En Sıcak Konular

YÖK Başkanı türbanı çizdi

25 Mayıs 2008 19:15 tsi
YÖK Başkanı Yusuf Özcan, rektörlük seçiminde üçüncü olan eşi türbanlı adayın ismini Köşk'e bildirmedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimlerinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sürpriz bir şekilde eşi türbanlı olan ve oy sıralamasında üçüncü sırada yer alan Prof. Dr. Harun Doğru’yu Köşk’e gönderilen listeden çıkardı. 2004’te rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu almasına rağmen YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen listede ikinci sıraya konulan, ataması yapılmayan Doğru, YÖK yönetimi ve Cumhurbaşkanı değiştiği halde yine muradına eremedi.

YÖK’ten gerilimsiz strateji
2008’de çok sayıda rektörün görev süresinin sona ermesi nedeniyle üniversitelerde yaşanan seçim heyecanına YÖK de yeni stratejilerle katılıyor. Edinilen bilgiye göre, tepki toplamamak için eşi türbanlı olan adayların çoğunluğunun rektör olarak atanmasına vesile olmak istemeyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan, üniversitelerde yapılan seçimlerden sonra Kurul’a gelen listelerde temizleme operasyonu yapıyor. Gül’ün, eşi türbanlı olan birini rektör atamaması halinde tepki alabileceğini dikkate alan Kurul, ilk olarak Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılan seçimlerde en çok üçüncü oyu alan eşi türbanlı Harun Doğru’yu listeden çıkararak Köşk’e gönderdi.

Gül’e gönderilen listede, 202 oy alan mevcut Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar birinci sırada, 172 oy alan Prof. Dr. Namık Delibaş ikinci sırada gösterildi. 152 oyla üniversitede en çok üçüncü oyu alan Kulak Burun Boğaz Anabilim Başkanı Prof. Dr. Harun Doğru ise Köşk’e sunulan listeden çıkartıldı. Doğru’nun yerine, 45 oy alarak sandıktan beşinci sırada çıkan Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karaşahin listeye üçüncü sıradan girdi. Prof. Dr. Doğru, 2004’te yapılan seçimlerde de üniversitede en çok oy alan rektör adayı olmasına rağmen YÖK tarafından Köşk’e gönderilen listede ikinci sıradan gösterilmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de birinci sıradaki Prof. Baydar’ı rektör olarak atamıştı.

Gül’ün işi kolaylaştırılacak
Edinilen bilgiye göre, 2008’in sonuna kadar 23 rektör ataması yapmaya hazırlanan Gül, YÖK’ten gelen listeye göre hareket edecek ve listede birinci sırada yer alan adayları rektör olarak atayacak. Bu nedenle YÖK daha titiz davranarak, üniversitelerde yapılan seçimlerden sonra Kurul’a gönderilen listelerde Gül’ün kararını zorlaştırmayacak isimleri öne çıkaracak.

Yükseköğretim Kanunu’na göre, üniversitelerde öğretim üyeleri arasında yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan altı aday, YÖK’e gönderiliyor. YÖK Genel Kurulu da en yüksek oyu alan bu altı adayı oy sıralamasına bakmadan eleyerek üçe indiriyor ve Köşk’e sunuyor. Cumhurbaşkanı listede yer alan isimlerden birini yine oy oranlarına bakmaksızın, rektör olarak atıyor.

aktifhaber



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,261 µs