En Sıcak Konular

'Meyhane baskısı'

27 Mayıs 2008 10:17 tsi
Hürriyet'in hangi otelin içki vermediğine dair yaptığı takibat olanca hızıyla devam ediyor..

Medyanın 'meyhane baskısı' devam ediyor  
 
Hürriyet Gazetesi'nin iki gündür manşetten duyurduğu 'Turiste içki var, Türk'e yok' başlıklı haberler bazı medya kurumlarının uzun zamandır sürdürdüğü 'meyhane baskısı'nın son halkasını oluşturdu. Sultanahmet'teki Golden Horn Oteli'nin yabancılara içki servisi Türklere vermemesini eleştiren gazete, bir sene önce de otelin içkisiz olduğunu Yalçın Bayer'in köşesinden duyurmuştu.  
 
Hürriyet, Berlin SPD Eyalet Milletvekili Dilek Kolat'ın 14 Alman parlamenteri götürdüğü Sultanahmet'teki Golden Horn Oteli'nin Türklere içki servisi yapmamasıyla ilgili tartışma başlattı. Önceki gün 17 Mayıs'ta gerçekleşen yemeğin ayrıntısını yayınlayan gazete, dün de muhabirlerinin otelde yediği akşam yemeğini manşetine taşıdı. Garsonla gerçekleşen diyalogların da yer aldığı haberde muhabirlerin içki içememesi, 'Tadını Tim çıkardı, biz sadece baktık' yorumuyla verildi. Haberde muhabirin içki içememesi sonucu düştüğü mağdur pozisyon ilginç ifadelerle yer buldu. Ancak olay, içki satışının olmamasından ziyade Türkiye'deki gelişigüzel içki furyasını gözler önüne seriyor. İzinsiz olarak turistlere içki satan otellerin, belediyeye yakalanmamak amacıyla Türklere satış yapmadığı haberlerle bir kez daha ispatlanmış oldu. Belediye, haberi ihbar kabul ederek bu tarz içki satan yerlere inceleme başlattı. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, ruhsatsız içki satışı yapılmasından dolayı otele kapatma cezasının gelebileceğini belirtti. Er, "Eminönü'nde yaklaşık 700 otel var. Bunların çoğunda içki satışı var." diye konuştu.

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da, Alman parlamenterlerin yıldızı bulunmayan bu tarz otellerde ağırlanmasını eleştirdi. Berlin SPD Eyalet Milletvekili Dilek Kolat ve 14 Alman parlamenterin neden yıldızsız ve içki ruhsatı bulunmayan bir otelde ağırlatıldığı ise anlaşılamadı. Kendisine içki servisi yapılmadığından şikayetçi olan Kolat'ın ismi daha önce Almanya'da başlatılan 'Başörtüsüne hoşgörü' amaçlı kampanyaya karşı çıkmasıyla gündeme gelmişti. Kolat'a içki servisi yapmayan Golden Horn Oteli'nin Turizm Bakanlığı'na ve Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcıları, Birliği'ne kaydı bulunmuyor. Parlamenter seviyesindeki kişilerin bu tarz kaydı olmayan otellere götürülmesine tepki gösteren Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Bayındır, bu tür olayların kötü reklam olduğunu söyledi.

Gazetedeki haberde yasağın hükümetten kaynaklanan bir uygulama olduğu gibi bir yanlış algı oluşuyor. Oysa kaçak içki satan yerin hemen yanı başında çok sayıda içki satabilen yıldızlı otel var. Eminönü bölgesindeki 700 otelin çoğunda içki satılabiliyor. Bu otellerde yabancılar da Türkler de rahatlıkla içki içebiliyor. Hürriyet'in 13 Mayıs'ta 'Bir kadeh rakı artık yasak' başlığıyla manşetten yayınladığı haber de yalanlanmıştı. Sektör temsilcileri haberin gerçek dışı olduğunu ifade etmişti. Okur Temsilcisi Temuçin Tüzecan ise, "Haberde Türkiye'deki içki sektörünün en önemli oyuncularından, rakı üreticilerinden ya da içki ithalatçılarından alınmış bilgi yok." demişti.

Golden Horn'a 'ruhsat dışı faaliyet'ten 3 gün kapatma cezası

Eminönü Belediyesi, turistlere içki servisi yapıp, yerli müşterilere içki vermeyen ve içki ruhsatı da bulunmayan Golden Horn Oteli'ne 'ruhsat dışı faaliyetten' 3 günlük kapatma cezası verdi. Belediye ruhsatlı olan otelin, içki ruhsatı almak için belediyeye başvuruda bulunmadığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da 'turizm belgesi' almadığı tespit edildi. Otel restoranının dışarıdan müşteri alması için ruhsata tabi olduğu, bunun için de ruhsatının bulunmadığı öğrenildi.

Turizm Bakanı Günay: İçki servisinin siyasi bir yanı yok

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Golden Horn Oteli'nde 'Dubai modeli içki servisi' yapıldığı iddiasını değerlendirirken, "Ne dinî bir kaygıdan ne de siyasi bir baskıdan kaynaklanıyor. Otelin tamamen kendi yasadışı tutumundan kaynaklanıyor. Otel, Turizm Bakanlığı belgeli değil. İçki ruhsatı yok. İçki ruhsatı olmayınca hiç kimseye içki vermemesi gerekiyor." dedi. Gerekli bilgi ve belgeleri toplattığını dile getiren Günay, şunları söyledi: "Yakında yasalar ne gerektiriyorsa her türlü cezayı görecek. Başkalarına da örnek olsun. Hiç kimsenin Türkiye'nin turizmini böyle sakil davranışlarla, yasadışı davranışlarla küçük düşürmeye kalkmaya hakkı yok." Günay, Türkiye'nin herhangi bir yerinde 'içki yasağı' gibi bir uygulamanın olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "İçki satmanın ruhsatı var. Bunu alanlar herkese verebiliyorlar. Almayanlar da kimseye veremezler." Ankara, Cihan
 
Zaman



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs