En Sıcak Konular

Erdoğan davanın faturasını açıkladı!

27 Mayıs 2008 08:21 tsi
Başbakan Tayyip Erdoğan, kapatma davasıyla başlayan sürecin Türkiye'ye büyük zararlar verdiğini söyledi.

Ekonomideki faturanın giderek kabardığını, yabancı sermayenin yatırımları ertelediğini vurgulayan Erdoğan, "Bu olaylar olmasaydı 25 milyar dolar çekerdik." dedi.

Yeni cumhurbaşkanının yemin törenini izlemek için Lübnan'a giden Başbakan, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevapladı. AK Parti hakkındaki davanın bir an önce sonuçlanmasını isteyen Erdoğan, "Bir tarafta terörle mücadele, bir tarafta mart ayında seçimler var. Ne olacaksa olsun. Herkes adımını ona göre atsın." ifadesini kullandı. Ekonomik ve siyasî olarak dünyaya açılmak gerektiğini anlatırken, çarpıcı bir değerlendirmede bulundu: "Dünyada demirperde ülkesi kalmadı; ama bizde perde örme gayreti içinde olanlar var."

Erdoğan, "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a 27 Nisan bildirisi sebebiyle Türkiye'nin uğradığı ekonomik kaybı hatırlatmıştınız. Bu seferki kayıp ne kadar?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "O, anlık bir olaydı, yaşandı, bitti. Ama bu süreç, bıçak sırtında devam ediyor. Daha ne olacağı belli değil." Yargı sürecinin hızlı işlemesini isteyen Erdoğan, gerekçesini şöyle anlattı: "Dava bir an önce sonuçlansın istiyoruz. Türkiye, zarar görmesin. Bizim elimizde değil. Bize verilen süreleri en kısa zamanda kullanmaktan yanayız. Ülke sıkıntı yaşamasın. Bir tarafta terörle mücadele, bir tarafta mart ayında seçimler var. Ne olacaksa olsun. Herkes adımını ona göre atsın. Şimdi savcı mütalaasını verecek, ardından bizim cevabımız ve sözlü savunma var."

Erdoğan, son gelişmelerin yurtdışındaki algısını değerlendirirken herkesin şaşkınlık içinde olduğunu vurguladı. Bu olayların yaşanmaması halinde Türkiye'ye 25 milyar dolarlık sermaye gelebileceğine işaret etti. Erdoğan, "Şimdi dil döküyoruz. Bu olaylar patlayınca herkes ertelemeye başladı. Biz devlette devamlılık esastır, gelin diyoruz, ikna etmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu. "İkna olup gelen var mı?" sorusu üzerine de şunları kaydetti: "Örneğin bir Fransız otomotiv şirketi Türkiye'de 800 milyon dolarlık yatırım yapacak. Fransa ile sıkıntılarımız olduğu için etkilenir mi diye sordular. 'Hayır, ama Fransız yönetimi ile konuşun' telkininde bulundum. Ayrıca Avusturya'nın alüminyum devi Türkiye'ye yatırım kararı aldı."

Buğday verip petrol alacağız

Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini söyleyen Erdoğan, "Çok iddialı söylemeyeyim ama yakında petrol, gaz neyse buğday ve pirinç de öyle olacak. Belki buğdayı verip petrolü alacağız. Konya Ovası'ndaki Mavi Tünel'i bitirince Türkiye'nin bütün buğday ihtiyacı karşılanır. İhracat bile yaparız." dedi. Diyarbakır'da 12,5 milyar dolarlık yatırım paketini açıklayacağını hatırlatan Erdoğan, Suriye sınırındaki 780 bin kilometrelik alandaki mayınların temizlenerek organik tarım yapılacağını belirtti.

Başbakan, Lübnan'da Mişel Süleyman'ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle başlayan yeni dönemi, "Uzlaşma bir umuttur. Ama her şey bitmiş değil. Tam bir sene sonra mayısta seçimler var. Seçimin öncesi ve sonrası önemli. Temenni ederiz ki; seçimlere dayanışma içinde gidilir." diye yorumladı.

Mişel Süleyman'ın isminin öne çıkmasında Türkiye'nin etkisi var

Lübnan'da taraflar arasında sağlanan uzlaşmada Türkiye önemli bir rol oynadı. Erdoğan, bizzat devreye girdi. Ahmet Davutoğlu, özel misyon üstlendi. Erdoğan, süreci anlatırken Mişel Süleyman isminin ortaya çıkmasında Türkiye'nin etkisinin olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: "Katar öncesi yoğun trafik yürüttük. Davutoğlu'nu gönderdim. Suriye ile Lübnan arasında telefon görüşmeleri yaptık. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la, Nebih Berri ile görüşmelerim oldu. Beyrut Büyükelçisi Serdar Bey diğer büyükelçilerin evlerine çekildiği zor süreçte görüşmeler yaptı. Hariri'nin ofisine gitti. Hizbullah, Serdar Bey'i engellemedi. Hariri ile evinde konuşurken silah seslerinin geldiğini söyledi bize. Ortak bir isim olabileceği kanaatine vardık. Beşşar'la konuştuk, olumlu baktı. Bir ara Mişel Süleyman'dan çark etme havası belirmişti. Sonradan toparlandı."

Dış politikada aktif siyaset izleyen Türkiye, sadece Lübnan'da değil, Suriye ile İsrail arasında da arabuluculuk yapıyor. Arabuluculuk teklifinin İsrail Başbakanı Olmert'ten geldiğini anlatan Erdoğan şunları söyledi: "Olmert, konuyu kendisi açtı. Senin Beşşar'la aran iyi, arabulucuk yaparsan 'ben hazırım' dedi. Beşşar da 'Türkiye'nin arabuluculuğuna hazır' olduklarını iletti. İki tarafa da, "Bu görüşmelerin Filistin ve Lübnan'a olumsuz yansımasını istemiyoruz." dedik. Her ay 3 kez bir araya gelme kararı verdiler. Mekik diplomasisi yürüyor. Birinci toplantıdan sonra iyi ayrıldılar. Tek endişem, İsrail'in kendi içinde sorun yaşaması. Bildiğiniz gibi Olmert'e tepkiler var. Peres de olumlu bakıyor. Sabırla bu sürecin işletilmesini istiyoruz."

Başbakan Erdoğan, bu gelişmenin uluslararası camiada olumlu karşılandığını belirtti. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da gelişmelerden memnun olduğunu aktardı. Türkiye'nin girişimiyle başlayan görüşmeler dünya medyasında geniş yer buldu. Erdoğan, konuya Türk medyasının ilgi göstermemesinden yakındı: "Dünya basınında 300'ü aşkın haber yer aldı. Türkiye'nin gündem olduğu yayınlar yapıldı. Türk basınında neredeyse hiç yer almadı. Vurdumduymazlıkla geçti. Dış politikada bir ülkenin şanı bu. Türkiye, dünyada gündem belirledi. Bunu görmezlikten gelmek doğru değil."

zaman



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs