En Sıcak Konular

Türkiye'nin büyük başarısı

26 Mayıs 2008 09:49 tsi
Türkiye'nin büyük başarısı Lübnan'da 18 aydır süren siyasi kriz Başbakan Erdoğan'ın girişimleri sayesinde çözüldü. Bu sayede Lübnan büyük bir iç savaşın eşiğinden dönmüş oldu.

İşte Türkiye'nin gücü

18 aydır siyasi krizin içinde olan Lübnan, dün cumhurbaşkanını seçti. 19 kez ertelenen seçimde uzlaşılan isim Genelkurmay Başkanı Süleyman oldu. Taraflar arasında çok defa arabulucuk yapan Başbakan Erdoğan Meclis oturumunda hazır bulundu.

Lübnan'da 18 aydır devam eden Cumhurbaşkanlığı seçiminin neden olduğu siyasi kriz, taraflar arasında varılan uzlaşma sayesinde dün aşıldı. Batı yanlısı Sinyora hükümeti ile İran ve Suriye'nin desteklediği Hizbullah arasındaki kriz yüzünden iç savaş eşiğinden dönen Lübnan'da Meclis Cumhurbaşkanı'nı seçmek üzere dün toplandı. Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman, muhalefetin daha fazla üzerinde durduğu isim olarak cumhurbaşkanlığına seçildi.

TARAFLARI DEFALARCA ARADI

Ekim ayından bu yana çok defa taraflar arasında görüşmelerde bulunarak arabulucuk yapan Başbakan Tayyip Erdoğan da Meclis oturumunda hazır bulundu. Erdoğan Beyrut'ta düzenlenen seçime ve yemin törenine katıldı. Erdoğan, Meclis'e girişinde Lübnanlı parlementerler tarafından ayakta alkışlandı. Lübnan Başbakanı Sinyora, Başbakan Erdoğan'a ülkesindeki krizin bitirilmesi için gösterdiği yoğun ilgiden dolayı teşekkür etti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Lübnan'dan gelen davet üzerine Beyrut'a gitti. Meclis oturumuna katılan Babacan ikili temaslarda bulundu.

DOHA UZLAŞMA KAPISINI AÇTI

Çarşamba günü Katar'ın başkenti Doha'da şiddete son verilmesi için uzlaşan gruplar, dün 19'uncu kez bir araya gelerek siyasi krizi sonlandırmaya çalıştı. Hükümet ve Hizbullah'ın başını çektiği muhalafetin cumhurbaşkanlığı için üzerinde uzlaştığı isim Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman oldu. Meclisteki tarihi oylamaya katılan siyasiler, yabancı bakan ve konukların güvenliği için Beyrut Havalimanı'ndan parlamento binasına giden güzergah üzerinde yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Ülkede Emil Lahud'un görev süresinin dolduğu Kasım ayından bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğu boştu.

İRAN VE SURİYE DE KATILDI

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de Lübnan Parlamentosu'nda yapılan Cumhurbaşkanlığı oylamasında hazır bulundu. Oylamaya Suriye'nin yanı sıra Fransa, İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları ve Arap Birliği sekreteri Amr Musa katıldı.

ABD'ye mesaj: Sizin oyun sahanız değiliz

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Mişel Süleyman'ın yeni cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yaptığı konuşmada krizin sona ermesi için arabuluculuk yapan ülkelere çabalarından dolayı teşekkür etti. Berri, ABD'ye gelince, "Yine de ABD'ye teşekkür ediyorum çünkü Lübnan'ın yeni bir Ortadoğu planlarında uygun yer almadığına ikna oldular. Lübnan yeni bir Ortadoğu'nun doğum sancıları ya da doğumu için seçilmiş bir yer değil" dedi. Berri'nin ardından krizin sona ermesi için tarafları ülkesinde toplayan Katar Şeyhi Al Tani de bir konuşma yaptı.

Bölgenin istikrarı için gayretlerimiz sürecek

Başbakan Tayyip Erdoğan, bölgenin istikrarlı ve müreffeh bir coğrafyaya dönüştürülmesinin, Türkiye'nin samimi arzusu ve hedefi olduğunu belirterek, "Bu amaçla, bölgemizdeki sorunların diyalog ve uzlaşıyla çözümü yolunda gayret göstermeye devam edeceğiz" dedi. Erdoğan, Lübnan'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gerek iç aktörler gerekse etki sahibi bölge ülkeleri nezdinde diyalog ve uzlaşmayı kolaylaştırıcı bir rol üstlendiğini söyledi Erdoğan, 'Bölgemizin istikrarlı ve

müreffeh bir coğrafyaya dönüştürülmesi Türkiye'nin samimi arzusu ve hedefidir. Bu amaçla, bölgemizdeki sorunların diyalog ve uzlaşıyla çözümü yolunda gayret göstermeye devam edeceğiz" dedi. Lübnan'ın bunun en sıcak örneği olduğunu vurgulayan Erdoğan krizin aşılmasına yönelik olarak aktif biçimde çabayı sürdürdüklerini belirtti. Lübnan Başbakanı Sinyora ve diğer Lübnanlı yetkililerle yoğun temasta bulunduklarını kaydeden Erdoğan, ayrıca Suriye ile diğer bölge ülkeleriyle görüştüklerini sözlerine ekledi.

Çok zor görevler bekliyor

Cumhurbaşkanı seçilen Michel Süleyman'ı zor görevler bekliyor. Süleyman'ın ilgileneceği konuların başında BM Güvenlik Konseyi'nin, ülkedeki silahlı güçlerin silahlandırılmasına yönelik kararın uygulanması bulunuyor. Ancak öncelikli olarak, seçimden hemen sonra Süleyman yeni bir Başbakan atayacak ve yeni hükümetin kurulmasında atadığı isimle işbirliği yapacak. Parlamentonun çoğunluk lideri Saad El Hariri, en önde gelen aday olarak gözüküyor. Ancak görevin yine Fuad Sinyora'ya verilebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanının önerdiği ismin, Parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor. Seçilmesinin ardından yemin eden Süleyman'ın eski koltuğu da yeni göreviyle birlikte boş kaldı.

Michel Süleyman kimdir?

59 yaşındaki Michel Süleyman ülkede Hristiyan, Sünni, Şii ve Dürziler arasında yıllardır süren mezhep kavgasından uzak durmasıyla tanınıyor. Babası da kendisi gibi asker olan Süleyman, Beyrut'taki askeri okulun ardından Lübnan Üniversitesi'nde siyaset ve idari bilimler okudu. “Ordu benim hayatım, onun sorun yaşamasına, bölünmesine, hiçbir zaman izin veremem” diye konuşan Süleyman 2005 yılında dönemin Başbakanı Refik Hariri'ye suikastin ardından Suriye karşıtı protesto gösterilerine müdahale etmemişti. Bu nedenle Suriye yanlısı hareketleri bitiren adam olarak anılmaya başlamıştı. On yıl yürüttüğü Genelkurmay Başkanlığı görevi süresince sadece bir kez sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Yenişafak



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs