En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan Lübnan'da

25 Mayıs 2008 17:28 tsi
Batı yanlısı hükümet ve İran ile Suriye'nin desteklediği Şii Hizbullah arasındaki kriz yüzünden iç savaş eşiğinden dönen Lübnan'da Meclis bugün Cumhurbaşkanı'nı seçmek üzere toplanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün Lübnan'a gitti.

Erdoğan, Lübnan Parlamentosu'nda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve yemin törenine katılmak üzere Beyrut'a geldi.
 
Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın da bulunduğu heyeti taşıyan özel "ANA" uçağı, saat 16.20'de Beyrut havalimanına indi.
 
Erdoğan'ı havalimanında Dışişleri Bakanı Fevzi Salluk ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Serdar Kılıç karşıladı.
 
Başbakan Erdoğan, parlamentoda saat 17.00'de başlayacak, Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman'ın tek aday olarak katılacağı cumhurbaşkanı oylamasını izleyecek.
 
Erdoğan ve Babacan'ın oylamadan sonra iktidarda bulunan, parlamentonun çoğunluk lideri Saad Hariri ile bir görüşme yapmaları bekleniyor.
 
Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyetin, oylamadan sonra verilecek kokteyle katıldıktan sonra Türkiye'ye dönmeleri bekleniyor.
 
Erdoğan, Lübnan'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Lübnan Meclis Başkanı'nın daveti üzerine cumhurbaşkanı seçiminin yapılacağı meclis oturumuna katılmak üzere beraberindeki heyetle bu ülkeye gittiğini söyledi.
 
Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin, siyasi istikrarı tehdit eden ciddi bir krize dönüştüğünü vurgulayan Erdoğan, "Tarafların bir çözüme ulaşamaması sebebiyle son olarak ülkenin iç bütünlüğünü bozacak bir çatışma ortamına kadar gelinmişti. Biz, Türkiye olarak başından itibaren Lübnan'ın siyasi istikrar ve bütünlüğü bozulmadan soruna çözüm üretilebilmesi için taraflar nezdinde girişimlerde bulunduk. Gerek iç aktörler gerekse etki sahibi bölge ülkeleri nezdinde diyalog ve uzlaşmayı kolaylaştırıcı bir rol üstlendik" diye konuştu.
 
En üst düzeyde bu görüşmeleri zaman zaman özel temsilcisi vasıtasıyla, zaman zaman da telefon diplomasisiyle sürdürdüklerini anlatan Erdoğan, "Arzumuz odur ki, kriz ve çatışma ortamını kalıcı olarak sona erdirecek ilk adım olur. Bölgemizin istikrarlı ve müreffeh bir coğrafyaya dönüştürülmesi Türkiye'nin samimi arzusu ve hedefidir. Bu amaçla, bölgemizdeki sorunların diyalog ve uzlaşıyla çözümü yolunda gayret göstermeye devam edeceğiz" dedi.
 
Lübnan'ın bunun en sıcak örneği olduğunu vurgulayan Erdoğan, 2006 yılı sonbaharında Lübnan'da baş gösteren krizin aşılmasına yönelik olarak aktif biçimde çabayı sürdürdüklerini belirtti.
 
Lübnan Başbakanı Sinyora ve diğer Lübnanlı yetkililerle yoğun temasta bulunduklarını kaydeden Erdoğan, ayrıca Suriye ile diğer bölge ülkeleriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerde ülkede istikrarın tesisi için ne gibi yapıcı katkılarda bulunulabileceği konusunun araştırıldığını söyledi.
 
Lübnan Meclisi'nde seçim günü
 
Katar'da şiddete son verilmesi için uzlaşan gruplar, bugün 19'uncu kez bir araya gelerek siyasi krizi sonlandırmaya çalışacak.
 
Hükümet ve Hizbullah'ın başını çektiği muhalafetin cumhurbaşkanlığı için üzerinde uzlaştığı isim Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman. Ülkede Emil Lahud'un görev süresinin dolduğu kasım ayından bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğu boş.
 
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Lübnan'dan gelen davet üzerine bugün Beyrut'a gidiyor. Cumhurbaşkanı'nı seçmek üzere yapılacak Meclis oturumuna katılacak olan Babacan'ın ikili temaslarda da bulunması bekleniyor.
 
Ülkede son kriz, hükümetin Hizbullah'a ait telekomünikasyon şebekesine müdahale etmesiyle doruğa çıkmıştı.
 
Taraflar Arap Birliği'nden arabulucuların girişimiyle Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelerek siyasi krizin sonlandırılması için anlaşmıştı.

cnnturk



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,822 µs