bush araya girip hapis cezasını kaldırmıştı.

timeturk



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs