En Sıcak Konular

Türk kuşbilimcisine 'Çevre Nobeli'

25 Mayıs 2008 19:27 tsi
Tropikal biyolog Dr. Çağan Şekercioğlu, Britanya'nın 'Çevre Nobeli' sayılan Whitley Altın Çevre ödülünü kazandı.

Tropikal biyolog, ekolog, ornitolog (kuşbilimci) ve doğa fotoğrafçısı Dr. Çağan Şekercioğlu, Kars-Kuyucuk Gölü'nün korunması, bitki örtüsünün ekolojik restorasyonu ve doğa turizminin geliştirilmesi alanında yaptığı çalışmayla, Britanya'nın 'Çevre Nobeli'ni kazandı.

ABD’deki Stanford Üniversitesi Çevre Bilim Merkezi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Şekercioğlu, Whitley Altın Çevre ödülünü kazanan ilk Türk.

Şekercioğlu’nun 11 finalist arasından birinci olan projesine, iki yıl boyunca 60 bin sterlinlik destek de verilecek. Şekercioğlu, ödülünü Londra'da Prenses Anne'den aldı. Şekercioğlu da prensese Kars'tan getirdiği kaşarı ve bölge kuşlarının posterlerini hediye etti. Dünyanın en önemli çevre ödülleri arasında gösterilen 'Whitley' çevreci iş adamı Edward Whitley’nin kurduğu vakıf aracılığıyla veriliyor.

32 yaşındaki Şekercioğlu, Kars ve Iğdır bölgesine odaklanan Kuzey Doğa Derneği'nin kurucusu. Dernek, Sarıkamış ormanlarındaki ayı ve kurtların sayılmasından, Kuyucuk gölü ve Aras nehrindeki kuşların halkalanmasina kadar pek çok bilimsel çalışmayı, hem yerel halk, yönetim ve valilikle el ele yürütüyor.

Kuyucuk denizden 1627 metre yüksekte, etrafı steple çevrili cennet gibi bir göl. 162 farklı türde kuşa evsahipliği yapıyor. Göl suyu 'şimdilik' temiz. Ancak Şekercioğlu'na göre Kars Çayı'na yapılması planlanan baraj bittiğinde durum değişecek. Çünkü bölgede tarım haketlenecek, gübre kullanımı dolayısıyla sulara karışan nitraft fosfat oranı artacak. Çaresi, halen hayvancılık yüzünden tahrip olmaya başlayan bitki örtüsünün özellikle de sazlıkların 'restorasyonu'. Şekercioğlu "Bu sazlık alan, tarlalardan gelen nitrat-fosfatı da daha çok saza çevirecek, göle gelen suları filtre edip temizliği koruyacak" diyor. Projenin bir ayağı da Kuyucuklulara doğa turizmiyle gelir kaynağı yaratmak. Kuyucuk’ta boş tutulan bir ilkokul valilik tarafından pansiyona çevrilmek üzere derneğe devredilmiş bile. Pansiyon köylülerce işletilecek.

Robert Lisesi'nin ardından Harvard Üniversitesi'nde biyoloji ve antropoloji okuyan Şekercioğlu, doktorasını Stanford Üniveristesi'nde tamamladı. Stanford Üniversitesi Çevre Bilim Merkezi'nde çalışan, yılın dört beş ayını da Kars’ta geçiren Şekercioğlu, aslen Balıkesirli bir ailenin oğlu. Babası model uçak üreten firmanın sahibi, annesi THY’den emekli. Kuşlara ve uçmaya olan ilgisi aileden. Bu konuda iddialı. Kuş ekolojisi konusunda dünyanın en geniş veri tabanına sahip olan kişi olduğunu söylüyor. Yine de kendisi için en büyük şansın, dünyadaki 34 biyoçeşitlilik noktasından üçünü barından Türkiye gibi bir ülkede doğmak olduğunu düşünüyor.(aa)

Radikal

 



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs