En Sıcak Konular

İsrail, 'ajan' olduğu iddiasıyla bir İranlıyı tutukladı

25 Mayıs 2008 17:39 tsi
İsrail polisi, topladığı istihbaratı Türkiye'de İranlı yetkililere aktaran İran doğumlu bir casusu tutukladığını duyurdu. Tutuklanan kişinin Türkiye'de de "ajanlık" yaptığı iddia ediliyor...

 İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld, İsrail gizli servisi Shin Bet'in güvenlik servisi ve polis tarafından 8 Mayıs günü İsrail'e gelişinin ardından yakalandığını söyledi. Rosenfeld, yakalanan kişinin defalarca İran'ın İstanbul'daki konsolosluğunu ziyaret ettiğini ve İranlılara İsrail güvenlik birimlerinde çalışan tanıdıklarının isimlerini verdiğini belirtti. 
Bir İsrail mahkemesi, olayla ilgili detaylar ortaya çıkana kadar yakalanan şahsın isminin açıklanmasını yasakladı.

Nisan 2007'de İsrail güvenlik yetkilileri İsrail vatandaşlarını ajan olarak kullanılmasına yönelik İran merkezli bir girişimi önlediklerini duyurmuşlardı. Açıklamada ajan alımı için merkez olarak da İstanbul'daki İran konsolosluğunun kullanıldığını söylemişlerdi. Shin Bet de en az iki kişinin diplomatik bir kimlik altında ajan olarak çalıştığına dair elindeki belgeleri kamuoyuna açıklamıştı.

Resmi rakamlara göre İsrail'de yaklaşık 135 bin vatandaşın kökleri İran'a kadar uzanıyor. Birçoğunun halen İran'da akrabası bulunuyor. İran'da tahmini olarak 25 bin Yahudi yaşıyor.

Türkiye, İsrail'den İran'a gidenlerin en çok kullandığı durak. İran'daki akrabalarını ziyaret etmek isteyen İran menşeli İsrail vatandaşları, İstanbul'a gelerek buradan aldıkları pasaportla İran'a geçiyor. İran, İsrail pasaportu olanlara ülkeye giriş izni vermiyor.

Shin Bet, İran'ın İstanbul konsolosluğuna yapılan pasaport başvurularının, eskiden İsrail'de askeri hizmette bulunup bulunmadıkları ve ekonomik durumları açısından sorgulandığını açıklamıştı.

Ocak ayında İsrail ordusundan David Shamir adlı bir binbaşı, İran'a ve Hamas grubuna bilgi sızdırmak suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Geçtiğimiz yıl da İsrail'de Ömer El Hayb adlı bir albay, Hizbullah'a bilgi sızdırmak suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

1998 yılında ise Nahum Manbar adlı bir İsrailli işadamı, İran'a kimyasal silah üretiminde kullanılabilecek malzeme sağlamaktan dolayı 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

cihan

 



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,439 µs