En Sıcak Konular

Lübnan'da devlet başkanlığı krizi sona erdi

25 Mayıs 2008 18:19 tsi
Lübnan'da devlet başkanlığı krizi sona erdi Kasım ayından bu yana Cumhurbaşkanlığı makamı boş duran Lübnan'da nihayet devlet başkanlığı için seçim yapıldı. General Mişel Süleyman, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

Milletvekilleri, 18 aylık siyasi kriz ve son dönemdeki kanlı çatışmaların ardından cumhurbaşkanı seçimi için bugün parlamentoda toplandı.
 
Parlamento Başkanı Nebih Berri, oturumun açılışından önce milletvekillerini, "Lübnan şehitleri ve 2004'ten beri öldürülen milletvekilleri" için bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı.
 
Oturuma katılan 128 milletvekilinden 118'i Genelkurmay Başkanı Süleyman'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi yönünde oy kullandı.
 
General Süleyman, 18 aydır derin siyasi krizden bir türlü çıkamayan ve Katar'ın başkenti Doha'da Arap Birliği'nin girişimiyle yapılan müzakerelerde anlaşmaya varılmasını takiben bugün parlamentoda yapılan seçimle ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.
 
Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı makamı, Emil Lahud'un görev süresinin kasım ayında dolmasından bu yana boş bulunuyordu.

Mişel Süleyman kimdir?
 
Lübnan'ın yeni Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman (60), kuzeydeki Biblos kentinin Amçid kasabasında 21 Kasım 1948 tarihinde doğdu. Askeri Akademiyi 1970 yılında bitiren Süleyman, Lübnan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Siyasi ve Yönetim Bilimleri Bölümü'nden de diploma aldı.
 
Süleyman, 1998 yılında Cumhurbaşkanı olan Genelkurmay Başkanı Emil Lahud'un yerine Genelkurmay Başkanı seçildi.
 
Hristiyan Maruni topluluğundan olan Süleyman, İngilizce ve Fransızca biliyor, evli ve 3 çocuk babası.
 
Süleyman, 2005 yılında Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde bulunan Nehr El Berid kampında El Kaide yanlısı Feth-ül İslam ile, 168 Lübnan askeri, 40 sivil vatandaş ve 200'den fazla militanın öldüğü, 15 hafta süren çatışmalarda güvenlik güçlerini idaresiyle ağırlığını arttırdı.
 
Eski Başbakan Refik Hariri'nin 14 Mart 2005 tarihinde öldürülmesinden sonra ülkede başlayan Suriye karşıtı gösterilerde orduyu sokağa çıkarmama yönündeki davranışı ise Süleyman'ı iyice ön plana çıkardı.
 
Süleyman, takdir toplayan bu davranışıyla Lübnan'da 29 yıl süren Suriye egemenliğinin bitirilmesine giden yolda en önemli adımı atan kişilerden biri olarak biliniyor.
 
Suriye yanlısı Emil Lahud'un 2007 yılı Kasım ayında görevinden ayrılmasından sonra adı Cumhurbaşkanlığı görevi için ön plana çıkan Süleyman, İran ve Suriye yanlısı Hizbullah ile Batı yanlısı çoğunluğun oluşturduğu Fuad Sinyora hükümeti tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterildi.
 
Özellikle muhalefetin hükümetin yeniden kurulması ve yeni seçim yasasında düzenleme yapılması yönündeki taleplerinin yerine getirilmesini Cumhurbaşkanlığı seçimi için koşul olarak öne sürmesi nedeniyle, parlamentoda cumhurbaşkanı seçimi 19 kez ertelendi.
 
İktidar ile muhalefet arasında, sonu silahlı sokak çatışmalarına varan anlaşmazlık üzerine, Doha'da Arap Birliği gözetiminde yapılan müzakerelerde taraflar, cumhurbaşkanı seçiminin 25 Mayıs Pazar günü yapılmasında anlaştı.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Lübnan Parlamentosu'nda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ve yemin törenine katılmak için Beyrut'a gelmişti.

cnnturk



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,477 µs