En Sıcak Konular

Demokrat Parti'den 27 Mayıs açıklaması

26 Mayıs 2008 12:13 tsi
Demokrat Parti, 27 Mayıs'ta darbeye sessiz kalanların, bugün kutuplaşmalara neden olduklarını belirtti.

Demokrat Parti (DP), ''demokratik temel düzene ve Anayasa ile yasalara aykırı her türlü mücadelenin gayrimeşru olduğunu, demokratik hukuk devletinde tüm sorunların uzlaşı ve tolerans yolu ile çözülebileceğini'' bildirdi.

DP Genel Merkezinden, 27 Mayıs askeri müdahalesinin yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapıldı.

''Darbeler demokrasilerin kesintiye uğradığı dönemlerdir. Siyasal kurumsallaşmanın uğradığı zararların yanında, Türk demokrasi ve aydınlanma tarihi, bu tip ara rejim ve antidemokratik müdahalelerin kişiler, kurumlar, devlet ve toplumda açtığı yaralarla doludur'' görüşüne yer verilen açıklamada, 27 Mayıs askeri müdahalesinin, demokratik temel düzenin evriminde sektelere yol açtığı ve bu durumun meydana getirdiği ciddi toplumsal ve kurumsal travmanın henüz giderilemediği kaydedildi.

Bu travmanın, bugün yaşanan siyasal ve toplumsal kutuplaşmaların başlangıç noktasını oluşturduğunun savunulduğu açıklamada, ''27 Mayıs'ta demokrasimize karşı yapılan darbeye sessiz kalan, o zaman Cumhuriyetin en önemli niteliklerinden demokrasiye sahip çıkmayan çevrelerin, bugün toplumda gerginliğe ve kutuplaşmalara neden olmalarını ibretle izlemekteyiz'' ifadesine yer verildi.

Demokratik temel hak ve özgürlüklerin, insan haklarının, basın hürriyetinin, toplumsal her tür örgütlenmenin engellendiği ara rejimlerin, ülkeye çok zarar getirdiği kaydedilen açıklamada, hiçbir gerekçenin, demokratik temel düzenin ve hukuk devletinin değişmez normlarının rafa kaldırılmasına meşruluk sağlayamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, günümüzde toplumsal kutuplaşmanın artık devletin bekası için ciddi bir tehdit haline geldiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Gerek iktidar partisi ve onun çizgisindeki ideolojik temelli partilerin polemiklerindeki kısır döngü, gerek devlet kurumlarında, bürokraside, yargıda ve üniversitelerdeki 'ötekileştiricilik' ve hepsinden önemlisi her ikisinde de var olan öz eleştiri eksikliği, ülkemize, toplumumuza ve devletimize çok pahalıya mal olabilir.

Hiçbir kurum ve kişinin, Türkiye'nin geleceğini bilerek veya bilmeden tehlikeye atma hakkı yoktur. Yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ilkesi, bu erklerin birinden birini tercih veya üstün tutma anlamına gelmez. Bu üç kuvvet birleşerek devleti oluşturur; bu erklerde sorumluluk taşıyanlardan devlet adamlığı basiretini beklemek toplumumuzun en tabii hakkıdır.

Demokrat Parti olarak, demokratik temel düzene ve anayasa ile yasalara aykırı her türlü mücadelenin, gayrimeşru olduğunu herkese hatırlatmak isteriz. Demokratik hukuk devletinde tüm sorunlar uzlaşı ve tolerans yolu ile çözülebilir.''

DP'nin, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan şeffaf, katılımcı ve rüşdünü ispat etmiş bir siyasal sistem özleminin, 27 Mayıs 1960'tan bu yana devam ettiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bu anlamda 27 Mayıs 2008'in; başta hükümet, meclis, yargı, muhalefet, bürokrasi ve üniversiteler olmak üzere, Türkiye'de sorumluluk sahibi, demokrat, hukukun üstünlüğüne ve büyük Atatürk'ün muasır medeniyet idealine inanan herkesin öz eleştirilerine vesile olmasını diliyoruz. Bu vesileyle demokrasi şehitlerimiz olan merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı da rahmetle anıyoruz.''

AA



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs