En Sıcak Konular

Kuzu: İnsan Hakları sorunu uygulamada

28 Mayıs 2008 16:02 tsi
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, insan hak ve özgürlükleri konusunda asıl meselenin uygulama olduğunu belirterek, ''Bütün hak ve özgürlüklerde il, ilçe bazında birtakım kurullarla bunu yapmaya çalışıyoruz ama uygulamalarda maalesef istediğimi

Burhan Kuzu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından Royal Anka Otel'de düzenlenen ''İnsan Hakları İle İlgili Kurul/Kurumların Reformu Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, insan haklarının, çalışılması en zor alanlardan birisi olduğunu ifade etti.

Kuzu, insan hakları alanında standartların AB mevzuatlarında yer aldığını belirterek, AK Parti iktidara geldiğinden bu yana siyasetçi-asker ilişkisi, yoksulluk ve yolsuzluk konularında ilerleme kaydedildiğini anlattı.

TBMM'nin gündeminde, siyasi etik konusunda bir yasa çalışması olduğunu anımsatan Kuzu, yasayla ilgili alt komisyonun kurulduğunu, belli bir noktaya gelindiğini söyledi.

''İnsan hak ve özgürlükleri konusunda asıl mesele, uygulama. Bütün hak ve özgürlüklerde il, ilçe bazında birtakım kurullarla bunu yapmaya çalışıyoruz ama uygulamalarda maalesef istediğimiz oranda değiliz'' diyen Kuzu, ''Ancak, uygulama konusunda istediğimiz seviyeye gelemedik. Burada zihniyet değişimi de gerekiyor'' dedi.

''Kamu denetçiliği''nin çıkış noktasının Osmanlı İmparatorluğu olduğunu anlatan Kuzu, ''Bunu, bu kurumun yerleşik olduğu ülkelerde kabul ediyor. İlk olarak sizde ortaya çıkması önemli değil. Asıl önemli olan sizde var mı yok mu? Ombudsmanlıkla ilgili yasa hazırlanmıştı ama biliyorsunuz Anayasa Mahkemesi yürütmesini durdurdu. Bu müessese ülkedeki gerilmelerinin çözümünde etkili olabilir'' diye konuştu.

''Bir başka mesele daha var. 'Avrupa müdahalesi' sözleri ediliyor'' diye konuşan Kuzu, ''(Avrupa'ya girmek istiyorum) diyorsunuz, müzakereye başlamışsınız, ondan sonra 'böyle bir şey olmaz' diyorsunuz. Burasının kuralları var. 'Ben onları tanımam' diyorsun. Böyle bir şey olmaz'' dedi.

-HASAN TAHSİN FENDOĞLU-

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Hasan Tahsin Fendoğlu da il ve ilçelerdeki insan hakları kurullarının işleyişiyle ilgili ''şikayetler'' olduğunu ifade etti.

Bu durumu, 81 ilin valiliğine sorduklarını anlatan Fendoğlu, cevaben gönderilen yazıların tümünde, ''işleyişte reform'' isteğinin yer aldığını ifade etti.

''Biz de aynı fikirdeyiz'' diyen Fendoğlu, yönetmelikler üzerinden çalışan kurulların yasal dayanığının olması gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Başkanlığının yeni bir yapılanma süreci içerisine girmesi gerektiğini vurgulayan Fendoğlu, ''Ombudsmanlık müessesesine ihtiyaç var. Bu müessesenin, Türkiye'nin sorunlarının çözümünde insan haklarıyla ilgili kuruluşlara yardımı olacağına inanıyorum'' dedi.

zaman



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,859 µs