Gıda krizi korkutuyor! | " /> Gıda krizi korkutuyor! | "/>

En Sıcak Konular

Gıda krizi korkutuyor!

27 Mayıs 2008 14:36 tsi
Gıda krizi korkutuyor!
Birçok lider, gıda fiyatlarındaki artışın uluslararası istikrara, terörden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü harekete geçti.

İngiliz basınında bugün, "Gıda fiyatlarının artmasının beş nedeni", "Alan Greenspan'in durgunluk öngörüsü", "Afganistan'da Taliban'ın Irak taktiği" ve "Avrupa Birliği'nin Rusya'yla yeni bir başlangıç beklentisi" başlıkları öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi http://www.bbc.co.uk/turkish/'te yer alan basın özetlerine göre, İngiltere gazetelerinden Guardian, baş sayfasını küresel gıda fiyatlarındaki artışa ayırıyor.

Gazete, gelecek hafta İtalya'nın başkenti Roma'da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün ev sahipliğinde yapılacak liderler zirvesinde milyonlarca yoksul insanın, yükselen gıda fiyatları nedeniyle açlıktan ölmesini engellemeye yönelik tedbirlerin ele alınacağını belirtiyor.

Guardian'a göre, zirvede öncelikle risk altındaki yoksul ülkelere acil yardım sözü verilecek ve gıda üretimini geliştirmeye yönelik uzun vadeli stratejiler belirlenecek.

"Bunlara ek olarak zirvede bir küresel gıda fonu oluşturulması ve biyoyakıt elde edilen ürünlerle ilgili yeni uluslararası kurallar getirilmesi önerileri de değerlendirilecek. Birçok lider, gıda fiyatlarındaki artışın uluslararası istikrara, terörden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Pirincin fiyatı son beş ay içinde ikiye katlandı. Soya fasulyesi, buğday ve şekerin fiyatında da ciddi artış söz konusu".

Guardian'a göre gıda fiyatlarının artışının 5 ana nedeni var:

"Artan petrol ve enerji fiyatları geçen yıl gıda üretiminin maliyetini dramatik bir şekilde artırdı. Küresel nüfusun atması, talebi de büyütüyor.

Çin ve Hindistan gibi yükselen ekonomilerde, refah seviyesinin yükselmeye başlamasıyla birlikte et, yumurta ve süt ürünleri tüketimi de artıyor. Dünya genelinde üretilen tahılın yüzde 30'u doğrudan hayvan yemi olarak kullanılıyor.

Tahıl üretimi yapan ülkelerde son yıllarda görülen kuraklık hasadı etkiledi, tahıl stokları tarihte görülmedik ölçüde düştü. Ekilebilir arazilerde gıda ve biyoyakıt ürünleri arasında savaş yaşanıyor. Bu yıl Amerika'da üretilen mısırın yüzde 30'unun biyoyakıt üretiminde kullanılacağı tahmin ediliyor. Tahıl borsasında spekülatif ticaret ciddi bir şekilde yoğunlaştı. Yeni alanlar arayan bazı yatırım bankaları tarım ürünleri endeksi fonları oluşturdu".

Financial Times' ta eski Amerikan Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'la yapılmış bir mülakat yer alıyor.

Greenspan, bu mülakatta, son haftalardaki düzelme işaretlerine karşın Amerikan ekonomisinin durgunluğa girme ihtimalinin yüzde 50'den fazla olduğunu söylüyor. Alan Greenspan bununla birlikte durgunluğun ağır boyutlarda olması ihtimalinin belirgin şekilde düştüğü saptamasını da yapıyor.

Financial Times'a göre, Greenspan'ın Amerikan ekonomisi için durgunluk öngörüsü, birçok ekonomi uzmanının iyimserliğiyle tezat oluşturuyor. Çok sayıda ekonomist, son altı hafta içinde yayımlanan veriler ışığında durgunluk tahminlerini geri çekmeye başlamış ve Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bir ekonomik daralmayı kıl payıyla atlatacağı görüşünü dile getirmişti.

Daily Telegraph, "Taleban Kabil yolunda, Afgan birlikleri ve NATO güçlerine karşı Irak'taki direnişçilerin yöntemlerine başvurmaya başladı" diyor:

"Taleban militanları, başkentin yakınlarındaki yerleşim birimlerine sızmaya başladı. Örneğin başkentten yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Tageb'de Taliban, Amerikan Yönetimi tarafından desteklenen zayıf hükümete karşı güvenilir bir alternatif olarak kabul ediliyor.

Kapisa vilayet vali yardımcısına göre, Taliban üyeleri 3 ay önce burada cihat çağrısı yapmaya başladı. Daha sonra silahlı gruplar buraya yerleşti. Burada halk artık sorunlarının çözümü için hükümetten çok Taleban'dan yardım bekliyor. Bir bölgesel milletvekili 'Cumhurbaşkanı Hamid Karzai Kapisa'dan 40 bin oy almıştı şimdi beş oy bile alamaz' diyor".

Daily Telegraph, Taliban'ın sadece halkın sıkıntılarından yararlanmaya çalışmadığını, saldırı taktiklerini de değiştirdiğini vurguluyor.

Buna göre Taleban, yılın ilk 4 ayında NATO birlikleriyle doğrudan çarpışmalara girmekten vazgeçmeye başladı. Taleban artık daha çok yol kenarına patlayıcılar yerleştirerek saldırılar düzenlemeye odaklandı.

Daily Telegraph, Amerikan istihbarat servislerinin verilerine dayanarak halihazırda ülkenin yüzde 60'ında denetimin silahlı aşiret liderlerinde olduğunu aktarıyor. Gazeteye göre, Afganistan hükümeti ve Batılı destekçilerinin etkili bir şekilde denetleyebildiği bölgelerin oranı yüzde 30. Ülkenin yüzde 10'unda da Taleban söz sahibi.

Guardian Gazetesi, Dimitri Medvedev'in devlet başkanlığına seçilmesinden sonra Avrupa Birliği-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayabileceğine dikkat çekiyor.

"Dün Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rusya'yla yeni bir stratejik işbirliği anlaşması imzalanması için müzakerelere başlanmasına onay verdi.

Müzakereler gelecek ay Sibirya'da düzenlenecek zirvede başlayacak. Son yıllarda Avrupa Birliği Rusya ilişkileri ciddi şekilde gerilemişti. Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki 10 yıllık ortaklık ve işbirliği anlaşmasının süresi geçen yıl dolmuştu.

Ancak AB içindeki anlaşmazlık ve Rusya'nın üye ülkeler arasında ayrılık yaratma çabaları nedeniyle anlaşmanın yenilenmesi girişimi sonuçsuz kaldı. Avrupalı yetkililer Medvedev'in gelişiyle ilişkilerin normal seyrine dönebileceği umudu içinde. Ancak Rus liderin ilk dış gezisini Çin'e yapması, yeni yönetimin Batı karşıtı bir ittifak kurma arayışına gireceği şüphesini doğurdu"

Yenişafak



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs