En Sıcak Konular

Putin, Filistin'deki mülkleri geri alıyor

26 Mayıs 2008 13:27 tsi
Rusya'nın Filstin'de bulunan eski mülkleri Putin tarafından geri alınıyor.

Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev'in 1964 yılında Filistinlilere 4,5 milyon dolara sattığı Kutsal topraklardaki tarihi mülkleri Rusya Başbakanı Vladimir Putin yönetimi geri alıyor.

Filistin yönetimi Vifleyem bölgesindeki Rusya'nın eski tarihi mülklerini iade ettiklerini açıkladı. Rusya arazi üzerine Filistinli çocuklar için Rus Okulu inşa edecek. Şimdi de Moskova Kudüs'ün merkezinde bulunan eski Rusya mülkü Sergiyevski Sarayı'nı geri almak için çalışma başlattı.

Kommersant gazetesinin haberine göre, Filistin Yönetim lideri Mahmud Abbas Vifleyem'deki tarihi mülkün Rusya'ya iade edilmesini öngören resmi belgeleri Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Aleksandr Saltanov'a teslim etti. Rusya'nın Filistin'deki söz konusu tarihi mülkü, 'Filistin İmparatorluk Ortodoks Cemaatı' adlı Rus sivil toplum örgütüne verilecek. Topluluğun başkanlığını ise Rusya Sayıştayı Sergey Stepaşin yapıyor. Stepaşin kendilerine iade edilen arazinin bir kısmında Flisitinli çocuklar için Rus Okulu inşa edeceklerini açıkladı.

Kommersant'a konuşan Filistin yönetim yetkilileri, Rusya'yı dost bir ülke olarak gördükleri için bu adımı attıklarını belirterek, "İade edilen arazi, Filistin halkının Rusya'ya sunduğu hediye ve dostluğun bir simgesi anlamını geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin İmparatorluk Ortodoks Cemaati 1882 yılında Rus Çarı 3. Aleksandr tarafından kurulmuştu. Bu topluluk, Kutsal topraklara Rusların Hac ziyaretini organize ederek Ortadoğu bölgesi halklarıyla insani ve eğitim işbirliği yapıyor. Ortadoğu bölgesinde çok sayıda Rus Okulu açan topluluk, Filistin'de arazi almak için dönemin söz sahibi Osmanlı İmparatorluğu'na başvurmuştu. Osmanlı İmparatorluğu yetkilileriyle görüşmelerde Kudüs'teki görevli Rus papazı Antonin ve İstanbul'daki Rus Büyükelçisi İgnatyev çok yardımcı olmuştu.

1917 yılı Bolşevik Devrimi'nden sonra topluluğun ismi, Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı Rus Filistin Derneği olarak değiştirildi. 1964 yılında ise dönemin eski SSCB lideri Nikita Kruşçev 4,5 milyon dolara Filistin'deki tarihi Rus arazilerini İsrail'e sattı. 1992 yılında ise Rusya Filistin İmparatorluk Ortodoks Cemaati adlı örgütü yeniden kurarak resmileştirdi. Bu topluluğun görevi devrimden sonra Kutsal topraklarda Rusya'nın kaybettiği arazilere tekrar sahip olmak. Putin iktidarı döneminde, bu çalışmalara hız verildi. Putin hem İsrail hem de Filistin liderleriyle yaptığı görüşmelerde Rusya'nın eski tarihi mülklerinin geri verilmesi konusunu gündeme getirmişti.

Şimdi Rusya, Kudüs'teki eski Rus mülkü Sergiyevski Sarayı'nı almak için İsrailli makamlarla yoğun görüşmeler yapıyor. Gazeteye göre, bu mülk de Haziran-Temmuz 2008 yılında Rusya'ya iade edilecek. Putin, 2005 yılında bir araya geldiği İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron'u bu konuda ikna edebilmişti. 2006 yılında ise yeni İsrail Başbakanı Ehud Olmert bu anlaşmayı onayladı.

dunyabulteni



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs