En Sıcak Konular

Cunta tarafından kovulan hocayı Avrupa kaptı!

26 Mayıs 2008 10:06 tsi
Cunta tarafından kovulan hocayı Avrupa kaptı! Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1960 cuntacılarınca ‘Zararlı Profesor’ diye üniversiteden atıldı. O şimdi bilimler tarihi konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden...

DÜNYA onu yıllardır el üstünde tutsa da Türkiye onu önceki gün İstanbul Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılan ‘İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’’yle yeniden tanıma fırsatı buldu. Bilimler tarihi alanında dünyanın sayılı otoritelerinden birisi olan, Süryanice, İbranice ve Latince dáhil 27 dili çok iyi derecede bilen Frankfurt Üniversitesi Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, Türkiye’den ayrılma nedeni cunta tarafından üniversiteden atılmak olmuş.

O 147 PROFESÖRDEN BİRİ

İSLAM Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi kurucusu Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1961 yılında 36 yaşındayken Türkiye’yi neden terk ettiğini şöyle anlattı: 1960 yılında bir hükümet darbesi gibi bir şey oldu. Askerler devletin idaresini ele geçirdiler. Milli Eğitim Komitesi diye bir yer kurdular. Kararları hemen alabiliyorlardı. Bu kararlardan biri de Türkiye üniversitelerini tasfiye etmekti. Bir gün bunlar, ‘Hangi profesörler zararlıdır?’ diye bir liste çıkarmışlar. Bunların listeleri kanun gibiydi. Gazeteler, 147 profesörün atıldığını yazıyordu. Benim de adım vardı’ dedi.

ÇAĞIRDIKLARINDA GİTMEMİŞTİ

‘ASKERİ idarenin bir mülki idareyi bertaraf ederek devletin başına geçmiş olmasından memnun olmadım’ diyen Prof. Dr. Sezgin, ‘Bir çok şeyler bekliyordum ama bir gün üniversiteden atılacağımı beklemiyordum. Hatta Türkiye’yi kendiliğimden terk etmeyi de düşünmüyordum. Çünkü memleketime çok bağlıydım. Bu hadiseden bir yıl evvel, Almanya’da misafir doçent olarak bulunuyordum. Bana orada doçentlik yapmamı teklif ettiler. Bu teklifi gülerek reddettim. ‘Ben İstanbul’u, Türkiye’yi nasıl terk ederim?’ dedim. Özür dilediler’ diye konuştu.

GİDİŞİM BENİM İRADEM DIŞINDA

PROF. Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: Gazetedeki ‘zararlı profesörler listesini ve ismimin bu listede olduğunu görünce ülkeden gitmenin artık benim iradem dışında olduğunu anladım. Gazeteyi çantama koydum, Süleymaniye Kütüphanesi’ne gittim ve hemen orada üç tanıdığım dostuma mektup yazdım. İki Amerikalı, bir de Frankfurt Üniversitesi’nin eski rektörü olan dostlarıma ‘Bana bir yer bulun, geleceğim’ diye yazdım. 30 gün içinde üçünden de cevap geldi. Üçü de beni memnuniyetle kabul ediyorlardı. Ama ben Frankfurt’u tercih ettim, Frankfurt’a gittim.

FATİH ER

İslam bilimlerini bizden iyi biliyorlar

Prof. Dr. Fuat Sezgin, modern Avrupa’nın İslam ilimlerine bakışı konusunda da şöyle konuştu: Avrupa’daki iki cereyandan biri, neticeleri bilen Avrupalılar, ikincisi ise 18. yüzyılda ortaya çıkmış olan yanlış bir Bilimler Tarihi görüşü. O görüşün adı Rönesans. Burada Yunanlılar’da bir bilim gelişmesi vardı ve doğrudan doğruya Yunan kitaplarının neticesine dayanarak bilimlerini geliştirdiler. Bu Rönesans tarifi içerisinde Müslümanlar’ın varlığı yok. Bu tamamıyla uydurma bir dünya görüşünden ibaret.

MAZİYLE BAĞLARIMIZ KOPMUŞ!

BİR Fransız filozofu 1923 yılında yazdığı bir kitapta Rönesans’ı alaya alıyor; ‘Profesörler kulisinde uydurulan bir dünya görüşünden ibarettir’ diyor. Benim temas ettiğim ve tanıdığım Avrupalılardan yola çıkarak, Avrupalılar’ın İslam Bilimleri’ni Türklerden daha iyi bildiklerini söyleyebilirim. Türkler olarak maziyle bağımız o kadar kopmuş, Avrupalıların 17. yüzyıldan itibaren üstünlük bayrağını ellerine almalarını görmek bizi o kadar bastırmış ki, bunun aksini düşünemiyoruz bile.

Star



Bu haber 1,146 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs