En Sıcak Konular

Çukurova'dan sevindirici haber

27 Mayıs 2008 11:48 tsi
Türk çiftçisinin kuraklık korkusu Çukurova'dan gelen haberle yerini sevince bıraktı.

Çukurova'da buğday veriminde geçen yıla göre yüzde 30 oranında artış gözlendiği, kalitenin de beklentileri karşılamasının yanı sıra fiyatının da önemli miktarda yükselmesi sonucu üreticinin ''çifte bayram'' yaşadığı bildirildi.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tahıl ürünleri üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde bu yıl yaklaşık 200 bin hektar alana buğday ekimi yapıldığını söyledi.

Yörede mayıs ayı ortalarında başlayan hasadın devam ettiğini belirten Tezcan, bu yıl iklim koşullarının iyi gitmesinin birim alandan alınan ürünün verimini önemli oranda artırdığını ifade etti.

Tezcan, geçen yıl dekara 450 kilo olan verimin bu yıl yüzde 25-30 oranında artarak 600-650 kilograma yükseldiğini ifade ederek, verim yüksekliğinin rekolteyi de önemli oranlarda artıracağını bildirdi.

Yüksek verimin yanı sıra ürünün fiyatının da geçen yıla göre önemli oranda yükseldiğini ve bu durumun üreticiye ''çifte bayram'' yaşattığını anlatan Tezcan, ''Geçen yıl bu dönemde kilogramını 45 YKr'den sattığımız buğdayı bu yıl 55-60 YKr'den satıyoruz'' dedi.

''Son yılların en bereketli yılını yaşıyoruz'' diyen Tezcan, fiyatların çiftçinin beklentilerini karşıladığını, serbest piyasada oluşan istikrarlı yapının devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Tezcan, şöyle konuştu:

''Çiftçinin kara gün dostu Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) bu yıl alım fiyatı açıklamamasını istiyoruz. Ofisin bu ortamda açıklayacağı fiyatın regüle işlevine değil fiyatlarda düşüşe ve çiftçinin mağduriyetine yol açacağına inanıyoruz. Bu nedenle geçmiş dönemdeki yaşadığımız hüsranın bu kez tekrarlanmaması için bu yapılmamalıdır.''


-KÜRESEL ISINMADAN ETKİLENMEDİ-


Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de Çukurova'nın yöre olarak çok şanslı olduğunu belirterek, ''Dünyanın ve Türkiye'nin bir çok yöresi küresel ısınmadan olumsuz yönde etkilenirken Çukurova ise çok fazla etkilenmedi. İklim koşullarının oldukça uygun gitmesi nedeniyle hasadı devam eden buğday ürününün rekoltesinde de geçen yıla göre artış bekliyoruz'' dedi.

Küresel ısınmadan dolayı tarım ürünlerinin farklı alanlarda kullanılmaya başlamasıyla birlikte dünya borsalarında başlayan fiyat artışının devam ettiğini anlatan Girmen, Türkiye'nin de bu artıştan nasibini aldığını ve üreticiler olarak bu durumdan memnun olduklarını söyledi.

Yumurtalık Tarım İlçe Müdürü Cihangir Çay ise iklim koşullarının iyi gitmesinin bitki gelişimi için uygun bir ortam oluşturduğunu ifade ederek, ''Pas ve septoria gibi hastalıkların da geçen yıla göre az olması, gübre ve ilaçlamaların zamanında yapılması gibi nedenler bu yıl buğday veriminin geçen yıla göre daha yüksek olmasını sağladı'' diye konuştu.

Çukurova yöresindeki buğday hasadının haziran ayının ortalarında tamamlanacağı bildirildi.

AA



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs