Yollar ayrılıyor mu? | " /> Yollar ayrılıyor mu? | "/>

En Sıcak Konular

Şahinler- Güvercinler: Yollar ayrılıyor mu?

26 Mayıs 2008 16:23 tsi
Şahinler- Güvercinler: Yollar ayrılıyor mu? Kürt siyasetinde kimlik bunalımını aşmak amacıyla kurulan DTP, üç yılda üç kongre yapmasına rağmen parti içindeki tartışmaları sonlandıramadı. Böyle bir durumda akla gelen soru şahinler ve güvercinler yollarını ayırıyorlar mı oldu?

DTP'de yol ayrımı kongresi
 
Kürt siyasetinde kimlik bunalımını aşmak amacıyla kurulan DTP, üç yılda üç kongre yapmasına rağmen parti içindeki tartışmaları sonlandıramadı.
DTP’nin bugün yaşadığı sancılar kuruluş sürecine dayanıyor. DTP’nin kuruluşuna destek veren Leyla Zana, Feridun Yazar ve Murat Bozlak gibi önemli isimler kuruluş sürecinde, “Partiyi biz yönetemezsek yokuz” diyerek çekilirken; Kürt siyasetinde alternatif bir siyasi oluşumda ismi geçen Ahmet Türk, Genel Başkanlık koşuluyla partide kalmaya ikna edildi. Türk, dönemin Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, parti yönetimine ağırlıklarını koyunca, zaman zaman sert muhalefetle karşılaştı. DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve arkadaşları anlaşmazlık nedeniyle topluca yönetimden çekildi.


BAŞARISIZLIĞIN FATURASI TÜRK’E . İlk kez bir Kürt partisi Meclis’te grup kuracak sayıda milletvekili çıkarmasına rağmen, oy kaybını gerekçe gösteren muhalifler faturayı Türk ve Tuğluk’a çıkarttı. Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi ve cezaevinden çıkan yöneticilerin başını çektiği radikal grup, istenmeyen kişi ilan ettikleri Türk ve Tuğluk’un yerine kongrede yeni bir yönetim oluşturulmasına ön ayak oldu. Nurettin Demirtaş’ın Genel Başkan seçilmesiyle radikallerin iktidara geldiği DTP’de, Türk ve Tuğluk dönemi de sona erdi. Ancak, parti içindeki sorunların dışarı yansımaması için Türk’ün, Grup Başkanlığı’nı sürdürmesine itiraz edilmedi.


UZAKLAŞTIRMA YOLU . Büyük kongre, Demirtaş’ın askere alınmasıyla zorunla hale gelince Parti Meclisi, Haziran sonu ya da Temmmuz başında kongre kararı aldı. Kongre tarihi yaklaştıkça, parti içindeki gerilim de yükseldi. Türk’ün grup konuşmalarını yetersiz bulan ve Kuzey Irak ziyaretinde yaptığı “Silahlı mücadele Kürtlere zarar veriyor” açıklamasını gerekçe gösteren radikal kanat, Türk’ün artık vitrinde kalmasını da istemiyor. Bunun için de milletvekili kökenli bir Genel Başkan formülü tartışılıyor.


PKK İLE PARALEL SİYASET . DTP’nin Öcalan eksenli ve PKK ile paralel siyaset yapmasını savunan Emine Ayna, Fatma Kurtulan, Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel gibi isimlerin başını çektiği grup, Kürt sorununun çözümü için DTP’nin daha net taleplerle kamuoyu önüne çıkmasını savunuyor. Bunun için de önce parti içindeki iki başlılığın ortadan kaldırılarak genel merkez ve grubun aynı dili kullanmasını, parlamentoda çizgileri daha belirgin bir siyaset yapılmasını istiyor.


UZLAŞMA SONUÇ VERMEDİ . Türk’ün başını çektiği grup ise, radikallerin giderek seslerini yükseltmesinden ve partide tek başına iktidar olmasından rahatsız. Yeniden Genel Başkanlığa aday olduğunu belirten Türk'ü, Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, Nuri Yaman, Aysel Tuğluk ve Akın Birdal destekliyor.
 
YEREL SEÇİM FAKTÖRÜ . DTP’deki gerilimin arka planında, olası erken seçim ve yerel seçimlerde yeni yönetimin adayları belirleyecek olması da önemli bir etken olarak görülüyor. Parti yönetiminde etkinliğini kaybeden grup, her iki seçimde de adayları belirleyemeyecek. Bu nedenle tamamen tasfiye edilmek istemeyen gruplar önümüzdeki kongrede “uzlaşma” ve “ayrışma” seçeneklerinden birine karar verecek. Uzlaşma yolu bulunamazsa Kürt siyasetinde yol ayrımı gündeme gelecek.
 

taraf



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs