En Sıcak Konular

ABD'li vekil Atatürk hakkında ne söyledi?

27 Mayıs 2008 23:30 tsi
ABD'de Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Jean Schmidt, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve onun 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmasını övdü.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Jean Schmidt, Kongre kayıtlarına geçen bir açıklama yaparak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ve onun 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmasını övdü.

Ohio Eyaleti Milletvekili Jean Schmidt, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Peolsi'ye hitaben yaptığı açıklamada, ''19 Mayıs'ta Atatürk'ün vizyonu gerçek oldu ve büyük bir ulus doğdu. Atatürk'ün yaşamından hepimizin dersler çıkarması gerekir. Vizyonla kararlılığı biraraya getirebilen bir lider, büyük bir geleceğin temelini atabilir. Türkiye'nin komşuları bundan ders almalı'' dedi.

Atatürk'ün vizyonunun reformu öngördüğünü anlatan Schmidt, ''O'nun Batı yanlısı, laik ve demokratik bir devleti içeren vizyonu, kısa zamanda gerçek oldu'' diye konuştu.

Schmidt, ABD Temsilciler Meclisi kayıtlarına geçen açıklamasında, 1934'te kadınlara tam siyasal haklar verilmesini de övdü.

Schmidt, eski başkanlardan John F. Kennedy'nin, ''Atatürk'ün adı, yüzyılın en büyük adamlarından birisinin ulaştığı tarihsel başarıları insanlığa hatırlatıyor. Onun önderliği, Türk ulusuna esin, çağdaş dünyanın anlaşılması yönünde ileri görüşlülük, cesaret ve güç verdi'' sözlerine atıfta bulundu.

Schmidt, ABD'nin 2. Dünya Savaşı ve sonrasındaki en önemli komutanlarından General Douglas MacArthur'un da Atatürk için, ''O, bir asker devlet adamıydı, çağımızın en büyük liderlerinden biriydi. Türkiye'nin, dünyanın en ileri ulusları arasında hakettiği yeri almasını sağladı'' dediğini hatırlattı. 



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs