En Sıcak Konular

PJAK'lı Kürt idama mahkum edildi

27 Mayıs 2008 20:09 tsi
PJAK'lı Kürt idama mahkum edildi İran Devlet Ajansı'nın haberine göre İran'da Kürt kökenli bir kişi, terör örgütü PKK'nın bu ülkedeki uzantısı PJAK'a üye olduğu gerekçesiyle idama mahkum edildi.

İran Devlet Ajansı İRNA'nın haberine göre, Yargı Erki Sözcüsü Ali Rıza Cemşidi, Ferzad Kemanger adlı İran vatandaşının, terör örgütü PJAK'a üye olmak ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından idama mahkum edildiğini söyledi.

Kemanger'in, karıştığı eylemler nedeniyle ''rejime karşı savaş açanlardan'' sayıldığını ifade eden Cemşidi, Kemanger'in suç ortakları Ali Heyderyan ve Ferhad Vekili'ninse 10'ar yıl hapis cezasına çarptırıldıklarını bildirdi.

Haklarındaki kararlara itiraz eden 3 kişinin de temyize başvurduklarını ve dosyaların şu anda İran Yargıtayı'nda incelendiğini ifade eden Cemşidi, mahkumiyet kararının ne zaman verildiğine ilişkin açıklama yapmadı.

Batılı insan hakları örgütleri, 33 yaşındaki Ferzad Kemanger'in, İran'daki Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kamyaran kentinde öğretmenlik yaptığını, 2006 yılı temmuz ayında tutuklanarak Evin Cezaevi'ne konulduğunu ve devrim mahkemesince de geçen yıl şubat ayında mahkum edildiğini ifade ediyorlar.

Bu idam kararının kaldırılmasını isteyen insan hakları örgütleri, Kemanger'in adil bir biçimde yargılanmadığını ve cezaevinde işkence gördüğünü ileri sürüyorlar.

İran Yargıtayı, geçen yıl da, kapatılan bir Kürt dergisinde çalışan Adnan Hasanpur adlı gazeteciye verilen idam cezasını onaylamıştı.

İran güvenlik güçleri, Türkiye ve Irak sınırındaki dağlık bölgede, terör örgütü PKK'nın İran'daki uzantısı olan PJAK militanlarıyla sık sık çatışmaya giriyor.

İran'ın batısında 3 gün önce, İran Devrim Muhafızları, 10 kişilik bir terörist grupla çatışmaya girmiş ve çatışmada, 5'i kadın 9 terörist öldürülmüştü. Çatışmada yaralanan 3 devrim muhafızı da hastanede tedavi altındayken dün ölmüştü.

Tahran yönetimi, terörle mücadelede Türkiye ile etkin bir işbirliği yaparken, İranlı yetkililer de sık sık kendileri açısından PKK veya PJAK arasında hiçbir fark olmadığını belirtiyorlar.

 


 


 



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,013 µs