'Ilıcak formülü!' | " /> 'Ilıcak formülü!' | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti'de 'Ilıcak formülü!'

25 Mayıs 2008 10:53 tsi
AK Parti'de 'Ilıcak formülü!' AKP beş yıllık siyaset yasağına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) üzerinden sonuç elde etmeyi planlıyor... İşte ayrıntılar...

Yargıtay Başsavcılığı’nın iddianamesinde kendileri için siyaset yasağı istenen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, eski AKP Milletvekili Cavit Torun ve eski AKP Milletvekili Mehmet Elkatmış, bireysel başvuru taleplerinin Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından AİHM’e başvuracak. 5 yıllık yasağın ağır bir yaptırım olduğunu savunacak olan AKP’li vekiller, eski FP Milletvekili Nazlı Iıcak hakkındaki AİHM kararını örnek gösterecek.

TÜRKİYE UYGULAMADI

AİHM, 2007’de verdiği kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin seçme ve seçilme hakkını düzenleyen maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle, 5 yıllık siyaset yasağını “ağır ve orantısız bir ceza” olarak nitelemişti.

Burhan Kuzu, “AİHM’e başvurmayı düşünüyoruz” dedi. Kuzu, Nazlı Ilıcak hakkında verilen kararı anımsatarak, “Bu hüküm Türkiye’de uygulanmadı” diye konuştu. Kuzu, AİHM kararının, hakkında siyasi yasak istenen 71 AKP’li vekili de ilgilendireceğini belirtti.

Ön savunmada Ilıcak vurgusu

AKP, beş yıllık siyaset yasağının ağır bir yaptırım olduğu yönünde AİHM’den çıkan kararı, Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu ön savunma metnine şöyle koymuştu: “Bir siyasi partinin kapatılmasına neden olduğu gerekçesiyle partili milletvekillerinin parlamento üyeliğinin düşürülmesi ve beş yıl süreyle herhangi bir partide yer alamaması yaptırımı, AİHS’nin 1 no.lu protokolünün 3’üncü maddesine aykırılık sonucunu doğurabilecektir. 2002 kararında AİHM bunun orantılı bir yaptırım olmadığına karar vermiştir. Aynı şekilde, partilerinin kapatılması sonucu haklarında siyaset yasağı getirilen Nazlı Ilıcak, Merve Kavakçı ve Mehmet Sılay’ın başvuruları üzerine, 2007 yılında AİHM, Sözleşme’nin seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.”

Kendimi savunmak hakkım

ZAFER Üskül bireysel başvuru taleplerinin reddedildiğini anımsatarak AİHM’e başvurmayı düşündüklerini belirtti. Üskül, savunma hakkının adil yargılama için şart olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Dava tüzel kişiliğe açılmış olabilir, ancak siyaset yasağı kişilere geliyor. Suçlanan savunmasını yapabilmeli. Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalarda, Yargıtay Başsavcısı’ndan sonra kapatılması istenen partinin genel başkanı ve genel başkanlığın tayin ettiği bir vekilin savunmasının dinleneceği öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi, parti mensuplarına bireysel savunma olanağı verilmeyeceğini, ancak yazılı savunmalarını partiye ulaştırmalarına engel bulunmadığını kararlaştırdı.”

akşam



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs