En Sıcak Konular

Soros'a göre petrol ne zaman düşer?

27 Mayıs 2008 09:11 tsi
Ünlü spekülatör George Soros, füze gibi artan petrol fiyatlarından spekülatörlerin sorumlu olduklarını belirtti.

İngiliz Telegraph gazetesinin sorularını cevaplandıran Soros, halen varili 135 dolar civarında bulunan ham petrolün 200 dolara kadar çıkabileceğini dile getirdi.

"Hayatımızın en ciddi ekonomik kriziyle karşı karşıyayız." yorumunu yapan Amerikalı fon yöneticisi doların zayıflaması, Ortadoğu petrolünde arzın giderek azalması ve Çin'in rekor düzeydeki talep artışının enerji fiyatlarındaki artışı bir yere kadar açıklayabileceğini belirtirken ancak fiyat artışlarının asıl sebebinin spekülasyonlar olduğunun altını çizdi.

Soros, ABD ve İngiltere resesyona girmeden petrol fiyatlarındaki köpüğün patlamayacağını belirterek, "Her iki ülkede de kriz etkili olduğunda fiyatlarda dramatik bir düşüş görülecektir." yorumunu yaptı. Petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın ekonomik durgunluğu daha da artıracağını vurgulayan Soros, muhtemel resesyonun talebi azaltmasıyla sorunun çözülebileceğini ileri sürdü. 77 yaşındaki spekülatör, "Bu, zenginliklerin yok olduğu bir dönemdir. Daha az insan para kazanacak. Kaybedilen para, kazanılan paradan fazla olacaktır." şeklinde konuştu.

ABD ve İngiltere'nin 1970'li ve 1990'lı yıllardaki durgunluktan çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu ileri süren Soros, yaşanan mortgage krizinin sorunları daha da derinleştirdiğini söyledi. George Soros, "Bir hedge fonu yöneticisi olarak kamu çıkarlarına hizmet ettiğimi öne sürmem. Ben para kazanmak için iş yapıyorum." dedi. Piyasaların "ahlaksız" olduğu söylemlerine de tepki gösteren Soros, "Piyasaların çok yararlı bir rolü vardır ve bu ahlaksız değil, ahlak dışıdır." ifadesini de kullandı. Amerika'da baş gösteren ve 1 trilyon dolarlık bir zararın oluşmasına sebep olan krizin tam bir "skandal" olduğunu söyleyen ünlü fon yöneticisi, olayların baş sorumlusunun ABD'nin eski Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan olduğunu iddia etti.

Soros, "Kuralları koymak otoritelerin görevidir ve bazen kimi insanlar, kuralları ihlal eder veya subprime mortgage gibi uygunsuz faaliyetleri yürütür." diye konuştu. Telegraph, George Soros'un yorumlarını son derece önemli tahminler olarak tanımlarken, Soros'un, pek çok uzmanın spekülasyonun fiyat artışlarında çok az rolü bulunduğuna dair sözlerinin tersine yorumlarda bulunduğuna dikkat çekti.

Kuyuya ilk taşı atıyor, hep kazançlı çıkıyor

Asıl adı György Schwartz olan George Soros, 12 Ağustos 1930'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de dünyaya geldi. 1969'da dünyanın önde gelen yatırım fonlarından birisi olarak kabul edilen Quantum (Kuantum) Fonu'nu kurdu. Bu fon ile 1992'de İngiltere Merkez Bankası'nı devalüasyona zorlayarak tarihe geçti. 10 milyar dolarlık bu malî operasyondan bir gecede 1 milyar dolar kazandı. 1997'de yaşanan Asya Krizi'nde de parmağı olduğu iddia edildi. Soros'un bugüne kadar para kaybettiği tek ülke Rusya oldu. 1998'de yaşanan ekonomik kriz ve sonrasında gelen moratoryum yüzünden Quantum Fonu 2 milyar dolar zarara uğradı.

Amerikan vatandaşı olan Soros, bu olaydan 6 yıl sonra Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan'daki Rusya yanlısı hükümetlerin devrilmesiyle sonuçlanan 'Kadife Devrimleri', sahibi olduğu 'Açık Toplum Enstitüsü' eliyle finanse ederek bir anlamda rövanş aldı. Halen yaklaşık 13 milyar dolar büyüklüğe sahip Soros Fund ve Quantum Fund'un yöneticiliğini yürüten Soros'un piyasalara bakışı da oldukça ilginç. 'Para Sihirbazı'na göre piyasalarda sürekli bir dengesizlik ve kargaşa hâkim olduğu için bireysel veya kurumsal yatırımcılar, çoğu zaman eksik veya yanlış bilgilerle hareket etmekte, bu nedenle de yanlış kararlar almaktadır. Bu yüzden kurduğu fona Kuantum fiziğinden esinlenerek, yani evrende kaotik bir düzen olduğu inancıyla "Quantum" adını verdi.

samanyoluhaber



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,659 µs