'Ekini ve nesli bozuyorlar' | " /> 'Ekini ve nesli bozuyorlar' | "/>

En Sıcak Konular

'Ekini ve nesli bozuyorlar'

26 Mayıs 2008 17:43 tsi
'Ekini ve nesli bozuyorlar' İnsanlık kendi sebep olduğu bütün felaketlerden ders almamış bir şekilde hala ihtiraslarının peşinden koşuyor. Genetik müdahaleler bunun en önemli parçası. İslam Hukuku profesörü Salim Öğüt'e dinin son genetik gelişmeler hakkındaki hükmünü sorduk..

Bir ilahiyatçı olarak hayvan ve insan embriyolarının karıştırılmasını da içeren genetik müdahaleler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yakın vadede pek çok alanda gelişmeler yaşandı; fakat ister genetik ve fizik alanda olsun, isterse de sosyal alanda olsun insanoğlu yaptığı müdahalelerde isabetli davranamıyor. Zira kendi ihtirasları doğrultusunda karar veren insanın bütün teşebbüsler tam anlamıyla bir fiyaskoyla neticeleniyor. 

Times dergisi son sayılarından birisinde kıyametin bir biyo-istila ile gerçekleşeceğinden bahsediyordu…

Özellikle tabiata yapılan müdahaleler bizleri bir felaketin eşiğine getirmiş vaziyette. Ve bu genetikçilerin embriyorlarla oynamasını da aynı münvalde düşünüyorum. Bu türden müdahaleler fıtri olanın bozulmasına sebebiyet verir.

Genetik müdahaleler için doğrudan Kur’an’dan bir hüküm çıkarmak mümkün mü?
 
Aslında bu konuyla ilgili doğrudan bir ayet ya da hadis bulamazsınız. Fakat bu konuya işaret eden pek çok ayet bulmak mümkündür. Mealen “ekini ve nesli bozuyorlar” şeklinde başlayan bir ayet mevcut. Ekini bozma işini tarım ürünlerine yapılan müdahaleler nesli bozma işini de embriyolara yapılan genetik müdahaleler olarak düşünmek mümkün. 

Peki embriyolara yapılan genetik müdahaleleri “fıtratı bozma” çatısı altında düşünemez miyiz? Zira bu hususta İslam alimlerin açık fikirleri mevcut.

Şimdi bakınız; yakın zamana kadar alimlerimiz fıtratın bozulmasından erkeğin kadına ya da kadının erkeğe benzemesini/dönüşmesini anlıyorlardı. Bu da çok doğaldır zira bugün yaşadığımız genetik müdahaleler ve ekolojik felaketler çok yenidir.

Dolayısıyla bugün artık özellikle genetiği ilahiyatçılar olarak masaya yatırmamız gerekiyor. Bu konuda geniş katılımlı bir çalışmaya ihtiyaç var.

Fakat siz bu müdahaleler noktasında kanaatinizin olumsuz yönde olduğunu söylediniz. Bir fakih olarak sizin kriteriniz nedir?

İhtiyaçlar ile ihtirasları birbirinden kesinlikle ayırmak lazım. O zaman mesela hamile bir erkeğin din açısından ne anlam taşıdığı çok kolay anlaşılacaktır. Böylesi bir müdahalenin hiçbir akl-ı selim bir ihtiyaçtan hâsıl olduğunu söyleyemez. Genetikte yaşanan bu son gelişmeleri motive eden şeyin dünyevi ihtiraslar olduğunu düşünüyorum. 

Rahman Suresinde Allah kainata bir mizan yani bir ölçü, bir adalet koyduğunu söylüyor ve ekliyor: Şayet bu insana (onun hevasına/ihtiraslarına) kalsaydı insan mutlaka mizanı bozardı. Genetik müdahaleler fıtratı bozduğu gibi mizanı da bozarlar diyebilir miyiz?

Evet. Zaten şu ana kadar ki hiçbir müdahale Allah’ın yarattığı kadar güzelini ve iyisini yaratamadı. Şimdilerde en ciddi hekimler en sağlıklı olmanın yanında en iyi ilaç anlamına da gelen şeylerin, hiçbir suni müdahaleye maruz kalmamış sebze ve meyveler olduklarını söylüyorlar.

Peki insanların embriyolarıyla oynanmasıyla domates hormon verilmesi arasında fark görüyor musunuz?

Hayır biri ne kadar felaketse diğeri de o kadar felakettir. Aslında bunlar çok ciddi meseleler.

Geçenlerde pazara gittim. Pazarcı çocuk beni tanıyormuş, sattığı domatesleri aldırmadı: ‘Bunlar hep zehir hocam, hem hormon’ dedi. Tabi bu çocuk beni kaz edince temize çıkmış olmuyor. Bu işlerin çok ağır mesuliyetleri var, fakat insanlar ya farkında değiller ya da hafife alıyorlar. 

iyibilgi özel Erkam Can



Bu haber 1,913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,667 µs