En Sıcak Konular

Kocakafa ama içi dolu!

28 Mayıs 2008 15:46 tsi
Kocakafa ama içi dolu! Hüsnü Doğan genç nesiller tarafından iyi bilinen bir siyasetçi değil. Adı biliniyor ama önemi bilinmiyor. Esasen bir haberin içindeki klasik biyografi de Hüsnü Doğan’ı tam kavramaya imkan vermez. Yine de “özü çıkarılmış” biçimde onun öyk

Özal ailesinin üç oğlu vardı. Turgut, Korkut ve Yusuf Bozkurt. Dördüncüsü dayıoğulları Hüsnü Doğan oldu. 1948’in sonlarında babası öldüğünde halası onu iki yıllığına himayesine almıştı. İlkokulu köyde tamamladı, liseyi bitirdi. ODTÜ hazırlık sınıfında okurken ‘ağabeyi’ Turgut Özal’ın evinde misafir oldu. Mezun olunca 1973’e kadar DPT’de çalıştı. 1979’dan sonra ise Özal’la birlikte uzun bir yolculuğa başladı. Banker Kastelli hadisesi öncesinde istifaya hazırlanan Turgut Özal’a Haziran 1982’de bir mektup yazdı. Eliyle götürüp okuttu. Mektupta ‘bir buçuk, iki sene içinde seçime gidileceği, kendisinin de bir siyasi partinin başında olması gerektiği’ ifadeleri yer alıyordu. Özal mektubu okudu ve kısa bir cevap verdi: “Hayırlısı olsun Hüsnü.”

Mayıs 1983’te ANAP kuruldu, Aralık’ta tek başına iktidara geldi. Partinin programını yazmak da Doğan’a nasip oldu. Özal, yıllar sonra Hüsnü Doğan’ın ilk mektubunu cumhurbaşkanı olmaya karar verdiğinde grup konuşmasını yaparken hatırlatacaktı. Tarım, Devlet, Milli Savunma ve Enerji olmak üzere dört dönem bakanlık yapan Doğan, Özal’ın en yakınındaki isimlerden biri oldu.

Ailenin yanı başında 40 seneyi aşkın bir süre yer alan Doğan, Özal’la iki kez ters düştü. İlkinde Köşk’e çıkmasını istemiyordu. İkinci karşı çıkışı Özal cumhurbaşkanı iken Semra Hanım’ın tartışmalı İstanbul İl Başkanlığı süreciydi. Engelleyemedi. Ama Özal, Köşk’ten siyasete dönmeye karar verdiğinde yine yanındaki dört isimden biri oldu.

Tek başına iktidara geldiğinde (1983) ANAP’ın oyu yüzde 45,1 iken bu oran 1984 yerel seçimlerinde yüzde 41,5 oldu. 1986 ara seçimlerinde parti yüzde 32’ye geriledi. 1987 erken genel seçimlerinde yüzde 36,3 ve nihayet 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde yüzde 21,8 oy alarak Erdal İnönü’nün SHP’si ile Süleyman Demirel’in DYP’sinin ardına düştü. Turgut Özal ondan “kocakafa Hüsnü” diye bahsederdi. Bu lakap siyasi hayatı boyunca onu izledi.

Hüsnü Doğan’a bu lakabın takılmasının sebebi kafasının fiziken biraz büyük olmasıydı ama asıl kastedilen, çok zeki ve bilgili olmayısdı. Bu özellikleri nedeniyle her zaman saygı duyulan bir kimlik oldu ve önem verildi.

Aslında Doğan, lakap konusunda zengin bir siyasi. “Yeğen Hüsnü” veya “Yetim Hüsnü” olarak da anılıyor.

Hüsnü Doğan 1944, Malatya doğumlu. Liseyi de burada bitirdi. 1969'da ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1973 yılına kadar Devlet Planlama Teşkilatı'nda araştırmacı olarak çalıştı.

1979'dan itibaren de Turgut Özal'la birlikte yürüdü. 1980'de Yabancı Sermaye Kurulu Başkanı oldu. Bu görevini 1983 yılında ANAP kurucusu olana değin sürdürdü. ANAP'ın programını yazdı, partinin Özal'dan sonra iki numaralı kurucusu oldu.

Birinci Özal Hükümetinde parlamento dışından Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı’na getirildi. Bu görevi aralıksız 5.5 yıl sürdürdü. 1986 ara seçimlerinde XVII. Dönem İstanbul milletvekili oldu. XIX ve XX. Dönem İstanbul, XVIII. Dönem İzmir Milletvekilliği yaptı.

Akbulut Hükümetinde Devlet Bakanı, Körfez Krizi sırasında da Savunma Bakanı oldu. Semra Özal'ın Istanbul il Başkanlığına getirilmesine karşı çıktığı için bakanlıktan azledildi. Mesut Yılmaz'ın ANAP içinde "kesin egemenliği"nden sonra partiden istifa etti. 7 Ekim 1993'te Yusuf Bozkurt Özal ile birlikte Yeni Parti'yi kurdu. Bu partinin genel başkan yardımcısı oldu. Sonrasında da siyasete uzun bir mola verdi.



Bu haber 4,775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,199 µs