En Sıcak Konular

Erdoğan'dan ''zındık'' davası

25 Mayıs 2008 09:46 tsi
Başbakan Erdoğan, kendisine “zındık, münafık ve faşist" diyen Yaşar Okuyan'a 20 bin YTL’lik manevi tazminat davası açtı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkan Vekili Yaşar Okuyan’a “zındık, münafık ve faşist" olmak üzere, şahsına yönelik ağır hakaretler içeren açıklamalarda bulunduğu gerekçesiyle 20 bin YTL’lik manevi tazminat davası açtı.

2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilen dava dilekçesinde, Yaşar Okuyan’ın 28 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Erdoğan’ın şahsi haklarına tecavüz kastıyla “fevkalade ağır, katlanılması ve kabul edilmesi gayri kabil hakaretlerde" bulunduğu belirtildi.

Yaşar Okuyan’ın “Araf Suresi Cenab-ı Allah’ın Kur’an-ı Kerim’inde kafirlere hitabıdır. Şimdi başbakan muhalefeti kafir olarak mı nitelendiriyor? Bunu mu anlamamız lazım? Eğer Başbakan muhalefet partilerine muhaliflere kafir diyorsa kendisi zındıktır, münafıktır? İnsanların kendisini tenkit ettiğinde hemen polisleri gönderip karga tulumba oradan atmak gerçekten bir faşist yönetim modelidir" sözleri manevi tazminatın gerekçesi olarak gösterildi. Okuyan’ın bu ağır hakaretler içeren beyanlarının, yazılı ve görsel medyada büyük yankı uyandırdığı, söz konusu açıklamalarının 28 Nisan’da Kanaltürk ana haberde de yayınlandığı kaydedilen dilekçede, şöyle denildi:

“Davalı Yaşar Okuyan’ın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı doğrudan doğruya kişiliğini hedef alarak zındık, münafık ve faşist olmakla itham etmek suretiyle karalamaya çalışması hukuk düzeninin himaye etmeyeceği derecede ağır ve haksız bir saldırıdır. Davalı Yaşar Okuyan bu ifadeleri ile eleştiri ve ifade özgürlüğü hak ve görev sınırlarını aşmıştır."

'Halkın gözündeki itibarı zedelendi'

Ağır hakaretler içeren bu beyanların siyasi eleştiri ve düşünce açıklaması kapsamında mütalaa edilemeyeceği ifade edilen dilekçede, dava konusu konuşmanın Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine doğrudan açık ve ağır bir şekilde, tamamen kasıtlı ve maksatlı olarak gerçekleştirildiği belirtildi. Dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Kullanılan haksız ve hukuka aykırı ifadeler asilin Yüce Türk Halkı nezdinde sahip olduğu itibarını zedelemeye ve davacı asili hak etmediği bir konuma düşürmeye matuftur. Bu ifadeler ile sayın Recep Tayyip Erdoğan haksız bir biçimde halkın husumetine maruz bırakılmıştır. Eleştiride gereksiz, fikrin açıklanması yönünden yararlı olmayan sözcüklerin ve anlatımın kullanılması durumunda kişilik hakları saldırıya uğramış sayılır ve sorumluluk doğar. Dava konusu konuşmadan dolayı yasa gereğince manevi tazminata hükmedilmesinin tüm şartları oluşmuştur."

aktifhaber



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,724 µs