En Sıcak Konular

Demirtaş'ın çürük davası Haziran'a kaldı

27 Mayıs 2008 21:55 tsi
DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 97 kişinin, ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak ve buna iştirak'' suçlarından yargılandığı davanın duruşmasını, 24 Haziran 2008 tarihine erteledi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 97 kişinin, ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak ve buna iştirak'' suçlarından yargılandığı davanın duruşmasını, 24 Haziran 2008 tarihine erteledi.

Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığında kurulan mahkemede görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katılırken, sanık yakınlarından bazıları izleyici olarak bulundu.

Yükümlü sanık Ercan Sadağ, işleri nedeniyle askerliğini erteletmek istediği sırada, işi nedeniyle tanıdığı Bulut Giniş adlı kişinin, Milli Savunma Bakanlığında tanıdıkları olduğunu kaydederek bu konuda kendisine yardımcı olabileceğini söylediğini aktardı.

Askerlik Şubesinden sevk almasının ardından, bu kişi ile hastaneye gittiklerini, ancak burada tedavi olmadığını belirten Sadağ, 10 gün sonra Giniş'in, kendisine kapalı bir zarf içinde askerliğe elverişsiz raporu getirdiğini söyledi. Askerliğini bir süre erteletmek istemesi nedeniyle bu raporu önce kabul etmek istemediğini savunan Sadağ, Giniş'in, söz konusu raporla erteleme yaptırabileceğini ve bir süre sonra muayene için tekrar hastaneye gideceğini söylemesi üzerine raporu kabul ettiğini ifade etti.

Giniş'in daha sonra kendisinden 5 bin YTL istediğini kaydeden Sadağ, bu parayı vermek istemediğini, bunun üzerine Giniş'in kendisini telefonla arayarak tehdit ettiğini ileri sürdü. Giniş ile ilişkisini bunun üzerine kestiğini belirten Sadağ, raporu aldıktan sonra bir daha askerlik şubesine gitmediğini söyledi.

Karaciğerinde büyüme ve yağlanma olduğunu, Askeri Savcılığın soruşturması sırasında, Beytepe Asker Hastanesindeki muayenesinde, kendisine 1 yıllık erteleme verildiğini anımsatan Sadağ, daha sonra GATA'daki muayenesinde, karaciğer değerlerinin sınırda olmasına karşın sağlam raporu düzenlendiğini kaydetti.

Avukat Ulaş Durmuş da GATA'nın raporuna itiraz ettiklerini belirterek, müvekkili Sadağ'ın yeniden muayene edilmesini talep etti.

Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok ise avukat Durmuş'un talebinin reddedilmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, yükümlü sanık Mahmut Başdemir'in, Sivas'ta askerliğini yaptığı birlikte talimatla ifadesinin alındığını kaydederek, bu ifadeyi okudu.

Erdem, Başdemir'in, ifadesinde, askerliğini erteletmek üzere rapor alması konusunda sanıklar Turgut Gündüz ve Orhan Doğanay'ın kendisine yardımcı olduğunu, bu kişilerin kendisine askerliğe elverişsiz raporu aldıklarını ve bu raporu Gündüz ve Doğanay'ın baskısıyla kabul ettiğini kaydettiğini aktardı.

İştirakçi sanıklar Gündüz ve Doğanay, Başdemir'i tanımadıklarını ileri sürerek, bu kişinin ifadesini kabul etmediklerini belirtti.

Mahkeme Başkanı Erdem, GATA'da müşahade altına alınan yükümlü sanıklar Hasan Şimşek, Ramazan Batbay ve Güven Kaymaz ile ilgili raporların mahkemeye ulaştığını aktararak, raporlarda bu kişilerin herhangi bir psikolojik rahatsızlıklarının bulunmadığının ve sağlam olduklarının belirtildiğini kaydetti.

BİLİRKİŞİ İFADESİ YOK SAYILDI

Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Kıdemli Üstçavuş Ümit Hamçelik, bilirkişi olarak, telefon konuşma kayıtları konusunda bilgi verdi.

Bu sırada, sanık Turgut Gündüz'ün avukatı Gökalp Cudi Çalışkan, Hamçelik'in, aynı zamanda soruşturmada görev aldığını belirterek, bu kişinin, bilirkişi olamayacağını söyledi.

Mahkeme Heyeti, Hamçelik'in, her ne kadar bilirkişi atanmış olsa da CMK'nın 69. maddesinin 1. fıkrası delaletiyle CMK'nın 22. maddesinin (g) fıkrası uyarınca, soruşturma sırasında kollukta yer aldığı anlaşıldığından, bilirkişi olarak verdiği ifadelerin yok sayılmasına ve tanık olarak mahkemede dinlenilmesine oy birliğiyle karar verdi. Aynı şekilde önceki celsede, bilirkişi olarak ifade veren Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Uzman Çavuş Recep Şahin'in de bilirkişi olarak verdiği ifadenin yok sayılarak, tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.

Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Daire Başkanlığı (ASAL) Er İşlemleri Müdürlüğünde görevli Personel Yarbay Murat Diker de 73 yükümlü sanığa ait olan ve sahte oldukları iddia edilen ön raporlara ilişkin bilgi verdi. Diker, sahte olduğu iddia edilen bu raporların, gerçeklerine uygun bir şekilde hazırlandığını aktardı.

Tutuklu sanıklardan bazılarının avukatları, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Mahkeme Başkanı Albay Erdem, ''Askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak etmek'' suçundan yargılanan sanıklar Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, Mehmet Özkaplan, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Süleyman Eke, Abdulcebbar Akın, Remazan Özdemir, Kadir Soytürk, Ayhan Eke, Beşgül Alçın (Dobada) ve İsmail Sert'in tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, duruşmayı 24 Haziran Salı günü saat 10.00'a erteledi.

 



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs