En Sıcak Konular

İstanbul Boğazı'na iki katlı köprü geliyor

28 Mayıs 2008 09:29 tsi
İstanbul Boğazına yapılacak olan yeni köprü, karayolu ve hızlı trenlerin geçişi amacıyla iki katlı olacak.

Türkiye, köprü inşasında yeni bir konsepte geçiyor. Ulaştırma Bakanlığı, bundan sonra inşa edilecek tüm köprülerde hem karayolu, hem de hızlı trenlerin geçişi için demiryolu yapma konusunda son derece önemli bir karar aldı.

Bu karar doğrultusunda Boğaz'a inşa edilecek üçüncü köprü, karayolu taşıtları ile hızlı trenin geçişine uygun biçimde inşa edilecek. Bakanlığın yeni planlaması iki ayrı formülden oluşuyor.

Birinci formül, köprünün iki katlı olmasını öngörüyor. Bu formüle göre, köprü iki katlı olacak. İlk katından hızlı trenler, üst kasından ise lastik tekerlekli araçlar geçecek. İkinci formülde köprü tek kattan oluşacak. Köprünün, iki yanından arabalar, ortasından hızlı tren geçecek. Bakanlık, daha çok ikinci förmül üzerinde duruyor.

Kamuoyu, aylardır merakla beklediği üçüncü köprünün yeri nerede olacak sorusu cevap ararken, Ulaştırma Bakanlığı beklenmedik bir çalışma başlattı. Bundan sonra yapılacak önemli köprülerde lastik tekerlekli araçların yanı sıra demiryolu hattının da bulunmasını kararlaştırdı. Model olarak Japon modeli seçildi. Bukapsamda, Japonya'daki Osaka ile Pasifik Okyanusu doldurularak inşa edilen Kansai Havalimanı'nı birbirine bağlayan 4 kilometrelik köprü model olarak ele alındı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve teknik heyet tarafından iki katlı olarak inşa edilen köprü birkaç defa yerinde incelendi. 4 kilometrelik bu köprünün bir benzerinin Boğaz'a inşa edilecek 3. köprüye uygulanması planlanıyor. Kansai modelinde olduğu gibi, Boğaza inşa edilecek köprü iki katlı olacak. Bir katından kara taşıtları bir katından hızlı trenler geçecek. Bakanlık, aynı modeli, İzmir Körfez Geçişi ile Çanakkale geçişleri içinde gündemine aldı.

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, iki formül üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtirken, tek katlı formülün şimdilik öne çıktığını belirtiyor. Köprüler, tek katlı olarak inşa edilirse, köprünün iki yanı araç geçişlerine ayrılacak. Köprünün ortasına raylı sistem döşenecek. Hızlı tren seferleri ortadan yapılacak.

İLK UYGULAMA KÖRFEZ GEÇİŞİ İÇİN DÜŞÜNÜLÜYOR

Ulaştırma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, ihaleye çıkılan İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir otoyolu projesinde bu modelin ilk kez uygulama alanı bulacağını vurguluyor. Yeni konsept, maliyeti yükseltecek. Bakanlık yetkilileri, "maliyeti yükselteceği kesin; ama ulaşımı da entegre hale getirerek, trafiği önemli ölçüde rahatlatacak." açıklamasını yaptı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bu konu üzerinde en çok kafa yoranlardan. Karaman bu konudaki çalışmaları doğru olduğunu belirtti. Karaman, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir otoyol projesi için yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihaleye çıktığını anımsatarak, "Bu model, ihale öncesinde istişare edildi. Bundan sonra karayolları için yapılan köprülere, raylı sistemler de yapmalıyız diye fikir birliği oluştu. Bu yönde hazırlıklar süratle devam ediyor. Şu anda Ulaştırma Bakanımızın da fikri, bir yerde köprü yapılacaksa demiryolu da yapılması yönündedir. Biz de böyle istiyoruz." dedi.

Köprülerde, demiryolu hattının bulunması halinde, hızlı trenlerin birçok şehrimize uzanacağını dile getiren Karaman şöyle devam etti: " Körfez geçişiyle İstanbul'u Bursa'ya karayoluyla bağlayacaksanız. Bu iki ili hızlı trenle de bağlamanız lazım. Böylece, İstanbul-Bursa çok kısa yoldan demiryolunun içinde olduğu Körfez geçişiyle birbirine bağlanacak. Bursa'dan da Ankara bağlantısıyla İstanbul-Bursa-Ankara ve İstanbul-Balıkesir-İzmir birbirine bağlanmış olacak. Bir anda, vatandaşa hem karayolu hem demiryolu seçeneği vermiş olacağız."

Karaman, Körfez Geçişinde çift katlı projeden ziyade tek katlı köprü modelinin benimsendiğini vurgulayarak, "Her iki tarafında karayolu, ortasında demiryolunun geçmesi yönünde çalışmalar var. Tabii, hızlı tren köprüden geçerken süratini düşürecek. Bu çok önemli. Süratini 100-120 kilometre hıza düşürecek." açıklamasını yaptı.

Karaman, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprünün de demiryolu ve karayolu geçişli olarak düşünüldüğünü ifade ederek, "Gelecekte, Çanakkale Boğazı'na ve İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye de mutlaka demiryollarının geçişi sağlanmalıdır diye düşünüyoruz." dedi.

Karaman, üçüncü köprünün iki katlı inşa edilmesinin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, "Altlı üstlü ya da aynı düzlemden geçenler var. Bizimki aynı düzlemden geçecek gibi." dedi.

zaman



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs