En Sıcak Konular

CHP'yi rahatsız eden 'YouTube' kayıtları

26 Mayıs 2008 13:04 tsi
CHP'nin YouTube'daki bazı ses kayıtlarından rahatsız olması sebebiyle Adalet Bakanı Şahin açıklama yaptı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hakim veya cumhuriyet savcısınca verilmiş iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ya da teknik araçlarla izlenmesi kararı bulunmadıkça, özel konuşmaları kayda alma ve yayınlamanın suç teşkil edeceğini bildirdi.

Şahin, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Tuğgeneral Münir Erten, Ankara Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci ve Tümamiral Kadir Sağdıç'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının Youtube isimli internet sitesinde yayınlanmasıyla ilgili soru önergesini yanıtladı.

Youtube isimli siteye konulan ve bir kısım kamu görevlilerine ait olduğu iddia edilen ses videolarıyla ilgili Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca inceleme yapıldığını belirten Şahin, inceleme sonunda; "Söz konusu ses videolarının herhangi bir telefon görüşmesine ait olmadığı, bir ortam dinlemesi olasılığının çok yüksek olduğu" tespitine yer verildiğini bildirdi. Şahin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında ses incelemesi yapılabilmesini sağlayan herhangi bir laboratuvar bulunmaması nedeniyle "Seslerin gerçekten o görevlilere ait olup olmadığı, seslerin orijinal olup olmadığı hususlarında herhangi bir görüş beyan edilmesinin mümkün bulunmadığının" bildirildiğini kaydetti.

Şahin, Türk Ceza Kanununun "Haberleşmenin gizliliğini ihlal", "Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması", "Özel hayatın gizliliğini ihlal", "Kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı tarafından verilmiş iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ya da teknik araçlarla izlenmesi kararı bulunmadıkça, özel konuşmaları kayda alma ve yayınlamanın suç teşkil edeceğini bildirdi.

"TALİMAT VERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Şahin, bu tür olaylar karşısında savcıları göreve davet etmeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin soruyu yanıtlarken, kamu davası açma görevinin cumhuriyet savcıları tarafından yerine getirildiğini anımsattı.

Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK), "Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlayacağı" hükmü bulunduğunu belirten Şahin, kamu davasının açılması konusunda Adalet Bakanının cumhuriyet savcısına emir verme yetkisi bulunmadığını belirtti. Şahin, "Kamu davasının açılması konusunda görevli ve yetkili kılınan makam cumhuriyet savcılıkları olup, bu bağlamda telkinde bulunulması ya da talimat verilmesi söz konusu değildir" görüşüne yer verdi.

Şahin, önergedeki bazı soruları ise İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle yanıtlamadı.

AA



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs