En Sıcak Konular

Afrika'nın tek ümidi Türkiye

25 Mayıs 2008 16:23 tsi
Senegal Başbakan Müşaviri Abdüsselam Gey, "Biz uzun süre yüzümüzü batıya, Amerika'ya döndürdük. Ama hep karanlıkta kaldık. Bugün artık gözümüzü açtık, Türkiye'yi keşfettik. Elimizden tutacak ve kısa sürede gelişmemizi sağlayacak tek ülke Türkiye'dir.

Samsun Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği (SAYMER), düzenlediği Öncü Doktorlar Senegal'de programı ile Samsun halkına duygulu anlar yaşattı.  
 
Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere Afrika'nın yoksul ülkelerinden Senegal'e giderek sağlık seferberliği başlatan ve Türkiye'de bu faaliyetin öncüsü olan SAYMER, ikinci kez kaldığı 10 günlük çalışmasının izlenimlerini Samsun halkına Öncü Doktorlar Senegal'de programıyla sundu. Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'de düzenlenen programda duygulu anlar yaşandı.

Senegal Büyükelçiliği Müsteşarı Nicolas A. Nyouky, Senegal halkının yaşam kalitesini yükseltmek için evlatlarını ülkelerine gönderen Samsunlular'a ülkesi adına teşekkür etmek için bu programa katıldığını söyledi. Nyouky; "Bu benim gerçekten rüyamdı, çok memnun oldum. Sadece bunu bir sağlık taraması olarak düşünmeyin, iki halk arasındaki dostluğun, yakınlaşmanın bir göstergesi olarak düşünün." dedi.

Senegal Başbakanlık Müşaviri Abdüsselam Gey ise SAYMER'in sergilediği fotoğraf ve video görüntülerinin Afrika'nın gerçeği olduğuna dikkat çekti. Gey, "Bizde bir atasözü vardır. 'Bir kere görmek yüz kere duymaktan iyidir.' Afrika; köleliğin kurbanı bir kıta. Bunu iyi düşünmek lazım. Bu durum tüm kıtayı bir zorunlulukta bırakıyor. Teknik, kültürel anlamda gerilemesine sebep oldu. Siz Türkiye ile Senegal arasında bir dostluk köprüsü inşa ettiniz. Bize bir el uzattınız, biz size doğru geliyoruz. İnşaa ettiğiniz bu köprü gelecekte dostluk köprüsü olacaktır." dedi.

TUSKON'un organize ettiği 3.Afrika Dış Ticaret Köprüsü programına katılmak üzere Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Gey şöyle konuştu: "Yaklaşık 10 gündür Türkiye'deyiz. Gittiğimiz her yerde Türklerin bize ne kadar yakın olduklarını hissettik. Afrika'ya kafa ve mantalite olarak da ne kadar yakın durduklarını fark ettik. Tabi biz Türkiye'ye işadamı olarak geldik. Kısa bir süre içinde Türkiye'nin dünyanın nasıl ekonomide 17. büyük ülkesi olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bu kısa seyahatimizde anladık ki; Türkiye'nin en önemli sırrı insan kaynağı. İnsan gücünü eğitmek ve onları daha büyük seviyeye getirmek. Bütün sır bu. Ülkemize dönerken kalbimizde çok şey götürüyoruz. Ticari alanda, eğitim alanında, özellikle tıp alanında gördünüz olan biteni. Halkları yakınlaştıran da böyle şeyler. Afrika'nın buna ihtiyacı var. Biz uzun süre yüzümüzü batıya, Amerika'ya döndürmeye çalıştık ama, hep karanlıkta kaldık. Bugün artık gözümüz açık. Türkiye'yi keşfettik. Bizim elimizden tutacak ve kısa sürede gelişmemizi sağlayacak olan tek ülkedir."

Türkiye'nin yüzde 15'lik büyüme hızını yakalamış Avrupa'nın tek ülkesi olduğuna işaret eden Gey, "Dünyanın 10 büyük ekonomisinden bir tanesi haline gelecek. Bu da demektir ki Türkiye bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun yaptığını yapmaya başlayacak. Bize sağlık alanının dışında eğitim için de yardım edin. Senegal'deki Türk okulu Yavuz Selim Koleji, her türlü takdiri hak ediyor. Geçen yıl Senegal'de en yüksek başarıya onlar ulaştılar. Şu ana kadar gördüğümüz en iyi model Türk eğitimcilerin modeli. 'Türk modeli' başarıyor, biz de gururla alkışlıyoruz." ifadelerini kullandı.

SAYMER ekibinden Senegal'e giden Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı Anestezi Teknisyeni Halit Kahveci de duygulu bir konuşma yaptı. 10 günde çok şey yaşadıklarını belirten Kahveci, "Onlarca fotoğraf gördünüz, video izlediniz. Ama orada yaşamak lazım. 10 günde çok şey yaşıyorsunuz. Hayatınızın her birinin karesini gözden geçiriyorsunuz. Sevgiyi, kardeşliği dostluğu görüyorsunuz. Karşılıksız vermeyi, bir balonla, bir sakızla nasıl mutlu olunduğunu görüyorsunuz. Şükretmeyi öğreniyorsunuz. Balonu şişirmeyi bilmeyen insanları görüyorsunuz. O kadar çok şey öğreniyorsunuz ve o kadar çok şey öğretiyorlar ki size. Hayatınızın her bir anını gözden geçiriyorsunuz. O yüzden, Allah rahmetini bizden ve onlardan esirgemesin." diye konuştu.

Programa ev sahipliği yapan SAYMER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Nimet İğci de, Samsun'dan Senegal'e dostluk, kardeşlik eli oluşturduklarını kaydederek; bembeyaz renkte ay yıldızlı armalı, SAYMER markalı formalarıyla asırlar boyu bu masum insanların bahtlarını karartanların kalelerine dostluk, kardeşlik, almadan verme şefkat ve merhamet adına golleri sıraladıklarını söyledi. İğci, bu sahada bu takımı geçen sene de hezimete uğrattıklarını, ama bu seneki gollerin çok daha anlamlı olduğunu vurguladı.

"Öncü Doktorlar Senegal'de" programında Senegal fotoğraf sergisi açıldı. Senegal sağlık hizmeti barkovizyon gösterisinde ise davetlilerin duygulu anlar yaşadıkları gözlendi. rograma; Senegal Büyükelçiliği Müsteşarı Nicolas A. Nyouky, Senegal Başbakanlık Müşaviri Abdüsselam Gey, AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Fatih Öztürk, Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, doktorlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği(SAYMER), Samsun'da 2005'te kuruldu. İnsanların, sağlık konusunda hayat standardını yükseltmek, doktorların sağlıkla ilgili değişen ve gelişen yenilikler karşısında bilgilendirilmesini ve tıp fakültesinde okuyan öğrencilerin mesleki yaşamlarını daha iyi standartta yapılmasını hedefliyor.

 
CİHAN



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,175 µs