En Sıcak Konular

DTP Grup Başkanı Ayna'dan 'bildiri gerginliği'ne eleştiri

27 Mayıs 2008 15:02 tsi
DTP Grup Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, ''Yargı gibi tarafsız olması gereken bir kurumun kendisini muhalefet minderinde görmesi ve bu yönlü bir refleks göstermesi demokratik rejimlerde kabul edilemez bir durumdur'' dedi.

DTP Grup Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, ''Yargı gibi tarafsız olması gereken bir kurumun kendisini muhalefet minderinde görmesi ve bu yönlü bir refleks göstermesi demokratik rejimlerde kabul edilemez bir durumdur'' dedi.

Ayna, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, toplantıyı izlemeye gelen Tutuklu Aileleri Derneği Federasyonu üyelerinin acılarını paylaştıklarını belirterek, ''Tutuklular ayrı, tutuklu yakınları ayrı cezalandırılıyor. Haftada en çok bir gün görüştürülüyor'' diye konuştu.

Ayna, bugün 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 48'inci yıl dönümü olduğunu anımsatarak, ''Türkiye'de cuntacılık geleneğinin resmen başladığı ilk müdahale, 1960 askeri darbesidir. Vesayetçi-otoriter zihniyet, demokrasinin gelişimine tahammül edememiştir ve yaptığı müdahaleyi meşrulaştırmak için Cumhuriyet değerlerini öne sürmüştür. Maalesef, siyaset alanını daraltma ve sürekli vesayet altında tutma zihniyeti, özellikle bu darbeden itibaren adeta kurumsallaşarak günümüze kadar gelmiştir'' ifadesini kullandı.

''Vesayetçi ve otoriter zihniyetin dayandığı en büyük sorunun Kürt meselesindeki çözümsüzlük'' olduğunu savunan Ayna, ''Hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun, bütün partiler, siyaset üstü bir yaklaşımla, Kürt meselesinin barışçıl ve diyalog yöntemleriyle çözümü için ortak duruş ve tavır sergilemek zorundadırlar'' diye konuştu.

Ayna, Sakarya'da yaşanan gerginliklerle ilişkin hazırlanan müfettiş raporlarından bazı bölümler okuyarak, ''Raporda, 'Toplum devletin bölünmezliğine aykırı hareketlere tahammül edemiyor' deniliyor. Halka karşı gerçekleştirilmek istenen katliam girişimi resmen meşrulaştırılmaya çalışıyor. Bu raporu hazırlayanlar devletin resmi görevlileri. Bu rapor, Sakarya olayına devletin bakış açısını açığa çıkartmıştır'' dedi.


-''İKTİDARIN MUHATABI YARGIÇLAR OLMAMALIDIR''-

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini belirten Ayna, ''Türkiye, demokrasi rotasında ilerleyeceğine krizlerle ve karşılıklı çatışmalarla zamanını, enerjisini kaybediyor'' dedi.

Yargıtay Başkanlar Kurulunun bildirisine değinen Ayna, şöyle devam etti:

''İktidarın muhatabı muhtıralar, yargıçlar, siyaset dışı kuruluşlar değil, sivil siyasetin kendisi olmalıdır. Yargı gibi tarafsız olması gereken bir kurumun kendisini muhalefet minderinde görmesi ve bu yönlü bir refleks göstermesi demokratik rejimlerde kabul edilemez bir durumdur.

Demokratikleşme çabalarının önünde set oluşturarak Cumhuriyet sistemini oligarşinin iktidarına dönüştüren bu seçkincilerin tek bir hedefi var, o da; halk iradesini, yurttaş iradesini engellemek, kendi iktidarlarını sürdürmektir. Olay bir yargı bağımsızlığı mücadelesi filan da değildir.''

-''AKP NE SÖYLEMİŞSE TAM TERSİNİ YAPTI''-

Emine Ayna, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde devam eden operasyonlara da değindi. AK Parti'nin terör örgütü PKK'nın ateşkes halinde olduğu ve güçlerini sınır dışına çektiği bir dönemde iktidar olduğunu vurgulayan Ayna, ''Başbakan ve AKP siyaseti, demokratikleşme ve Kürt halkının siyasi-kültürel hakları konusunda verdiği hiçbir sözü yerine getirmemiştir. AKP iktidara geldiğinden bu yana ne söylemişse tam tersini yapmıştır'' diye konuştu.

Silahlı çatışmaların başladığı 1984'ten beri Milli Güvenlik Kuruluna Başkanlık eden 4 Cumhurbaşkanı, 9 Başbakan, 6 Genelkurmay Başkanının emekli olduğunu bildiren Ayna, 268 kez toplanan MGK'nın bildirilerinde ''Teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecektir'' ifadesine yer verildiğini kaydetti.

Ayna, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''1984'te 'kökünü kazıyacağız' diyorlardı. Bu gün de aynısını söylüyorlar. Demek ki Kürt sorunu, 'kök kazımayla', yok etmeyle, ezmeyle çözülemiyor. Birileri bu çatışmaların sürmesini istiyor. Çünkü iktidarını burada görüyor. Bu gidişat elbette değişecektir. Hangi güçle değişecek? Halkların mücadelesiyle, topyekun bir barış mücadelesiyle.

Hükümete sesleniyorum; yol yakınken, bu çatışmalar daha fazla derinleşmeden, gelin bir adım atın. Hükümet eğer ciddi adımlar atarsa 1999'da olduğu gibi silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesiyle ivme kazanacak bir barış süreci başlayabilir. Ardından atılacak demokratikleşme adımları silahları tümüyle devreden çıkarabilir. Ama önce operasyonların durması gerekir.''

Emine Ayna, bugün Diyarbakır'da olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın GAP'a 12 milyar dolarlık kaynak aktaracağını söylediğini belirterek, GAP'ın enerji yatırımlarının yüzde 85'inin tamamlandığını, bunun başka illere fayda sağladığını ancak bölgenin kalkınmasına bir katkı sağlamadığını ileri sürdü.


AA
 



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs