resmen onaylandı! | " /> resmen onaylandı! | "/>

En Sıcak Konular

Linç girişimi resmen onaylandı!

25 Mayıs 2008 17:21 tsi
Linç girişimi resmen onaylandı! DTP'nin Sakarya'da düzenlediği gecede katliamın eşiğinden dönülmüştü. Müfettişlerin çıkan olaylarla ilgili olarak hazırladıkları raporunda gecenin kendisi bile bir 'tahrik unsuru' olarak değerlendirildi. Linç girişimi meşru görüldü.

27 Nisan’da DTP’nin Sakarya’da düzenlediği gecede yaşanan olaylarla ilgili olarak inceleme yapan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, toplumun bazı hareketlere tahammül edemediği saptamasında bulundu

DTP’nin 27 Nisan’da Sakarya’da düzenlediği gecede yaşanan olaylarla ilgili olarak kentte inceleme yapan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, şehit cenazesinin toprağa verilmesinin hemen ardından düzenlenen etkinliğin “tahrik unsuru” taşıdığını belirledi. Toplumun, devletin bölünmezliği ve rejim konularındaki aykırı hareketlere tahammül edemediği saptamasında bulunan müfettişler, Sakarya’daki etnik yapılanmaya dikkat çekti.

Kentteki yöneticiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşen müfettişler, 22 Nisan’da valiliğe dilekçe ile başvuran DTP’lilerin, 27 Nisan’da “Kültür ve Sanat Gecesi” düzenlemek istediklerini, valiliğin de bu isteğe 25 Nisan’da onay verdiğini tespit etti.

Önemli tahrik unsuru

Müfettişler, raporda, 23 Nisan’da Şemdinli’de şehit düşen Karapürçek ilçesinden Komando Çavuş Tuncay Özdemir’in cenazesinin toprağa verilmesinden dört gün sonraya rastlayan gecenin yapılmasının, “önemli tahrik unsuru” olduğu görüşüne yer verdi.

Sosyolojik değerlendirme

Kentin çok sayıda küçük etnik gruplardan oluşan bir toplum yapısına sahip olduğunu belirten müfettişler, bölgedeki sanayinin de gelişmesiyle Karadeniz ve Trakya’dan göç olduğunu kaydetti.
Karadeniz’den gelenlerin dinine ve devletçi duygularına bağlı, çabuk parlayıp tepki veren bir yapıda oldukları tespitini yapan müfettişler, Trakya’dan göç edenlerle yerli kesimin bölücülük konusunda çok duyarlı olduğu saptamasını yaptı.

Kentte, DTP ve paralel görüşü paylaşanlara yönelik önceki saldırıların da aynı sosyal yapıdan kaynaklandığını bildiren müfettişler, Sakarya gibi hassas kentlerde görev yapacak üst düzey yönetici ve güvenlik personelinin, toplumsal olaylarda deneyimli olması ve buna göre atanması gerektiğine dikkat çekti.

Müfettişler, toplumsal olaylara müdahale sırasında orantısız güç kullanılmasını önlemek amacıyla güvenlik görevlilerinin ailevi, psikolojik ve eğitimsel çalışma şartlarının ortaya çıkarılmasını ve bu konuda sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılmasını önerdi.

Bazı konulara tahammül yok

Toplumun, devletin bölünmezliği ve rejimi değiştirmeye yönelik hareket içindeki dernek ve parti gibi kuruluşlara tahammül edemediğini kaydeden müfettişler, özellikle Orta Anadolu, Batı ve Karadeniz kentlerinde, bu görüşlere karşı büyük bir tepkinin oluştuğuna dikkat çekti.
Müfettişler, DTP yetkililerinin kamuoyuna yansıyan görüşlerinde, özellikle terör örgütü PKK’yı övücü değerlendirmelerden ve toplumu gerecek ölçüsüz tutum ve davranışlardan kaçınması gerektiğini kaydetti.

Taraftar da olay yerine gitmişti 

Müfettişler, aynı gün oynanan Sakaryaspor - İstanbulspor maçında Sakaryaspor’un yenilmesi üzerine, “Tatanga” olarak adlandırılan fanatik taraftarların da olay yerine gelerek slogan atanlara katıldığını ve salona girmeye çalıştığını belirledi. Müfettişler, olaylar sırasında başta Sakarya Valisi Hüseyin Atak olmak üzere güvenlik kuvvetlerinin zamanında müdahalede bulunduğu kanaatine vardı.

Sakarya’daki olaylarda fenalaşarak hastaneye kaldırılan DTP’li Ebubekir Kalkalı, bu fotoğraf çekildikten 5 dakika sonra hastanede yaşamını yitirmişti.

Aktif Haber



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs