En Sıcak Konular

Bakanı, Sarkozy'e dokundurdu

27 Mayıs 2008 11:17 tsi
Bakanı, Sarkozy'e dokundurdu Fransa ile sıkıntılı günler yaşayan Türkiye'ye Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'den güçlü destek geldi. Kouchner, "Bana kalsa Türkiye ile Fransa dönem başkanlığında 6 faslı müzakerelere açarım." dedi.

Brüksel'de Avrupa Siyaset Merkezi'nin (EPC) "Yıllık Konferansı"nda konuşan Kouchner, patronu Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin aksine Türkiye'nin üyeliğine tam destek mesajı verdi. Kouchner, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Sarkozy ile farklı düşündüklerini net ifadelerle kamuoyuna açıkladı. Kouchner, "Bana kalsa bizim dönem başkanlığımızda Türkiye ile 6 fasıl açarım. Ama Fransa Cumhurbaşkanı'nın tavrını biliyorsunuz. Türkiye'nin üye olmasını istemiyor." dedi. Zaman'ın "Fransa dönem başkanlığında en az 2 fasıl açılır mı? Fransa, AB belgelerinden 'katılım' ifadesini çıkartma teşebbüslerinden vazgeçer mi?" sorusuna, "Siz iki faslın açılmasından bahsediyorsunuz. Bana kalsa ben 2+2+2 faslın açılmasını arzu ederim." cevabını verdi.

Fransa 14 Mayıs'ta yapılan AB maliye ve ekonomi bakanları toplantısı belgelerinde Türkiye'ye ilişkin "katılım" ifadesinin çıkartılmasını sağlamış, bunun üzerine Türkiye ortak metin yayınlanmasını reddetmişti. Bugün yapılacak Ortaklık Konseyi'nde AB Ortak Pozisyonu belgesinde de Fransa "katılım" ifadesine itiraz etmiş, ancak Türkiye'nin sert tepkisi üzerine geri adım atmak mecburiyetinde kalmıştı. Fransa, Slovenya'nın ardından 1 Temmuz'da dönem başkanlığını devralacak. Kouchner, kendi desteğine rağmen Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türkiye karşıtı duruşuna dikkat çekerken Sarkozy'nin Fransa'da da yalnız olmadığını vurguladı. Fransa'nın müzakere fasıllarının birer birer açılmasına itiraz etmeyeceğine işaret eden Kouchner, "Bundan daha iyimser bir cevap veremem." dedi.

"Bütün bu fasıllar biliyorsunuz 30 tane ve bunların 5 tanesi tam üyelikle ilgili. 30 fasıl açılacak. En azından ben arzu ediyorum. Fransa tarafından fasılların birer birer açılması yönünde bir engel olmayacak. Bundan daha iyimser bir cevap veremem." diyen Kouchner, müzakerelerin açılması önünde herhangi bir engelin kalmadığını, ancak "zamana zaman verilmesi" gerektiğini ve bir ilerleme sağlanacağını kaydetti. Kouchner, Fransa dönem başkanlığında Türkiye ile kaç faslın açılabileceği konusuna ise girmedi. Ancak Fransız kaynaklar kendi dönem başkanlıklarında Ankara ile iki faslın açılacağını ifade ediyor.

Türkiye'ye takdir

Bu arada, hem Kouchner hem de AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki arabuluculuk rolüne olumlu atıflar yaptı. Kouchner, Türkiye'nin arabuluculuk rolünden iki defa bahsederken, Solana da Türkiye'nin arabuluculuk rolünü "çok mühim" bulduklarını söyledi. Solana, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bugün Brüksel'de öğle yemeğinde bir araya geleceklerini ve konuyu derinlemesine ele alacaklarını açıkladı.
 
Zaman



Bu haber 159 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs