En Sıcak Konular

İran ile Suriye artık 'Stratejik ortak'

25 Mayıs 2008 20:40 tsi
Tahran'da bir araya gelen İran ve Suriye'nin Savunma bakanları ülkelerinin "en iyi stratejik ortağı" olduğu dile getirildiler. Diğer taraftan Suriye ile İsrail de yakınlaşıyorlar.

İsrail'in, Şam yönetimine Golan Tepeleri karşılığında Tahran ile ilişkilerini koparmayı teklif ettiği öne sürülen Suriye ve İran'ın Savunma Bakanları bugün Tahran'da bir araya geldi. İki bakan da görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğine ve birliğe vurgu yapıldı ve iki ülkenin birbirlerinin "en iyi stratejik ortağı" olduğu dile getirildi.  
 
Suriye Savunma Bakanı Hasan Türkmani, yanında üst düzey Suriyeli yetkililerle dün İran'a geldi ve Tahran'da İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar tarafından karşılandı. Suriyeli heyetin resmi karşılama töreni ve ilk müzakereler de bugün sabah İran Savunma Bakanlığı Uluslararası Karşılama ve Görüşme Salonunda gerçekleşti. Mustafa Muhammed Neccar ve Hasan Türkmani, beraberindeki heyetlerle birlikte burada bir görüşme gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen İran ve Suriye Savunma Bakanları toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesine ve Irak, Lübnan ve Afganistan'da istikrar ve barışın yerleşmesine vurgu yapıldı. Görüşmede ayrıca İslam dünyasını tehdit eden tehlikelere karşı İslami ülkelerin birliğine, terör, güvenliksizlik ve kargaşaya karşı ciddi mücadeleye değinildi.

Buradaki konuşmasında İran ve Suriye arasındaki iyi ilişkilere değinen Neccar, Suriye'nin İran'ın "en iyi stratejik ortak" olduğunu söyledi. İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi nedeninin her iki ülke liderlerinin iradesinden kaynaklandığını ifade eden Tuğgeneral Neccar, İran ve Suriye'nin stratejik ilişkilerinin İslam dünyasının ulusal menfaati doğrultusunda inşa edildiğini dile getirdi. Neccar, İran'ın temel politikasının Ortadoğu'da barış ve istikrarın yerleşmesi için tüm bölge ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmek olduğunu söyledi.

Son iki yıl içinde ikinci kez İran'a ziyaret düzenlemiş olan Suriye Savunma Bakanı Teğmen Hasan Türkmani de iki ülke makamlarının görüşmesinin her zaman ilişkilerin geliştirilmesi doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti. Türkmani, İran ve Suriye arasındaki yüksek düzeyli ilişkilerinin "Hümeyni'nin ve Hafız Esat'ın şahsiyeti ve bereketi sayesinde" ilerlediğini söyledi.

İran ve Suriye'nin ikili ilişkilerinin direnişe yapılan tehditleri etkisiz hale getirdiğini açıklanan Türkmani, ikili savunma ilişkilerinin geliştirilmesi için hazır olduğunu söyledi.
 
Zaman



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,028 µs