En Sıcak Konular

Kapkaççı çocukları transfer ettiler

26 Mayıs 2008 11:10 tsi
İzmir'de hırsızlık, kapkaç, yankesicilik yaptırdıkları ve uyuşturucuya alıştırdıkları çocukları para karşılığı gruplar arasında transfer ettikleri ileri sürülen 25 kişi göz altına alındı.

İzmir'in Kuruçay Mahallesi'nde ''Aysberg-35'' kod adıyla gerçekleştirilen operasyonda, küçük yaştaki çocukları suç işleme konusunda eğittikleri, ailelerinin rızası veya baskıyla hırsızlık, kapkaç, yankesicilik gibi suçlar işlettirdikleri, uyuşturucuya alıştırdıkları çocukları para karşılığı gruplar arasında transfer ettikleri ileri sürülen 5 ayrı grubun 25 üyesi göz altına alındı.

Şebekeler tarafından çalıştırılan 18 yaşın altındaki 12 çocuk, Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilirken, şebekelerin 14 üyesinin daha önce karıştıkları suçlardan tutuklandıkları, 24 üyesinin de arandığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik Dolandırıcılık Suçları Büro Amirliği ekipleri, genellikle suç dosyaları kabarık olan kişilerin yaşadığı Kuruçay Mahallesi'nde, suç örgütü oluşumuna giden bazı grupların, küçük yaştaki çocukları hırsızlık, kapkaç, yankesicilik gibi suçlarda kullandıkları bilgisi üzerine teknik ve yakın takip başlattı. Polis, 7 ay sürdürdüğü izlemenin ardından önceki gün sabaha karşı Kuruçay Mahallesi'ne operasyon düzenledi.

Tespit edilen adreslere yönelik 300 polisin katılımıyla gerçekleştirilen baskınlarda, grup elebaşları olduğu ileri sürülen T.K. (41), G.O. (31), F.B. (48) ve S.K. (49) adlı kadınların da aralarında bulunduğu 25 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda suç işletildiği belirlenen 12 çocuk, Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilirken, evlerde yapılan aramalarda 5 ruhsatsız tabanca, 1 pompalı tüfek, 10 kök Hint keneviri, meşe olarak tabir edilen birer içimlik hale getirilmiş 10 paket esrar, çalıntı olduğu tahmin edilen 10 bilezik, 20 cep telefonu ve bin 250 YTL para ele geçirildi.

Şebekelere yönelik sürdürülen takip sırasında, bir grubun lideri olduğu iddia edilen S.D'nin de aralarında bulunduğu 14 kişinin karıştıkları suçlar nedeniyle yakalandıkları, halen cezaevinde oldukları bildirilirken, 5 grupla bağlantıları bulunduğu tespit edilen 24 kişinin de arandığı belirtildi.

AİLELERİNE PARA VERDİLER

Zanlıların, küçük yaştaki çocukları suç işleme konusunda eğittikleri, öncelikle lüks semtlerde olmak üzere restoran, cafe, alışveriş ve eğlence merkezlerinde hırsızlık, yankesicilik, kapkaç gibi suçları işlettirdikleri, suça karışmak istemeyen çocuklara ve ailelerine baskı yaptıkları, şiddet uyguladıkları, çocukları uyuşturucu kullanmaya zorladıkları ve bağımlı hale getirmeye çalıştıkları ileri sürüldü. Şebeke üyelerinin, çocukları kullanmaları nedeniyle ailelerine 5 bin - 10 bin YTL arasında değişen paralar ödedikleri, yine şebekelerin ''iyi iş yaptığı'' tabir edilen çocukları, belirledikleri bedeller karşılığında geçici olarak kendi aralarında transfer ettikleri de iddia edildi.

Küçük çocukları, dikkat çekmemeleri, kanunlarda yer alan suçlarla ilgili cezai ehliyet durumları nedeniyle tercih ettikleri ileri sürülen şebekelerin, İzmir'in yanı sıra, İstanbul, Ankara, Aydın, Manisa, Uşak illerinde olaylara karıştıkları, son dönemlerde gerçekleştirdikleri 118 olayın da aydınlatıldığı bildirildi. Şebekelerin, teknik takipten kurtulmak ve dikkati çekmemek amacıyla, kendi aralarında oluşturdukları yaklaşık 300 kelimelik şifreli konuşmalarının da bulunduğu öğrenildi.

SUÇ DOSYALARI KABARIK

Şebeke elebaşları olduğu ileri sürülen T.K'nın hırsızlık ve yankesicilik suçundan 13, G.O'nun hırsızlık, sahtecilik, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve dolandırıcılık suçlarından 50, F.B'nin hırsızlık ve yankesicilik suçlarından 4, S.K'nın ise hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarından 29 kaydının bulunduğu, diğer şebeke üyelerinin başta hırsızlık ve yankesicilik olmak üzere tamamının poliste kaydının olduğu öğrenildi. Şebeke üyelerinden S.A. adlı kadının ayrıca, ırza geçmek suçuyla ilgili kaydının bulunduğu öğrenildi. Gözaltındaki kişilerin sorgulamasının ve firardaki şebeke üyelerine yönelik operasyonun devam ettiği bildirildi. (AA)

Gazeteport



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs