En Sıcak Konular

Tiryakiye bir darbe daha

28 Mayıs 2008 11:44 tsi
Kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanmasının ardından tiryakiler şimdi de 'ya iş, ya tütün' tercihi ile baş başa kaldı.

'İş kaybı'na yol açtığı gerekçesiyle tiryaki personeli tercih etmeyen şirketler, CV'lerde sigara kullanılıp kullanılmadığını da görmek istiyor.Kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanması ile birlikte 'alışma süreci'ni yaşayan tiryakiler için yaşam alanı giderek daralıyor. Yasadan sonra hem iş kaybının hem de kesilebilecek cezaların önüne geçmek isteyen firmalar, eleman alımında sigara kullanımına daha çok dikkat etmeye başladı. Yasağın, sigara kullanımını daha etkin bir kriter haline getirdiğinİ belirten Select KRM Yönetim Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Kerim Paker, konuyla ilgili olarak yakın zamanda yaşanan bir örneği şöyle anlattı: "200 milyon dolar ihracat yapan bir şirket fabrika müdürü arıyordu.

Önerdiğimiz müdürü çok beğendiler fakat çok sigara içtiği için üretim tesisinde fazla bulunamayacağına kanaat getirdikleri için geri çevrildi." İş kaybının önüne geçmek için eleman alımında sigara kullanımının önemli bir kriter haline geldiğine vurgu yapan Paker, işverenlerin yasaktan dolayı verilecek cezalardan kaçınmak için sorumluluğu çalışanlara yükleyeceğini savundu.

SORUMLULUK ÇALIŞANA

Paker, "Bir toplantıda iş verenler elemanlarına 'Eğer siz sigara içerseniz size ceza keseriz, sigara içtiğiniz için biz ceza yersek, onu da size ödettiririz' dediklerini duyduk. Şirketler ceza yemekten kaçınmak için bunu uygulmak durumunda kalacaklar" dedi. İnsan Kaynakları Uzmanı Emine Yıldırım ise firmaların yasadan sonra CV'lerde (özgeçmiş) sigara kullanılıp kullanılmadığını görmek istediğini kaydetti. Bu durumu son zamanlarda ciddi derecede hissettiklerini belirten Yıldırım, " İşyerleri kapalı alan olduğu için cezaya tabi. Bu nedenle iş verenler panik yaşadığı için CV'de özellikle bunu görmek istiyor" diye konuştu.

TABELACILAR KÂRLI ÇIKTI

Tütün ürünlerinin kullanımını sınırlayan yasanın uygulamaya geçmesiyle, özellikle tabela imalatı yapan işletmelerin iş hacmi yükseldi. Söz konusu uyarıcı levhalar boyutlarına göre 1 YTL'den 50 YTL'ye kadar ücretleniyor. Çanakkale'de yaklaşık 20 yıldır tabela imalatıyla uğraşan Cahit Çeker, yasağın yürürlüğe girmesiyle neredeyse sabahtan akşama kadar sigara yasağını gösteren baskı işleriyle uğraştığını söyledi.

Bugün



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs