En Sıcak Konular

Kansere tokat atan gıdalar

26 Mayıs 2008 12:57 tsi
Kansere tokat atan gıdalar Soya fasulyesinin özündeki izoflovan, özellikle nükseden prostat kanserinde harikalar yaratıyor.İşte kansere karşı etkin maddeler içeren sebze ve meyveler.

ABD Wayne State Üniversitesi Karmanos Kanser Enstitüsü’nde görev yapan Türk hekimimiz Prof. Dr. Ömer Küçük, öncülük ettiği Uluslararası Kanser ve Beslenme Kongresi’nde bu alandaki dünya devlerini Antalya’da buluşturdu. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen kongrede star’a röportaj veren Küçük, kendi yürüttükleri soya ve lycopen’in (domates ve karpuza kırmızı rengini veren madde) prostat kanseri üzerindeki etkilerini anlattı; sonuçların heyecan verici olduğunu söyledi. İşte Prof. Dr. Küçük’ün ağzından kanserde soya ve domatesin yarattığı harikalar.

HORMON YERİNE SOYALI TEDAVİ

Çalışmalarınızın genel çerçevesinden bahseder misiniz?

Bitkisel ve besinsel maddelerin kanserin önlenmesinde ve tedavisi sırasında nasıl kullanılabileceği konularını inceliyoruz. Mesela hastalıkların önlenmesi konusunda çok önemli bir madde olan lycopen konusunda çok çalışma yaptık. Araştırma ve saha çalışmamız üç yılı buldu. Bir de yine kendi merkezimizde soya üzerine iki çalışma yaptık. Tedavi görmüş prostat kanserli hastalarda soya ağırlıklı beslenmenin hastalığın yeniden gelişme riskine yönelik bir çalışmaydı.

Neden soya ve prostat kanseri?

Prostat kanseri 2-10 yıl sonra nüksetme eğilimi gösterir. Tek tedavi seçeneği de hormon ya da kemoterapidir. O da birkaç ay faydalı olabiliyor ve yan etkisi çok fazla. Bunun için prostat kanserinde soya çalışmasını yaptık. Erkeklerde testosteron düzeyi ne kadar yüksekse hem hastalığa yakalanma riski hem de hastalığın nüksetme riski o kadar yüksek olur. Bu nedenle kanserli hastalara hormon baskılayıcı tedaviler de uygulanır. Çalışmamızda hastaları, yarısı tedavi sırasında hormon almış, yarısı hormon tedavisi almamış grup olarak ayırdık.

YÜZDE 30 BAŞARI GÖSTERDİ

Soyanın hastalık üzerindeki etkisi?

Kanseri nüksetmiş hastalara 6 ay boyunca soyadaki etkin madde olan isoflavon’ın ilaç halindeki formunu verdik. (Bu tabletler kadınlarda menopoz belirtileri ve osteoporoza karşı kullanılıyor.) Çalışma sonucunda gördük ki daha önce hormon tedavisi görmemiş prostat kanserli hastaların yüzde 80’i, hormon tedavisi almış hastaların ise yüzde 30’unda hastalık geriliyor. Daha sonra da benzer çalışmalar yapıldı ve hepsinden yakın sonuçlar çıktı. Şu anda tedavi olarak rutine girmedi ama ben yapılacak fazla şey kalmamış ve hormon da almak istemeyen kişilere rahatlıkla öneriyorum.


KANSER söz konusu olduğunda neredeyse doktordan çok aktarları ziyaret ediyoruz. Hastalığa halen kesin bir çözüm bulunamayışı, umutsuzluğa kapılanların duygularını rant haline getiren bazı kesimler tarafından kullanılır oldu. Kimi zaman ölüme varabilecek kadar tehlike yaratabilen bu ‘tavsiyeler’, kanser camiasını da harekete geçirdi ve son 10 yıldır araştırmalar bu yönde organize edilmeye başlandı. Tüm dünyada yapılan onlarca çalışma gösteriyor ki meyve ve sebzeler ile bazı baharatlarda bulunan kimi maddeler hem kanserin oluşmasını önlüyor hem de var olan tümörlerin küçültülmesinde umut vaat ediyor. İlki bu yıl Antalya’da gerçekleştirilen Uluslararası Kanser ve Beslenme Kongresi’nde işin dünyaca ünlü isimleri bu konuyu masaya yatırdı ve en yeni çalışmaları tartıştı. Bu dizide ‘mucize tedavileri’ değil, soyadan böğürtlene, safrandan domatese, her gün sofranızda kolaylıkla bulundurabileceğiniz gıdaların kanseri önlemede veya tümörlerin küçültülmesindeki etkileri hakkında ‘bilimsel ve doğru’ bilgileri bulacaksınız...


Radyoterapinin yan etkileri azalıyor


Soyanın başka ne gibi etkileri var?

Bu yıl Eylül ayında Boston’da düzenlenecek uluslararası bir kongrede sunacağımız çok yeni bir çalışma sonucumuz daha var soyayla ilgili. Yine prostat kanseri hastalarında radyoterapinin etkisini artırmak ve yan etkilerini minimuma indirmek için soya faydalı olabilir mi, bunu araştırdık. Hayvan ve hücre kültürü deneylerinde gördük ki soyanın çok olumlu etkileri var. Radyasyon alan hastalar üzerinde de aynı deneyi uyguladık. Hastaların yarısına soya, yarısına placebo (yalancı ilaç) verdik. İlk sonuçlar çok iyi. 4-5 yıl daha takip edilecek bu hastalar ve kesin sonuçları o zaman öğreneceğiz.


KETÇAP VE SALÇA DA TÜKETİN


Domatesle ilgili çalışmanızda neler buldunuz?

Domateste bulunan lycopen maddesiyle de soyadakine benzer çalışmalar yaptık ve aynı etkileri bulduk. Araştırma aynı zamanda Harvard Üniversitesi’nde de yapıldı. Orada beslenme alışkanlıkları 30 yıldır izlenen hemşire ve doktorlar var. Sayıları binleri bulan bu insanların 30 yıldır nasıl beslendikleri biliniyor ve kanlarındaki lycopen miktarları ölçüldüğünde görüldü ki beslenmede lycopen ne kadar varsa, kanser riski o kadar azalıyor! Günde 5 miligram lycopen kanserden korunmada faydalı. Yani günde toplam bir kilogram domates tüketilmesi gerekli. Domatesin işlenmesi durumunda madde vücuda daha kolay giriyor. Bu nedenle ketçap ve salça da faydalı.

star



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs