iyibilgi özel " /> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

Cehennemi cennete dönüştürmek

27 Mayıs 2008 14:03 tsi
Cehennemi cennete dönüştürmek Genç Siviller Yassıada'daydı. Kendisini devrimci zanneden darbecilere inat 27 Mayıs'ı lanetlediler. Grubun üyelerinden Turgay Oğur'la 27 Mayıs'ı konuştuk. iyibilgi özel

Genç Siviller bir çıkarma yapana kadar Yassıada sadece belgesel programlarına konu olan bir yerdi. Türkiye'de darbe karşıtı olduğunu söyleyen bu kadar kişi olmasına rağmen neden sizden önce kimse burayı darbe karşıtlığının bir sembolü haline getirmeyi düşünmedi?

Bu bizim de aklımıza gelen bir soru oldu. Siz de çok iyi bilirsiniz ki, "Bizden önce kesin birisinin aklına gelmiştir" gericiliğin retoriğinde en temel cümlelerden biridir. Avni Özgürel 2006 yılında Yassıada Demokrasi Müzesi olsun başlıklı bir yazı yazmış. Ancak biz bu yazıyı kampanyayı planladıktan sonra gördük.

Genç Siviller olarak 10 yılda bir olan darbeleri değil sürekli darbe olma ihtimaliyle yaşamayı tehlikeli buluyoruz. Bu sürecin devam etmesinin nedeni de darbelerle hesaplaşmamış olmamız. Maalesef halk olarak, darbelerden sonra yapılan ilk seçimlerde darbecileri cezalandırdığımızı düşünüyoruz. Bu büyük bir yanılgı. Tam tersine, kendimizi kandırıyoruz. Bu yalancı hesaplaşma, bizim darbe ihtimali ile yaşamaya alıştırmaktan başka bir şey değil.
 
 
CHP'ye neden bu kadar yükleniyorsunuz?

CHP'ye özel bir garezimiz yok. Hatta Baykal ya da CHP'yi tek başına ağzımıza dolamış değiliz. CHP'yi bir paket içinde algılıyoruz. Türkiye'de CHP devletin kurucu partisidir. Tüm darbeler de devletin kurucu ideolojisini korumak adına yapılır. O nedenle herhangi bir darbe içinde CHP zihniyetinin olmadığını düşünmek saflık olur.
 
Dün bir gazetede Genç Siviller CHP'yi itham etti gibi bir haber vardı. CHP'den ya da CHP ile kurumsal bağı olan herhangi bir kişiden herhangi bir tepki aldınız mı?

Teknede olan etkinlikte Genç Siviller'den kimse CHP'den bahsetmedi. Ancak, 27 Mayıs mağdurları CHP'yi ve İsmet İnönü'yü suçluyor. Haksız da sayılmazlar. İsmet İnönü'de "biz bu darbenin ne içindeyiz ne de dışında" demişti. Ancak Ordu'nun suçu olmadığı, CHP'nin baştan çıkardığını iddia etmek de gülünç. Bu ordu koruyucu refleksin Türk Demokrasisine bir yararı yok. Masada silah olduğu sürece CHP'nin genel başkanı ben de olsam darbe olur.
 
Darbenin yapıldığı 27 Mayısla bugün arasında ne türden paralellikler görüyorsunuz?
 
Kesinlikle çok paralellikler var. Benzer safsatalarla hükümet partisi aleyhinde kışkırtıcılık yapılıyor. Darbe isteklileri; medya, üniversite, devlet bürokrasisi ile işbirliği yapılmaya çalışılıyor. Ancak önemli bir fark var. Artık Türkiye çok çoğulcu bir ülke. Medya tek tip değil. Demokrat insanların sayısı diğerlerinden daha yüksek. İletişim olanakları sayesinde gizli kapaklı hiç bir şey kalmıyor. Ergenekon'un en azından kuyruğu sıkıştırılmış durumda.
 
27 Mayıs pek çok solcu entelektüel için bir devrim niteliğindedir. Katılıyor musunuz?

Biz favori darbesi olanları Yassıada etkinliğimize ya da herhangi bir etkinliğimize davet etmiyoruz. 'ama'larla demokrat olunmaz. Darbe kötü bir şeydir. Hepsi birbirinden kötüdür. 27 Mayıs darbesini devrim olarak nitelendiren ne solcu olabilir ne de entelektüel.
 
Yassıada eyleminizde tanıdık hangi simalar vardı?

Celal Bayar'ın torunları Emine ve Bilge Gürsoy, Tevfik İleri'nin oğlu Cahit İleri gibi tanıkların yanı sıra; Nazlı ılıcak, Lale Mansur, Ferhat Kentel gibi isimler bizimleydi.
 
Yassıada demokrasi müzesi olacak mı?

Biz Yassıada'nın yaşayan bir yer olmasını istiyoruz. Bir müze değil, demokrasi mücadelesinin sembolü olacak bir sivil toplum merkezi olmasını istiyoruz. New York'un açıklarındaki Ellis Adası gibi olmasını istiyoruz. Ellis Adası Amerikaya göçmenlerin giriş yaptığı ve insanlık dışı muamele gördükleri bir yerdi. 1950'den sonra bir insanlık suçunun itirafı olarak müze haline getirildi. Aynı zamanda göçmenlerle ilgili çok sayıda etkinlik yapılıyor.
 
Böyle olursa, Yassıada gerçek hesaplaşmanın sembolü olabilir. Ancak esas hesaplaşma hayatta olan ya da olmayan tüm darbecilerin anayasayı çiğnemekten, cinayetten ve rejimi silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmekten yargılanmalarıdır.

www.iyibilgi.com iyibilgi özel Erkam Can



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs